kinderopvang

Spelen én opvoeden op de kinderopvang

‘Onder een dikke laag vuil zit een gelukkig kind!’ Dat zei iemand eens tegen mij toen mijn dochtertje, met een net nieuw wit kort broekje, van een enigszins vochtige zandberg aan het afglijden was. ‘Kijk mam, een glijbaan’, zei ze. Einde wit kort broekje, maar inderdaad een ontzettend gelukkig kind. En het was een heerlijke middag.

Lekker spelen!

Als moeder van vier kinderen wilde ik graag een kinderdagverblijf en BSO-opvang waar dat ook mocht. Lekker spelen zonder na te hoeven denken of je vuil wordt. Veel naar buiten en dingen ontdekken door ze te doen, aan te raken en te proeven. Liefst de eetbare dingen proeven dan natuurlijk.

Goede sfeer

Bij SKD Kinderopvang vind ik dat helemaal terug in het beleid en de mentaliteit van de medewerkers. Het ademt de sfeer uit die ik zoek. Het voelt als een tweede thuis, een extra familie waar je welkom bent. Waar aandacht is voor elkaar en je lekker jezelf kunt zijn. De warme maaltijd tussen de middag versterkt dat gevoel. Gezellig met elkaar aan tafel. De tijd nemen voor het eten en samen nieuwe smaken proeven.

Kind centraal

Bij SKD Kinderopvang staat het kind centraal. Er wordt regelmatig gevraagd en overlegd wat de kinderen zouden willen. Hierdoor leren ze hun keuzes te maken en deze te motiveren. Als de pedagogisch medewerksters overtuigd zijn kan een plan worden uitgevoerd. Zo is bijvoorbeeld ook de timmerhoek voor de BSO ontstaan. Bij ieder nieuw plan worden afspraken gemaakt en de kinderen krijgen hiermee eigen verantwoordelijkheden. Houd je je niet aan de afspraak dan kun je in dit geval even niet in de timmerhoek.

Het is als ouder fijn als je merkt dat de kinderopvang een tweede thuis wordt

Spelen én opvoeden

Maar kinderopvang is niet alleen spelen en lol hebben met elkaar. Soms spelen er serieuze zaken en hebben de pedagogisch medewerksters daar een belangrijke rol in. Ze zijn samen met de ouders bezig met de opvoeding van het kind. Ze staan daarin naast elkaar en kunnen hierin heel goed helpen door hun ervaring en opleiding. Mijn zoontje bijvoorbeeld. Hij vindt het soms lastig te vertellen hoe zijn dag op school was en dat werkte dan door op de BSO. Nu is er met de leidsters een code afgesproken. Hoe cool! Duim omhoog = deze dag was prima, duim horizontaal = deze dag ging wel aardig maar je moet niet te veel van me verwachten, duim naar beneden = er hoeft niets meer te gebeuren of ik ontplof, want ik heb echt een rotdag gehad. Dit geeft mijn zoon lucht omdat hij nu weet dat zijn boodschap aankomt en direct duidelijk is wat er wel en niet van hem verwacht kan worden. De leidsters houden hier rekening mee en dat komt de sfeer ontzettend ten goede. Dat zoiets simpels zoveel duidelijkheid en rust kan geven is geweldig. Daar heb je professionals voor. BSO is niet alleen maar een appeltje schillen en een spelletje spelen. We gebruiken deze code nu ook regelmatig thuis.

Kinderopvang

Het is als ouder fijn als je merkt dat de kinderopvang een tweede thuis wordt. Een plek waar je kind weet dat hij of zij mag zijn wie hij is en waar naar ze geluisterd wordt. Waar regels gelden maar waar je ook je blijheid en je verdriet mag uiten.

Datum: 28 mei 2019