Activeer je zelfhelend vermogen
Wanneer je je flink hebt gestoten, is vaak één van je eerste reacties om over de pijnlijke plek te wrijven. Het is een automatisme dat er al van jongs af aan in zit. Immers, zo troost je ook een baby of jong kind. Met langzaam ronddraaiende bewegingen streel je het ruggetje of wrijf je over de buik als de kleine krampjes heeft.
Zelfhelend vermogen
Door die zachte wrijvingen, ontspan je, waarschijnlijk zonder dat je je dat realiseert, de onderliggende spieren. Eigenlijk is het een soort korte massage wat je geeft. Bij een massage die gegeven wordt door een massagetherapeut, merk je pas wat het écht met je doet. ‘Veel mensen denken dat massage alleen maar met ontspanning te maken heeft. Voor een deel is dat ook zo. Je komt even helemaal tot rust en het is een stukje persoonlijke aandacht in jouw dagelijks leven. Even een moment voor jezelf’, weet massagetherapeute Petra Koetje. ‘Maar daarnaast kan het ook veel klachten verminderen en voorkomen. Ons lichaam beschikt over een zelfhelend vermogen, maar kan dit alleen aanspreken wanneer je helemaal ontspannen en in rust bent. Tijdens een massage creëer je niet alleen die diepe ontspanning in je spieren en bindweefsel, maar wordt ook je bloedsomloop verbeterd, het stimuleert de afvoer van het lymfevocht en zullen afvalstoffen je lichaam sneller verlaten. Het ontspant je spieren en maakt spieren, pezen en gewrichten soepeler. Spierspanningsklachten, die de oorzaak van hoofdpijn, nek- en lage rugpijn kunnen zijn, kunnen sterk verminderen of zelfs helemaal overgaan.’
Tijdens een massage wordt ook je bloedsomloop verbeterd
Vergoeding
‘Om me nog verder te ontwikkelen in de massagetherapie, heb ik de afgelopen jaren diverse opleidingen en cursussen gevolgd, zodat ik mijn cliënten nu ook kan bedienen met Dorn therapie, Guasha therapie en Shiatsu. Zo’n manuele of Shiatsu behandeling wordt trouwens in de meeste gevallen (deels) vergoed door je zorgverzekeraar wanneer je aanvullend verzekerd bent. Raadpleeg hiervoor de polis van je zorgverzekeraar’, geeft Petra als tip mee.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Naomi had er al haar hele leven last van: een vaak ongefundeerde angst die ieder moment de kop kon opsteken. Ze had geen idee hoe ze daar kon afkomen. Ze had al vele therapieën gevolgd en ondergaan.
-
In onze moderne wereld, waar stress en burn-outs helaas steeds vaker voorkomen, is het belangrijk om op verschillende manieren te zoeken naar een verbetering van de geestelijke gezondheid. Eén van die manieren, verrassend genoeg, is het leren van een nieuwe taal.
-
Wanneer je een trauma ervaart, lijkt het alsof je brein op tilt slaat. Spanning en stress hopen zich op tot het punt waarop je niet meer normaal lijkt te functioneren.
-
Eigenlijk zijn we allemaal een radertje in het grote geheel. Onderdeel van een systeem. Van je gezin, je werk, je vriendengroep. Als er één radertje stagneert, heeft dat invloed op de rest.
-
Je bent zó moe. Dagelijks ben je in de weer met vroege wekkers, je gezin, je baan, je sociale contacten, je werk. Je staat continu onder druk.
-
Het is soms heerlijk om je even onder te dompelen in een warm bad. Om dat verwenmomentje écht compleet te maken, kun je je bad verrijken met een lekkere badolie, of een lekkere combinatie van oliën.
-
Je had je het ouderschap zo anders voorgesteld. Een beetje zoals op die plaatjes in lifestyle magazines. Je zag het al helemaal voor je. En alhoewel je dol bent op je kinderen – je zou ze voor geen goud willen missen – pakte dat idyllische beeld in de praktijk toch wat anders uit.
-
Brigitte (43) is door meer inzicht in deelpersoonlijkheden rustiger en meer in balans. Maar dat was een tijd geleden wel anders. Ze heeft een erg drukke baan en daarnaast heeft ze een gezin draaiende te houden.
-
Wist je dat hypnotherapie een goede methode is om allerlei mentale en fysieke klachten aan te pakken? Iedereen loopt in het leven bepaalde littekens op. Sommige klein, anderen juist groot.