
De kindercoach: het gedrag van jouw kind
Is jouw kind vaak boos of verdrietig? Heeft het een negatief zelfbeeld, leerproblemen of bijvoorbeeld faalangst? Weet je niet wat er aan de hand is? Er zijn allerlei oorzaken waarom jouw kind niet lekker in zijn vel kan zitten.
Gevoelens = lastig
Kinderen vinden het vaak moeilijk om gevoelens onder woorden te brengen. Dan vertellen ze niet waarom ze bijvoorbeeld boos, angstig of verdrietig zijn. Het kan zijn dat ze niet goed weten wat er van ze verwacht wordt of dat ze zich onbegrepen voelen. Dat geeft de kinderen zelf, hun ouder, en andere mensen die belangrijk voor ze zijn, vaak een machteloos gevoel. Dan kan een kindercoach uitleg en advies hierover geven.
Kijken naar kwaliteiten
Kindercoach Annemieke de Jong-Dijkshoorn begeleidt kinderen tussen ruwweg 8 en 16 jaar én hun ouders: ‘Ik coach eigenlijk niet zozeer op het gedrag dat het kind mij laat zien, maar op de persoonlijkheid, zodat het gedrag kan veranderen. Je kan namelijk een probleem hebben, maar je bént niet je probleem.’
Op een positieve manier zorgt de kindercoach ervoor dat jouw kind zich weer snel goed voelt!
De tekortkomingen voorbij
Annemieke vervolgt: ‘Ik kijk dan ook naar de kwaliteiten die het kind heeft, en niet naar de tekortkomingen. Je kunt leren om de regie over je gevoelens aan te passen, zodat je stappen kunt zetten. Ik ben daarbij eerlijk en duidelijk, maar bewaak ook de grenzen. Ik zeg weleens voor de grap tegen kinderen: ‘Ik geef je liefdevol een schop onder je kont.”
Ouders erbij
‘Meestal zijn de ouders aanwezig bij de gesprekken. Ook heb ik met hen gesprekken, zodat zij handvatten krijgen. Mijn begeleiding is resultaatgericht en kortdurend: na enkele gesprekken met het kind is er vaak al resultaat.’
Tot de kern van het probleem
Annemieke: ‘Ik werk veel met NLP en de MatriXmethode: praktische methodes om inzicht te krijgen in je eigen communicatie en om vervelende gevoelens achter je te laten. Het is daarbij niet nodig om uitgebreid in iemands verleden te gaan graven. Door de juiste vragen te stellen, kan ik tot de kern van het probleem komen. Met NLP leer je om doelen te stellen en je eigen keuzes te maken.’
-
De introductie van babymelk aan je baby is een beslissing die een zorgvuldige overweging vereist. In de eerste levensmaanden speelt voeding een sleutelrol in de ontwikkeling en het welzijn van een kind.
-
Aan het einde van ieder kalenderjaar komen kinderopvangorganisaties met het nieuwe tarief voor het komende jaar. De tarieven lopen wel wat uiteen.
-
Spelen mag best een beetje spannend zijn! Kinderen gebruiken hun spel tenslotte om grenzen te verkennen. Wat durf ik? Wat kan ik? Kan ik het zonder hulp of heb ik een handje nodig?