Het loslaten van prikkels
Je hebt het gevoel dat je nooit écht tot rust komt. Zelfs als je ’s avonds, uitgeput door de drukke dag, in je bed ligt, blijven de gedachten nog door je hoofd malen. De driftbui van je kind, het belangrijke gesprek morgen op je werk, de boodschappen die je nog moet doen, en ga zo maar door. Soms droom je er zelfs over en het begint meteen weer zodra je wakker wordt. Omdat je hoogsensitief bent, sta je onbewust extra open voor prikkels. Je absorbeert ze als een spons en kunt ze nauwelijks loslaten. Toch is er een manier om jezelf dit aan te leren.
Wat is hoogsensitief?
Misschien weet je al lang dat je hoogsensitief bent, maar het kan ook zijn dat je hier nog nooit van hebt gehoord. Hooggevoelig of hoogsensitief, ook wel HSP (highly sensitive person), ben je wanneer je meer dan gemiddeld gevoelig bent voor indrukken en prikkels. Je merkt meer signalen en details op en deze worden uitgebreider en intensiever beleefd dan bij de meeste andere mensen om je heen. Het kan een grote invloed op je leven hebben en soms zelfs tot een burn-out of psychische problemen leiden.
Altijd bezig met anderen
Veel HSP’ers zijn vaak meer bezig met de buitenwereld dan met zichzelf. Maar hoe leer je nu met al die prikkels omgaan? Hoe krijg je de spons, die vol gedachten, emoties en prikkels zit, weer leeg? Hoe stop je die malende gedachten, die je altijd maar bezighouden en uitputten?
Ervaringsdeskundige als coach
Marjolein Kret is ervaringsdeskundige. Tijdens een burn-out kwam zij tot de ontdekking dat ze een HSP’er is. ‘Ik was ook meer bezig met de buitenwereld dan met mezelf. Ik ging door tot de spreekwoordelijke druppel die de emmer deed overlopen. De rek was eruit. Ik kón niet meer. Ik was helemaal opgebrand. Ik heb daardoor heel veel over mezelf geleerd én ik leerde hoe ik moest omgaan met mijn hoogsensitiviteit. Er was niemand die mij tips en oefeningen kon geven hoe ik met de vele prikkels moest omgaan, hoe ik energie voor mezelf kon houden en niet alles moest weggeven. Toen ik uiteindelijk ontdekte hoe ik dat kon bereiken, besloot ik dat ik met die kennis anders HSP’ers wilde helpen en ben ik coach geworden.’
‘Je leert jezelf beschermen tegen negatieve energie en hoe je je grenzen kunt aangeven’
Laat je gedachtes tot rust komen
‘Ik coach mensen een-op-een’, vervolgt Marjolein haar verhaal. ‘Dit kan bij mij thuis maar ook via Skype. Je leert jezelf beschermen tegen negatieve energie en hoe je je grenzen aan kunt geven. Dit soort dingen zijn erg lastig wanneer je hooggevoelig bent. Je wilt immers iedereen graag tevreden stellen, maar daarbij vergeet je jezelf meestal. Door bewuster met HSP om te gaan, leer je beter voor jezelf te zorgen. Je gedachtes komen tot rust en je durft je hart (weer) te volgen. Zie het zoeken van hulp niet als falen. Het is juist heel moedig. Het is de eerste stap naar verandering, zodat HSP voor jou straks geen last meer is, maar juist een kracht!’
Word de verbeterde versie van jezelf
Wil jij de regie over je leven ook weer terug? Bij Praktijk Heart&Mind zijn daar verschillende manieren voor. ‘Dit kan door het volgen van een coachingstraject of het doen van een e-cursus’, legt Marjolein uit. ‘Hierbij kunnen we ook Reiki en yoga inzetten. Dat is niet standaard, maar dat doen we alleen als jij daarvoor kiest. Ik heb ook een gratis e-book gemaakt vol tips. Je kunt hem via mijn website downloaden. Er is zelfs een e-cursus die je kunt volgen. Het is makkelijk te lezen en te begrijpen. Iedereen kan het doen. Gun jezelf die verbeterde versie van jezelf!’
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Naomi had er al haar hele leven last van: een vaak ongefundeerde angst die ieder moment de kop kon opsteken. Ze had geen idee hoe ze daar kon afkomen. Ze had al vele therapieën gevolgd en ondergaan.
-
In onze moderne wereld, waar stress en burn-outs helaas steeds vaker voorkomen, is het belangrijk om op verschillende manieren te zoeken naar een verbetering van de geestelijke gezondheid. Eén van die manieren, verrassend genoeg, is het leren van een nieuwe taal.
-
Wanneer je een trauma ervaart, lijkt het alsof je brein op tilt slaat. Spanning en stress hopen zich op tot het punt waarop je niet meer normaal lijkt te functioneren.
-
Eigenlijk zijn we allemaal een radertje in het grote geheel. Onderdeel van een systeem. Van je gezin, je werk, je vriendengroep. Als er één radertje stagneert, heeft dat invloed op de rest.
-
Je bent zó moe. Dagelijks ben je in de weer met vroege wekkers, je gezin, je baan, je sociale contacten, je werk. Je staat continu onder druk.
-
Het is soms heerlijk om je even onder te dompelen in een warm bad. Om dat verwenmomentje écht compleet te maken, kun je je bad verrijken met een lekkere badolie, of een lekkere combinatie van oliën.
-
Je had je het ouderschap zo anders voorgesteld. Een beetje zoals op die plaatjes in lifestyle magazines. Je zag het al helemaal voor je. En alhoewel je dol bent op je kinderen – je zou ze voor geen goud willen missen – pakte dat idyllische beeld in de praktijk toch wat anders uit.
-
Brigitte (43) is door meer inzicht in deelpersoonlijkheden rustiger en meer in balans. Maar dat was een tijd geleden wel anders. Ze heeft een erg drukke baan en daarnaast heeft ze een gezin draaiende te houden.
-
Wist je dat hypnotherapie een goede methode is om allerlei mentale en fysieke klachten aan te pakken? Iedereen loopt in het leven bepaalde littekens op. Sommige klein, anderen juist groot.