
Kies voor weerbaarheid!
Merk je dat je kind het moeilijk vindt om voor zichzelf op te komen? Komt jouw zoon of dochter niet met eigen ideeën en doet hij of zij vooral wat de ander zegt? Of kan jouw kind onduidelijk ‘stop’ zeggen? Lees hieronder wat je kunt doen om je kind weerbaarder te maken.
Weerbaarheid
‘Weerbaarheid’ betekent dat je kind leert om in een spannende of oneerlijke situatie bewust te handelen, en daarbij zelfvertrouwen te ontwikkelen. Als je kind weerbaar is, durft het voor zichzelf op te komen, mét respect voor de ander. Het gaat niet alleen om situaties waarbij de ander iets vervelends doet, maar ook om weerbaar zijn tegen teleurstellingen, zelf dingen kunnen oplossen, én een eigen mening hebben. Voor jonge kinderen kan het best moeilijk zijn om voor zichzelf op te komen. Ze hebben nog weinig inzicht in hun gedrag en niet zoveel ervaring in hoe je (op tijd) kunt aangeven dat je iets niet wilt.
Vaardigheden
Heldere keuzes kunnen maken, lekker in je vel zitten, weten wat je wilt en wie je bent. Je eigen gebruiksaanwijzing leren kennen of leren om op een prettige manier voor jezelf op te komen. Dit zijn allemaal vaardigheden die je in het dagelijks leven kunt toepassen.
Spelenderwijs zelfvertrouwen vergroten
De Kinderhoeksteen geeft weerbaarheidstrainingen aan kinderen en pubers. ‘We gaan in de training uit van eigen kracht en mogelijkheden. Een kind dat weerbaar is, heeft een goed gevoel van eigenwaarde en is zich bewust van zijn of haar eigen gevoelens en die van anderen’, geeft Sabina Krijger van De Kinderhoeksteen aan.
Weerbaar zijn is niet altijd makkelijk, een weerbaarheidstraining kan hierbij helpen.
Weerbaarheidstraining
De Kinderhoeksteen geeft de training Methode B, een combinatie van Rots en Wateroefeningen en vanuit Marietje Kessels project. Er zijn twee groepen: kinderen tussen de 7 en 11 jaar en kinderen tussen de 12 en 16 jaar. De training van pubers start op 16 mei 2018 en die van de kinderen op 17 mei, en het is mogelijk om je aan te melden tot en met 9 mei 2018. De trainingen bestaan uit 7 bijeenkomsten van 75 minuten en vinden plaats op de donderdagmiddagen. Vol = Vol! Training gemist? Geen paniek: in het najaar starten weer nieuwe trainingen.
Uniek
Sabina: ‘Het unieke aspect aan deze trainingen is dat het voor mij niet stopt na het traject. Ik blijf altijd beschikbaar en bereikbaar voor de ouders. Tijdens de trainingen zijn de ouders niet aanwezig, maar ze kunnen na afloop van het traject wél contact met mij opnemen. Ook geef ik opdrachten mee die de ouders met de kinderen thuis kunnen oefenen.’
Luisterend oor
‘Na een training van 7 weken is het nog niet klaar. Een kind kan een verandering eigen maken na 8 of 9 weken. Dit verschilt per kind. Ik hoop de kinderen voor langere tijd wat mee te geven. Ik heb een medische en pedagogische achtergrond en in combinatie met deze trainingen kan ik de ouders én de kinderen goed helpen. Ik weet welke systemen er loskomen tijdens en na dit traject. En soms is een luisterend oor al voldoende voor de benodigde geruststelling.’
Alarmsysteem
Sabina: ‘Luisteren naar je lijf wordt tegenwoordig niet meer geleerd op school, terwijl dit zo belangrijk is. Als je lichaam aangeeft dat het niet goed is, moet je daarnaar luisteren: het is je alarmsysteem. Kinderen durven dit vaak niet.’
-
Een zwangerschap duurt negen maanden. In die periode verandert er van alles in en aan je lichaam. Het lijkt misschien alsof het een lange periode is, maar die maanden gaan sneller voorbij dan je denkt.
-
Als ouder van een kind met een beperking heb je er soms behoefte aan om even op adem te komen. Daarnaast is het belangrijk om tijd en aandacht te creëren voor de rest van je gezin. Het kan ook zijn dat je een plek zoekt om je kind naartoe te brengen als je zelf aan het werk bent.
-
Duurzaam, gezond en groen: dat zijn de speerpunten van Vlietkinderen maatschappelijke kinderopvang in regio Haaglanden.
-
Ken je het gezegde ‘ouder worden is een gunst, ouder zijn is een kunst’? Het ouderschap is niet altijd even gemakkelijk. Het pakt soms heel anders uit dan je je had voorgesteld. En dan zit je soms letterlijk met je handen in het haar.
-
Het eerste jaar ontwikkelt je baby zich snel. Spelen is hier een groot onderdeel van. Tijdens het spelen ontwikkelt je baby niet alleen de motoriek, maar ook de hersenen.
-
Carnaval 2023 komt er weer aan, tijd om weer te gaan feesten en verkleden. Maar ook de start van een zoektocht voor de perfecte carnavalskleding voor je kind.
-
Een gezonde leefstijl is belangrijk. Voor kinderen al helemaal.
-
Om meer mensen te interesseren voor het werk in de kinderopvang, start Vlietkinderen met de introductie van een nieuwe functie: ‘pedagogisch ondersteuner’.
-
Het werken met kinderen is heel bijzonder. Als pedagogisch medewerker zie je de kinderen zich ontwikkelen, en daar speel je een grote rol in.
-
Het personeelstekort op de arbeidsmarkt treft alle sectoren, en vooral ook de zorgsector. Door de vergrijzing hebben steeds meer mensen zorg nodig, maar niet alleen binnen de ouderenzorg.