‘Ik ben zo blij met mijn tepelhofcorrectie’
Hilda (43): ‘Het is deze week precies drie jaar geleden dat er bij mij borstkanker werd geconstateerd. Een heftige tijd met een operatie, chemokuren en bestralen volgde. Die periode zou ik niet graag overdoen! Nu gaat het gelukkig weer goed met me.’
Fors litteken
‘Ogenschijnlijk ben ik weer de oude. Mijn leventje ziet eruit als vanouds. Ik heb mijn baan opgepakt, sport weer en spreek regelmatig met vrienden af. Eigenlijk gaat het best lekker, maar toch is er iets waar ik niet gelukkig mee ben. Elke keer als ik na het douchen voor de spiegel sta, doet het weer pijn. De borstreconstructie is goed gelukt, maar het lijkt zo onecht doordat er een tepel mist. Het lelijke, forse litteken stoort me ook behoorlijk. Het voelt gewoon niet áf.’
Nieuwe borst
Linda Luijbregts: ‘Ik ken Hilda nu ruim een jaar. Ze komt regelmatig bij me om haar nagels te laten doen en we praten dan heel wat af. Die gesprekken zijn soms erg persoonlijk en zo vertelde Hilda me laatst waar ze zo mee zat: ze vond haar nieuwe borst niet af. Hilda wist dat ik ook permanente make-up zet, maar ze was er niet van op de hoogte dat ik ook tepelhofreconstructies doe en littekens goed kan camoufleren.’
Vreugdetranen
‘Ik heb haar verteld hoe een en ander in zijn werk gaat en vervolgens hebben we een afspraak ingepland. Hilda gaat hier altijd helemaal blij met haar nieuwe nagels de salon uit, maar dit keer liep ze met tranen in haar ogen naar buiten. Vreugdetranen. Ze was zo blij met het vooruitzicht dat ze weer ‘compleet’ zou zijn, zoals ze het zelf verwoordde.’
‘Ik herken mezelf weer’
Spiegelbeeld
Hilda: ‘Tegenwoordig word ik weer helemaal blij van mijn spiegelbeeld. Ik herken mezelf weer. Begrijp me niet verkeerd hoor: de borstreconstructie is heel mooi uitgevoerd. Als je mij in nauwsluitende kleding of een badpak ziet, ogen beide borsten heel natuurlijk. Maar elke keer als ik mezelf met ontbloot bovenlijf zag, werd ik een beetje verdrietig. Het voelde gewoon niet goed.’
Minder zichtbaar
‘Linda heeft een prachtig stukje werk geleverd. Je moet echt heel goed kijken om te zien dat het geen echte tepel is. Het litteken is trouwens ook veel minder zichtbaar. Ik ben hier zó blij mee. Ik voel me weer compleet. Ik voel me weer vrouw en dat was ik een beetje kwijt.’
Feitje
Medische pigmentatie, zoals een tepelhofreconstructie en littekencamouflage worden genoemd, wordt met een andere techniek ingezet als permanente make-up, omdat het een camouflerende functie heeft. Benieuwd wat dit voor jou kan betekenen? Linny’s Nail & Beauty Design helpt je graag!
-
Ons lichaam zit ingenieus in elkaar. Dankzij het zelfhelend vermogen worden ziektes overwonnen, groeien botbreuken weer aan elkaar en geneest een wond. Maar soms laat dat wel zichtbare sporen na.
-
Puistjes, een slechte haardag of ongelijke wenkbrauwen: we maken ons er allemaal weleens druk om. Gelukkig kunnen we daar wat aan doen. We verzorgen onze huid, bundelen ons haar in een paardenstaart of epileren onze wenkbrauwen. Maar wat als je een hazenlip hebt?
-
Littekens vallen soms best op, zeker als ze in het gezicht zitten. Het is dan vaak het eerste wat mensen zien. Dit kan best vervelend zijn.
-
Je huid heeft een goed vermogen om zichzelf te herstellen, maar sommige plekjes blijven toch zichtbaar. Littekens zijn hier een voorbeeld van. Wanneer je last hebt van littekens, kan je huid wel wat hulp gebruiken.
-
Acne is een vervelende aandoening waar vooral pubers en jongvolwassenen last van hebben. Bij de één doet het zich heftiger voor dan bij de ander. Als je een zware vorm van acne hebt of hebt gehad, kunnen er ontsierende littekens in het gezicht achterblijven.
-
Vooral tijdens de puberteit hebben veel jongeren last van acne. Dit is ontzettend vervelend, want het is vaak erg lastig om er vanaf te komen. Voor velen is de oplossing dan ook gewoon afwachten.
-
Er kunnen allerlei redenen zijn waarom jij littekens hebt. Bijna niemand gaat immers geheel ongeschonden door het leven.
-
Die buikoperatie was natuurlijk zeker geen pretje. Sterker nog, zo’n operatie is behoorlijk ingrijpend. Nu, een paar jaar later, wordt Saskia (43) nog steeds herinnerd aan die periode waarin ze de strijd aanging met baarmoederhalskanker.
-
Jaarlijks lopen ongeveer 900 mensen ernstige brandwonden op na een ongeval, en rond de 9000 mensen komen ieder jaar op de Spoedeisende Hulp terecht met brandwonden, variërend in ernst, meldt de Nederlandse Brandwonden Stichting. Wanneer er sprake is van een brandwond, is de huid gedeeltelijk of volledig beschadigd. Wanneer alleen de opperhuid is aangedaan, kan het lichaam dit weer netjes herstellen.
-
Vrouwen met borstkanker kunnen na de behandelingen te maken krijgen met ongewenste vochtophopingen, ook wel ‘oedeem’ genoemd.