laag-zelfbeeld

Hoe kom je van een laag zelfbeeld af?

Heb jij last van een laag zelfbeeld? Dan kan dat komen omdat je je teveel focust op je negatieve punten. Dit is deels evolutionair bepaald, maar het kan versterkt worden door narcistische ouders en partners. Dit lage zelfbeeld voelt heel onprettig en minderwaardig, maar het werkt niet om het gevoel te onderdrukken. Het blijft dan onderhuids doorsluimeren en je dwarszitten. Het is effectiever om het gevoel te accepteren en daarna te transformeren door coaching met bijvoorbeeld hypnotherapie.

Een laag zelfbeeld heeft negatieve invloed op je denken

Een laag zelfbeeld beïnvloedt je denken dusdanig, dat je veel kansen mist. Je solliciteert niet op die leuke baan omdat je denkt dat ze je toch niet zullen aannemen en je gaat ervan uit dat die knappe man of vrouw je niet ziet staan. Doordat je ziet dat het anderen wel lukt om deze kansen te grijpen, wordt je lage zelfbeeld steeds meer versterkt. Zie je wel: anderen lukt het wel, en mij niet, denk je dan. Tijd om deze vicieuze cirkel te doorbreken en meer zelfvertrouwen te krijgen.

Positieve affirmaties helpen niet – of wel?

Een affirmatie is een zin (mantra) die je regelmatig herhaalt om jezelf positief te beïnvloeden. Een voorbeeld van zo’n zinnetje is ‘Ik ben goed zoals ik ben’ of ‘Ik houd van mezelf’. Veel mensen denken dat affirmaties niet helpen. Dit kan gedeeltelijk kloppen. Er zijn namelijk een paar voorwaarden verbonden aan het juiste gebruik van effectieve affirmaties:

  • Je moet de affirmatie zelf geloven. Zeg dus niet tegen jezelf: ‘Ik ben beeldschoon’ als je je lelijk voelt, maar bijvoorbeeld wel: ‘Ik heb mooie ogen.’
  • Je moet de affirmatie in kunnen voelen. Benoem dus liever een positief punt dan iets waar je je vreselijk onzeker over voelt.
  • Je moet in de juiste geestesgesteldheid zijn. Een affirmatie werkt het beste als je in een lichte trance bent. Je spreekt dan rechtstreeks tot je onderbewustzijn. In de hypnotherapie doen we dat door ‘suggesties’ te geven.

Een laag zelfbeeld belemmert je in het leven

Helpen zelfhulpboeken tegen een laag zelfbeeld?

Er zijn uitstekende boeken die je helpen jezelf te verbeteren, maar voor iemand met minderwaardigheidsgevoelens is er een grote valkuil. Je krijgt misschien het gevoel dat je nooit goed genoeg bent zoals je bent. Probeer in te zien dat dit niet waar is. Het is mogelijk om tevreden te zijn met jezelf en tegelijkertijd aan jezelf te blijven werken. Overigens is een goed boek goed, maar een goede coach is beter. Die kan jouw gedachten blijven spiegelen en toetsen, waardoor je sneller tot inzichten komt. Bovendien kan een coach je uit je vaste gedachtenpatroon halen aan de hand van technieken.

Je positieve punten benoemen en waarderen

Dit kan bijna onmogelijk zijn voor iemand met een laag zelfbeeld. Maar zodra je jezelf begint te waarderen, groeit je zelfvertrouwen en zit je lekkerder in je vel. Begin daarom klein. Wanneer je meer en meer succeservaringen hebt, hoe meer je dit kunt uitbouwen. Dat betekent niet dat je negatieve gedachten moet onderdrukken, maar meer dat je ook je positieve punten serieus neemt en aandacht geeft.

Gepaste ondersteuning

Heb jij last van een laag zelfbeeld? Heb je het gevoel dat je kansen mist omdat je niet goed stappen durft te zetten? Dat kan erg vervelend en belemmerend zijn. Als gediplomeerd coach en hypnotherapeut, help ik je graag hierbij. Bel meteen 06-44130676 voor een kennismakingsgesprek.

Datum: 20 april 2022