
Een betere sfeer in huis…
Door corona hebben de periodes van lockdown negatieve psychische gevolgen gehad voor verschillende mensen. Zo waren er bijvoorbeeld gevoelens van verveling, eenzaamheid, neerslachtigheid, somberheid of zelfs depressieve gevoelens. Dat geldt voor volwassenen, maar ook voor de jeugd. Misschien vertoont je kind gedrag waar je moeite mee hebt, zoals uitstelgedrag of zich meer terugtrekken dan voorheen.
Integratief kindertherapeut Iris Tadic Fadjil: ‘Veel ouders hebben door omstandigheden de laatste paar jaar een korter lontje gekregen, omdat het soms erg moeilijk was om het gezin zo normaal mogelijk door te laten draaien. Het heeft van iedereen aanpassing en geduld gevraagd. Op het moment dat hun kind dan ander gedrag laat zien, bestaat de kans dat de ouders weinig oog hebben voor wat er achter het zichtbare gedrag zit. Dat kan leiden tot onbegrip, en dan wordt de sfeer in huis er niet beter op.’
Positievere communicatie
‘Binnen het Centrum voor Kindertherapie hebben we kindertherapeuten en gezinscoaches die ouders bewust kunnen maken welke opvoedrol zij innemen in het gezin en hoe zij dit anders kunnen doen. Ouders vervallen vaak in de klassieke opvoedrollen, waarbij ze bijvoorbeeld autoriteit uitstralen of het kind straffen, terwijl dit een averechts effect heeft op het gedrag van het kind. Dit werkt voor het kind vaak niet stimulerend. Wat wél zou kunnen helpen, is het uitspreken van de verwachtingen naar het kind en samen tot een plan van aanpak komen. De communicatie wordt dan positiever, en dat levert een meer ontspannen sfeer op.’
Werken aan een betere communicatie
Geen handleiding
‘Als het kind te maken heeft met boze ouders, kan de verhouding met de ouders verstoord raken, omdat er niet naar het kind geluisterd wordt. Hoe zouden kinderen zich moeten gedragen? Kinderen krijgen geen handleiding mee bij de geboorte. Soms is het een ware zoektocht om te ontdekken wat goed werkt voor het kind. Daarom kan het voor het kind fijn zijn als een buitenstaander aanhoort wat er speelt bij het kind en de bevindingen vertaalt naar de ouders. In een aantal gesprekken met het kind werken we samen met de ouders aan een betere communicatie in het gezin.’
Begeleiding en ondersteuning
Ben jij benieuwd naar een kindertherapeut of opvoedkundig advies? Bij het Centrum voor Kindertherapie kun je terecht voor verschillende typen begeleiding en ondersteuning. De deskundigen weten uit ervaring dat zowel kinderen / jongeren als ouders veel meer kunnen dan ze vaak denken. Door kinderen / jongeren serieus te nemen en hun eigen vermogen aan te spreken om met moeilijkheden om te gaan, leren ze op hun eigen kracht te vertrouwen. De missie van de medewerkers van het centrum voor kindertherapie is ‘Wij dragen bij aan meer rust in kind/jongere, ouder en gezin’.
-
Heel geleidelijk of plotseling hangt er een donkere wolk boven je hoofd die maar niet weg wil. Opstaan, het huis schoonmaken, werk en uiterlijke verzorging kunnen je niets meer schelen.
-
Op een dag verwerken we talloze prikkels tijdens werk. Collega’s die telefoneren, het geluid van het koffiezetapparaat, personen die luidruchtig overleggen, je neemt het allemaal in je op. Wanneer je het allemaal optelt, kunnen al deze prikkels soms te veel worden.
-
Veel mensen vinden het lastig om van zichzelf te houden. Dat komt vaak doordat ze zich laten leiden door de verwachtingen van hun omgeving of de eisen van de maatschappij. Dat gold in ieder geval voor Susan (39). Ze had het gevoel de perfecte werknemer, partner en ouder te moeten zijn.
-
Het is wel weer even wennen. Was je net een beetje gewend aan het leven met beperkingen, kregen we na twee jaar weer ons oude en vertrouwde leven van daarvóór weer terug.
-
Dat bewegen goed is voor een mens is algemeen bekend. Maar wist je dat het ook een positieve invloed op je hersenen heeft? Het verbetert het geheugen, zorgt voor een betere nachtrust en vermindert stress.
-
Voordat het tijd is om te gaan, probeer je nog één keer adem te halen. In je hoofd vliegen je gedachtes alle kanten op. Wie zullen er allemaal aanwezig zijn op het feestje? Hoe zal je jezelf moeten gaan gedragen? Hoe lang zal het feestje eigenlijk duren?
-
Stress… Wie heeft er geen last van? Het leven is druk en vol en altijd onderhevig aan verandering.
-
Een vrouw heeft vele rollen. Ze is partner, dochter, vriendin, moeder, zus en werknemer. Maar bovenal is ze vrouw! Die verschillende rollen vergen flexibiliteit.
-
Jezelf accepteren en van jezelf houden zoals jij bent klinkt mooi maar is niet altijd makkelijk. Als jij dit kan doen maakt het jouw leven zoveel mooier en rijker. We raken nooit uitgeleerd en ontdekken iedere dag weer iets nieuws over onszelf.
-
Slaaponderzoekers zijn het erover eens; een goede nachtrust is essentieel voor gezonde hersenen. Hoewel we over het algemeen lang genoeg slapen, zijn we helaas geen goede slapers.