Voel jij je eenzaam achter je voordeur?
Liefde is iets ongrijpbaars. Het kan je tot grote hoogtes brengen, maar kan ook diepe dalen met zich meebrengen. Emoties als angst en euforie passeren de revue, evenals momenten van diepe verbinding of heftige ruzies. Hierdoor kun je je eenzaam voelen. Haptonomische relatiebegeleiding kan helpen!
De fases
In de eerste fase van de relatie ben je vooral verliefd: je kijkt door een grote roze bril naar je partner. Maar verliefd zijn blijf je niet heel je leven. Op een gegeven moment gaat dit over in ‘houden van’ en worden de eigenaardigheden van je partner zichtbaar. Praktische zaken als de vuile was niet opruimen kunnen bijvoorbeeld al leiden tot grote irritaties. Daarnaast kan je relatie verzanden in een vastgeroeste routine waar jullie niet meer uit lijken te komen.
Relatie uit evenwicht
‘Onbegrepen zijn, ongezien zijn en zelfs je eenzaam voelen kunnen ongewenste ingrediënten van je relatie worden’, geeft haptotherapeut Renata Schoneveld aan. ‘Naar buiten toe lijken jullie nog prima te functioneren, maar toch voel je je ontzettend eenzaam achter je voordeur. Er worden lange werkdagen gemaakt, er zijn misschien kinderen in het spel en er is een koophuis met een een hoge hypotheek. Alle ballen in de lucht houden vergt dan veel energie van jou en je partner en jullie hebben daardoor minder tijd voor elkaar. Het aantal echtscheidingen is hoog in Nederland, en het verdrietige is dat veel mensen na hun scheiding niet per se gelukkiger zijn.’
Oude gewoonten doorbreken
‘Wanneer je relatie uit balans is, is het waardevol om je relatie een nieuwe dynamiek te geven. Dit kan door middel van haptonomische relatiebegeleiding’, vervolgt Renata. ‘Geef jezelf en je partner een nieuwe kans op geluk. Bijvoorbeeld door oude gewoonten, patronen en overtuigingen los te laten of te doorbreken. Zo krijgen jullie weer ruimte voor jezelf en de ander en dit kan leiden tot verdieping in de relatie. Tijdens haptonomische relatiebegeleiding bied ik ervaringsoefeningen aan, zodat je niet alleen over je problemen praat met elkaar, maar ook in het hier en nu voelt op welke manier er interactie is. Het is een heel praktische manier van begeleiden, waarin ik een veilige omgeving bied om te onderzoeken waar het verlangen, de mogelijkheden en de onmogelijkheden liggen.’
Haptonomische relatiebegeleiding kan helpen
Tip van Renata
‘Ik denk dat veel relatieleed voorkomen kan worden als stellen, voordat de situatie escaleert, er samen voor kiezen om de relatie nieuw leven in te blazen. Hoe langer je wacht met hulp zoeken, hoe moeilijker het wordt. Zeker als er kinderen in het gezin zijn, is het niet altijd eenvoudig om je, naast vader en moeder, ook partners van elkaar te voelen. Hulp van een derde kan dan erg welkom zijn.’
Haptonomie praktijk Schoneveld
Renata: ‘Als haptotherapeut help ik mensen met verschillende vragen en dingen waar ze tegenaan lopen in hun leven. Je kunt naast haptonomie en haptotherapie ook bij mij terecht voor zwangerschapshaptonomie. Verder heb ik de studie Seksuologie gevolgd, waardoor vragen rondom intimiteit eveneens bespreekbaar zijn. Mijn praktijk zit op twee locaties, in Zwolle en in Amersfoort.’
-
In onze moderne wereld, waar stress en burn-outs helaas steeds vaker voorkomen, is het belangrijk om op verschillende manieren te zoeken naar een verbetering van de geestelijke gezondheid. Eén van die manieren, verrassend genoeg, is het leren van een nieuwe taal.
-
Wanneer je een trauma ervaart, lijkt het alsof je brein op tilt slaat. Spanning en stress hopen zich op tot het punt waarop je niet meer normaal lijkt te functioneren.
-
Naomi had er al haar hele leven last van: een vaak ongefundeerde angst die ieder moment de kop kon opsteken. Ze had geen idee hoe ze daar kon afkomen. Ze had al vele therapieën gevolgd en ondergaan.
-
Eigenlijk zijn we allemaal een radertje in het grote geheel. Onderdeel van een systeem. Van je gezin, je werk, je vriendengroep. Als er één radertje stagneert, heeft dat invloed op de rest.
-
Je bent zó moe. Dagelijks ben je in de weer met vroege wekkers, je gezin, je baan, je sociale contacten, je werk. Je staat continu onder druk.
-
Het is soms heerlijk om je even onder te dompelen in een warm bad. Om dat verwenmomentje écht compleet te maken, kun je je bad verrijken met een lekkere badolie, of een lekkere combinatie van oliën.
-
Je had je het ouderschap zo anders voorgesteld. Een beetje zoals op die plaatjes in lifestyle magazines. Je zag het al helemaal voor je. En alhoewel je dol bent op je kinderen – je zou ze voor geen goud willen missen – pakte dat idyllische beeld in de praktijk toch wat anders uit.
-
Brigitte (43) is door meer inzicht in deelpersoonlijkheden rustiger en meer in balans. Maar dat was een tijd geleden wel anders. Ze heeft een erg drukke baan en daarnaast heeft ze een gezin draaiende te houden.
-
Wist je dat hypnotherapie een goede methode is om allerlei mentale en fysieke klachten aan te pakken? Iedereen loopt in het leven bepaalde littekens op. Sommige klein, anderen juist groot.
-
Tamar (37) merkte vlak voor de feestdagen dat ze steeds meer fysieke klachten kreeg: hoofdpijn, vermoeidheid, prikkelbaar en slecht kunnen slapen omdat ze alleen maar lag te piekeren. En dan die huilbuien steeds op de meest onverwachte momenten. Jeetjemina, zo kende ze zichzelf helemaal niet.