‘Dit eten lust ik niet’
Een droom is werkelijkheid geworden: jullie hebben een kindje gekregen! Een mooie tijd breekt aan. De baby groeit goed en het kan steeds meer. En na verloop van tijd heb je een dreumes, peuter of kleuter. Het blijft een prachtig wonder, een kind.
Jakkie!
Na een drukke werkdag zit je met je gezin aan tafel te genieten van de heerlijke maaltijd die je hebt gekookt. Maar dan… ‘IIIeeeuw jakkie, dat lust ik niet!’ En dat elke dag. Je kind laten eten: hoe pak je dat aan?
Tips
Heb jij geen idee hoe je je kind alles kan laten eten? Lees hieronder dé tips:
1. Boodschappen doen
Om te beginnen: betrek je kind bij het eten. Samen boodschappen doen. Laat je kind in de winkel uit twee dingen kiezen (wortels of broccoli), dus niet vragen ‘Wat wil je?’ Thuis laat je je kind helpen met koken. Samen groenten wassen, snijden en snoepen en daarna zelf laten opscheppen.
2. Tafeldekken
Laat je kind helpen de tafel te dekken. Maak het gezellig met een leuk servet en een kaarsje (op batterij). Daarnaast kun je het bord leuk opmaken door gekleurde groenten te gebruiken of door het eten als een gezichtje op het bord te leggen. Je kunt ook een spies maken door het eten aan een stokje te rijgen. En vergeet niet dat zien eten, doet eten!
3. Ontdekken
Bedenk ook dat kinderen smaak moeten ontwikkelen. Proeven doe je niet alleen met je tong, maar ook met je ogen, neus en vingers. Dat geeft absoluut een enorme kliederboel, maar voor je kind is eten een ontdekkingstocht. Met handjes eten, voelen en pluizen is trouwens goed voor de ontwikkeling van de fijne motoriek en de zintuigen.
Heb jij geen idee hoe je je kind alles kan laten eten?
4.Structuren
Pureer het eten zo min mogelijk en geef stukjes die ze kunnen vastpakken. Zo ontdekken ze structuren. Naarmate ze wat groter worden, is het zaak om ze te leren met bestek te eten. De smaakontwikkeling kan tergend langzaam gaan, dus dwing niet, want dat werkt averechts. Combineer eten dat ze niet lekker vinden met iets wat ze wel lusten.
5. Verantwoordelijkheid
Als ouders ben je verantwoordelijk voor wat je kind eet, maar ook wanneer en waar. Je kind bepaalt hoeveel het eet en of het überhaupt eet. Leg uit dat het even duurt voor ze nieuw voedsel lekker gaan vinden. Vraag niet aan een kind: ‘Lust je dit?’ of ‘Wil je dit?’, maar bied het gewoon aan.
Afspraken
Maak duidelijke afspraken. Laat ze altijd één hap proeven. Ga niet onderhandelen door een toetje te beloven als ze hun bord leegeten. Gebruik eten niet als straf of beloning. Zo leer je ze dat bloemkool vies is en daarom beloond moet worden met iets lekkers. Doe ook niet overal appelmoes op zodat ze het eten. Daar los je niets mee op. Maak geen strijd, want dan krijgt eten een negatieve associatie. Als ze niet willen eten, dan niet. Geef ze dan geen boterham met chocopasta. Kinderen kunnen best een dagje zonder eten. Waarschijnlijk heeft het eerder op de dag al gegeten, dus geen zorgen! En als ze echt honger hebben, dan hoor je het wel.
Hulp
Wil je meer tips, ideeën of begeleiding? Neem dan contact op met Miranda Slagter-Zwier. Kijk ook eens naar je zorgverzekering. Omdat Miranda is aangesloten bij de BGN (Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland), kun je een vergoeding krijgen als je je door haar laat begeleiden.
-
De introductie van babymelk aan je baby is een beslissing die een zorgvuldige overweging vereist. In de eerste levensmaanden speelt voeding een sleutelrol in de ontwikkeling en het welzijn van een kind.
-
Aan het einde van ieder kalenderjaar komen kinderopvangorganisaties met het nieuwe tarief voor het komende jaar. De tarieven lopen wel wat uiteen.
-
Spelen mag best een beetje spannend zijn! Kinderen gebruiken hun spel tenslotte om grenzen te verkennen. Wat durf ik? Wat kan ik? Kan ik het zonder hulp of heb ik een handje nodig?
-
Motorrijden is super gaaf en avontuurlijk! Het gevoel van vrijheid en de spanning tijdens een rit zijn geweldig. En het zou toch fantastisch zijn om je passie voor motorrijden te delen met je kinderen?
-
Midden in Leidschendam-Noord staat Integraal Kind- en Expertisecentrum De Waterlelie.
-
Je kind is je meest waardevolle bezit. De liefde die je voelt, is met niets te vergelijken, en je wilt hem of haar een fijne omgeving bieden. Wanneer je ziet dat het niet goed gaat, is dat dan ook enorm frustrerend.
-
Wil je samen met jouw kind op pad? Dan moet je ook zorgen voor voldoende veiligheid onderweg. Onderweg kan er immers veel gebeuren en je bent ook snel afgeleid als jouw kind overal naartoe kan. De veiligheid begint daarom al vanaf het moment dat je de auto in stapt. Hiervoor kan je een maxi cosi autostoel kiezen.
-
Zodra je binnenstapt in één van de spa’s van Sparkle voel je het al: een warme sfeer en oprechte aandacht. Welzijn, gezondheid en ontspanning komen hier samen. Het is méér dan leuk: floaten heeft tal van voordelen.
-
De stap naar hulp zoeken in de opvoeding en begeleiding van je kind is belangrijk.
-
Wist je dat maar liefst 76% van de Nederlandse moeders moeite heeft met het combineren van gezin en werk? En dan hebben we het nog niet eens over dat momentje voor haarzelf dat er veel te vaak bij inschiet. Daarom 5 gouden tips: Wat kost jou energie en waar krijg je energie van? Zet dat eens voor jezelf op een rijtje en zorg dat je minimaal driekwart van je tijd bezig bent met dingen waarvan je energie krijgt.