Meer inzicht in haar deelpersoonlijkheden bracht balans
Brigitte (43) is door meer inzicht in deelpersoonlijkheden rustiger en meer in balans. Maar dat was een tijd geleden wel anders. Ze heeft een erg drukke baan en daarnaast heeft ze een gezin draaiende te houden. Voor buitenstaanders komt ze over als iemand die de zaakjes geordend en netjes heeft geregeld. Maar in haar hoofd was het vaak een warboel en voelde ze zich geregeld angstig. Meer inzicht in zichzelf hielp haar.
Tegenstrijdige eigenschappen
‘In feite ben ik al mijn hele leven nogal perfectionistisch’, vertelde Brigitte. ‘Al zolang ik me kan herinneren wil ik graag goed presteren. En dat is best tegenstrijdig met mijn rommelige warhoofd. Hoewel mijn werkplek spic en span is, is mijn kledingkast bijvoorbeeld een ware bende.’ Eigenlijk was ze heel angstig om fouten te maken, juist door die chaos. Die angst zorgde voor veel controledrang. En dat putte haar op een gegeven moment enorm uit.
Er moest iets veranderen
Toen ze op een bepaald moment echt vastliep, wist ze dat er iets moest veranderen. Ze was doodop, haar gewoonlijke levensstijl werkte niet meer. Een lange vakantie zou haar weer op het spoor krijgen, maar na de vakantie had ze nog steeds geen zin om aan het werk te gaan en de dagelijkse routine op te pakken. Een meer diepgravende aanpak was nodig.
Meer inzicht krijgen
Via via kwam Brigitte bij mij terecht. Ze vertelde dat de persoonlijke en deskundige werkwijze haar aansprak. In het gesprek kwam ter sprake hoe uiteenlopend Brigittes problemen eigenlijk waren. Aan de ene kant te veel controle en orde, aan de andere kant juist angst en chaos. Controle en angst horen meestal bij elkaar en zijn dus twee kanten van dezelfde medaille. Je kunt ze beschouwen als deelpersoonlijkheden van jezelf. Dat begreep ze niet direct, en dacht dat ze dan meerdere verschillende personen zou zijn. Maar toen ik het haar uitlegde, viel het kwartje.
Iedereen heeft meerdere deelpersoonlijkheden
Wat zijn deelpersoonlijkheden?
Iedereen heeft meerdere deelpersoonlijkheden. Je bent één persoon, maar maakt in verschillende situaties gebruik van verschillende facetten van je persoonlijkheid. Zo kan je tijdens werk je zakelijke kant inzetten. Als je daar tegelijkertijd angst bij voelt, kan het soms disfunctioneel zijn. Angst is functioneel als het je behoedt voor het maken van fouten, maar disfunctioneel als het je remt in het nemen van beslissingen en je daardoor kansen laat lopen.
Inzicht leidt tot balans
Door inzicht in je eigen deelpersoonlijkheid snap je waar bepaald gedrag vandaan komt en kun je beter beoordelen of je gedrag nu handig is of juist niet. Bewustwording van de verschillende tegenstrijdige delen in jezelf zorgt uiteindelijk voor andere keuzes en daardoor voor meer balans.
Meer inzicht helpt
Ook Brigitte kon hiermee goed verder. Zo leerde ze de verschillende deelpersoonlijkheden in zichzelf omarmen. Die liefde voor zichzelf heeft veel goed gedaan. Ze vertelde dat het haar hielp het chaotische deel niet structureel af te wijzen en om de controledrang iets meer los te kunnen laten. Dat gaf veel rust en Brigitte kan haar sterke eigenschappen beter inzetten op de momenten dat ze deze nodig heeft. Zoals ze zelf zegt: ‘Ik zit nu veel lekkerder in mijn vel!’
Ook meer leren?
Heb jij ook het gevoel dat je vastloopt, uitgeput bent of meer over jezelf te leren hebt? Ik denk graag met je mee. Neem gerust contact op voor meer informatie of om een afspraak in te plannen.
In het verhaal zijn onderdelen en gegevens aangepast om de privacy niet te schenden.
-
Naomi had er al haar hele leven last van: een vaak ongefundeerde angst die ieder moment de kop kon opsteken. Ze had geen idee hoe ze daar kon afkomen. Ze had al vele therapieën gevolgd en ondergaan.
-
In onze moderne wereld, waar stress en burn-outs helaas steeds vaker voorkomen, is het belangrijk om op verschillende manieren te zoeken naar een verbetering van de geestelijke gezondheid. Eén van die manieren, verrassend genoeg, is het leren van een nieuwe taal.
-
Wanneer je een trauma ervaart, lijkt het alsof je brein op tilt slaat. Spanning en stress hopen zich op tot het punt waarop je niet meer normaal lijkt te functioneren.
-
Eigenlijk zijn we allemaal een radertje in het grote geheel. Onderdeel van een systeem. Van je gezin, je werk, je vriendengroep. Als er één radertje stagneert, heeft dat invloed op de rest.
-
Je bent zó moe. Dagelijks ben je in de weer met vroege wekkers, je gezin, je baan, je sociale contacten, je werk. Je staat continu onder druk.
-
Het is soms heerlijk om je even onder te dompelen in een warm bad. Om dat verwenmomentje écht compleet te maken, kun je je bad verrijken met een lekkere badolie, of een lekkere combinatie van oliën.
-
Je had je het ouderschap zo anders voorgesteld. Een beetje zoals op die plaatjes in lifestyle magazines. Je zag het al helemaal voor je. En alhoewel je dol bent op je kinderen – je zou ze voor geen goud willen missen – pakte dat idyllische beeld in de praktijk toch wat anders uit.
-
Wist je dat hypnotherapie een goede methode is om allerlei mentale en fysieke klachten aan te pakken? Iedereen loopt in het leven bepaalde littekens op. Sommige klein, anderen juist groot.
-
Tamar (37) merkte vlak voor de feestdagen dat ze steeds meer fysieke klachten kreeg: hoofdpijn, vermoeidheid, prikkelbaar en slecht kunnen slapen omdat ze alleen maar lag te piekeren. En dan die huilbuien steeds op de meest onverwachte momenten. Jeetjemina, zo kende ze zichzelf helemaal niet.
-
Moe zijn we allemaal weleens. Maar wat als een middagdutje of kopje koffie niet meer helpt en je chronisch moe blijkt te zijn? Jessica (34) stond altijd bekend als iemand die energie voor tien had. ‘Ik had plezier in mijn werk, deed leuke dingen met mijn gezin en sportte vier keer in de week. Dat vond ik heerlijk, omdat ik daar weer nieuwe energie uithaalde.