Een betere sfeer in huis…
Door corona hebben de periodes van lockdown negatieve psychische gevolgen gehad voor verschillende mensen. Zo waren er bijvoorbeeld gevoelens van verveling, eenzaamheid, neerslachtigheid, somberheid of zelfs depressieve gevoelens. Dat geldt voor volwassenen, maar ook voor de jeugd. Misschien vertoont je kind gedrag waar je moeite mee hebt, zoals uitstelgedrag of zich meer terugtrekken dan voorheen.
Integratief kindertherapeut Iris Tadic Fadjil: ‘Veel ouders hebben door omstandigheden de laatste paar jaar een korter lontje gekregen, omdat het soms erg moeilijk was om het gezin zo normaal mogelijk door te laten draaien. Het heeft van iedereen aanpassing en geduld gevraagd. Op het moment dat hun kind dan ander gedrag laat zien, bestaat de kans dat de ouders weinig oog hebben voor wat er achter het zichtbare gedrag zit. Dat kan leiden tot onbegrip, en dan wordt de sfeer in huis er niet beter op.’
Positievere communicatie
‘Binnen het Centrum voor Kindertherapie hebben we kindertherapeuten en gezinscoaches die ouders bewust kunnen maken welke opvoedrol zij innemen in het gezin en hoe zij dit anders kunnen doen. Ouders vervallen vaak in de klassieke opvoedrollen, waarbij ze bijvoorbeeld autoriteit uitstralen of het kind straffen, terwijl dit een averechts effect heeft op het gedrag van het kind. Dit werkt voor het kind vaak niet stimulerend. Wat wél zou kunnen helpen, is het uitspreken van de verwachtingen naar het kind en samen tot een plan van aanpak komen. De communicatie wordt dan positiever, en dat levert een meer ontspannen sfeer op.’
Werken aan een betere communicatie
Geen handleiding
‘Als het kind te maken heeft met boze ouders, kan de verhouding met de ouders verstoord raken, omdat er niet naar het kind geluisterd wordt. Hoe zouden kinderen zich moeten gedragen? Kinderen krijgen geen handleiding mee bij de geboorte. Soms is het een ware zoektocht om te ontdekken wat goed werkt voor het kind. Daarom kan het voor het kind fijn zijn als een buitenstaander aanhoort wat er speelt bij het kind en de bevindingen vertaalt naar de ouders. In een aantal gesprekken met het kind werken we samen met de ouders aan een betere communicatie in het gezin.’
Begeleiding en ondersteuning
Ben jij benieuwd naar een kindertherapeut of opvoedkundig advies? Bij het Centrum voor Kindertherapie kun je terecht voor verschillende typen begeleiding en ondersteuning. De deskundigen weten uit ervaring dat zowel kinderen / jongeren als ouders veel meer kunnen dan ze vaak denken. Door kinderen / jongeren serieus te nemen en hun eigen vermogen aan te spreken om met moeilijkheden om te gaan, leren ze op hun eigen kracht te vertrouwen. De missie van de medewerkers van het centrum voor kindertherapie is ‘Wij dragen bij aan meer rust in kind/jongere, ouder en gezin’.
-
In onze moderne wereld, waar stress en burn-outs helaas steeds vaker voorkomen, is het belangrijk om op verschillende manieren te zoeken naar een verbetering van de geestelijke gezondheid. Eén van die manieren, verrassend genoeg, is het leren van een nieuwe taal.
-
Wanneer je een trauma ervaart, lijkt het alsof je brein op tilt slaat. Spanning en stress hopen zich op tot het punt waarop je niet meer normaal lijkt te functioneren.
-
Naomi had er al haar hele leven last van: een vaak ongefundeerde angst die ieder moment de kop kon opsteken. Ze had geen idee hoe ze daar kon afkomen. Ze had al vele therapieën gevolgd en ondergaan.
-
Eigenlijk zijn we allemaal een radertje in het grote geheel. Onderdeel van een systeem. Van je gezin, je werk, je vriendengroep. Als er één radertje stagneert, heeft dat invloed op de rest.
-
Je bent zó moe. Dagelijks ben je in de weer met vroege wekkers, je gezin, je baan, je sociale contacten, je werk. Je staat continu onder druk.
-
Het is soms heerlijk om je even onder te dompelen in een warm bad. Om dat verwenmomentje écht compleet te maken, kun je je bad verrijken met een lekkere badolie, of een lekkere combinatie van oliën.
-
Je had je het ouderschap zo anders voorgesteld. Een beetje zoals op die plaatjes in lifestyle magazines. Je zag het al helemaal voor je. En alhoewel je dol bent op je kinderen – je zou ze voor geen goud willen missen – pakte dat idyllische beeld in de praktijk toch wat anders uit.
-
Brigitte (43) is door meer inzicht in deelpersoonlijkheden rustiger en meer in balans. Maar dat was een tijd geleden wel anders. Ze heeft een erg drukke baan en daarnaast heeft ze een gezin draaiende te houden.
-
Wist je dat hypnotherapie een goede methode is om allerlei mentale en fysieke klachten aan te pakken? Iedereen loopt in het leven bepaalde littekens op. Sommige klein, anderen juist groot.
-
Tamar (37) merkte vlak voor de feestdagen dat ze steeds meer fysieke klachten kreeg: hoofdpijn, vermoeidheid, prikkelbaar en slecht kunnen slapen omdat ze alleen maar lag te piekeren. En dan die huilbuien steeds op de meest onverwachte momenten. Jeetjemina, zo kende ze zichzelf helemaal niet.