verbinding-met-jezelf

Kom weer in verbinding met jezelf

In onze westerse wereld draait vrijwel alles om ratio. De meeste mensen zitten zo ‘in hun hoofd’ dat ze nauwelijks nog weten hoe ze kunnen voelen. Signalen van het lichaam worden nauwelijks opgemerkt omdat het een tweede natuur is geworden om op het verstand te vertrouwen. Toch kunnen we zoveel leren van wat ons lichaam ons vertelt, omdat we er dan achter kunnen komen waar die gevoelens van onvrede, verstoorde relaties en lichamelijke en psychische klanten vandaan komen. Haptotherapie kan van waarde zijn om dit weer te ontdekken.

Leven vanuit het gevoel

Jonge kinderen zijn puur en leven nog heel erg vanuit hun gevoel. Wat goed voelt, een moeder die een kus op een zere knie drukt, stelt gerust. Daarmee wordt al een basis gelegd voor een goede emotionele ontwikkeling: tegenslagen opvangen en vervolgens weer door kunnen gaan. Zo’n bevestigende aanraking is niet altijd vanzelfsprekend.

Pure vorm van contact

Als een mens op de juiste wijze wordt aangeraakt, kan hij tot zichzelf komen en kan hij vanuit die gevoelde zekerheid vertrouwen naar anderen en zijn leefwereld openen. In je leven kun je echter ook ervaringen opdoen die juist blokkades in bewegingspatronen en remmingen in de expressie van gevoelens veroorzaken. Dit vermindert ook het vermogen tot het aangaan en beleven van contact en soms relaties.

Bewustmaking van gevoelens

Haptotherapie biedt de mogelijkheid om opnieuw kennis te maken met het gevoelsleven van het eigen lichaam. Waar zitten blokkades en waarom zijn die ontstaan? Haptotherapie is een ontdekkingsreis met een haptotherapeut als reisleider. Hedwig Hilhorst van Visiemotion praktijk voor haptotherapie en mindfulness is haptotherapeut en begeleidt vanuit bovenstaande vragen de cliënten: ‘Haptotherapie richt zich op de bewustmaking van gevoelens, waarbij gebruikgemaakt kan worden van de directe, affectieve en helende aanraking, waarmee de ander in zijn of haar aanwezigheid wordt bevestigd als de mens die hij/zij in de kern is. En zodoende de cliënt helpen ontdekken wat er nodig is om uit de blokkade weer in beweging te komen, en om uiteindelijk weer dat geluk te ervaren.’

Haptotherapie richt zich op de bewustmaking van gevoelens

Verdieping haptotherapie

‘Beleving en betekenisgeving van jezelf en de ander staat bij haptotherapie centraal’, geeft Hedwig aan. Het is een persoonsgerichte therapie met het lichaam van de cliënt als instrument. Aanraken kan een belangrijke manier zijn om iemand in contact te brengen met de eigen gevoelens. Dat brengt iemand dichter bij zichzelf en bij wat er werkelijk gevoeld wordt. Daarom is aanraking vaak een wezenlijk onderdeel van de begeleiding als haptotherapeut. Door middel van de bevestigende aanraking help ik mijn cliënten te voelen en het proces van helen in gang te zetten, waarbij ik begeleid. Daarbij wordt gekeken hoe de ervaring zich vertaalt in het lichaam: hoe voelt het? Wat is de fysieke en gevoelde reactie? Ontdekken wat in het (herstel)proces speelt in de cirkel van ‘denken, voelen, handelen, bewegen’, én wat de eigen mogelijkheden zijn, om daar begeleid mee in beweging te komen.’

Haptotherapie

Haptotherapie kan van betekenis zijn bij onderstaande problematiek:

  • Terugkerende nek- en schouderklachten
  • Spanningshoofdpijn of migraine
  • Lichamelijke of geestelijke klachten als gevolg van overbelasting
  • Klachten die samenhangen met levensvragen van dit moment
  • Hyperventilatie
  • Angst- en paniekaanvallen
  • Een burn-out
  • Moeite met grenzen aangeven
  • Altijd nadenken en piekeren en dit niet kunnen stoppen
  • Moeite met keuzes maken, waardoor je niet verder komt
  • Disbalans tussen werk en privé
  • Een laag zelfbeeld of onvoldoende zelfvertrouwen
  • Problemen in de relationele sfeer
  • Vragen op het gebied van persoonlijke groei en zingeving
Datum: 06 december 2018