meer-inzicht

Meer inzicht in haar deelpersoonlijkheden bracht balans

Brigitte (43) is door meer inzicht in deelpersoonlijkheden rustiger en meer in balans. Maar dat was een tijd geleden wel anders. Ze heeft een erg drukke baan en daarnaast heeft ze een gezin draaiende te houden. Voor buitenstaanders komt ze over als iemand die de zaakjes geordend en netjes heeft geregeld. Maar in haar hoofd was het vaak een warboel en voelde ze zich geregeld angstig. Meer inzicht in zichzelf hielp haar.

Tegenstrijdige eigenschappen

‘In feite ben ik al mijn hele leven nogal perfectionistisch’, vertelde Brigitte. ‘Al zolang ik me kan herinneren wil ik graag goed presteren. En dat is best tegenstrijdig met mijn rommelige warhoofd. Hoewel mijn werkplek spic en span is, is mijn kledingkast bijvoorbeeld een ware bende.’ Eigenlijk was ze heel angstig om fouten te maken, juist door die chaos. Die angst zorgde voor veel controledrang. En dat putte haar op een gegeven moment enorm uit.

Er moest iets veranderen

Toen ze op een bepaald moment echt vastliep, wist ze dat er iets moest veranderen. Ze was doodop, haar gewoonlijke levensstijl werkte niet meer. Een lange vakantie zou haar weer op het spoor krijgen, maar na de vakantie had ze nog steeds geen zin om aan het werk te gaan en de dagelijkse routine op te pakken. Een meer diepgravende aanpak was nodig.

Meer inzicht krijgen

Via via kwam Brigitte bij mij terecht. Ze vertelde dat de persoonlijke en deskundige werkwijze haar aansprak. In het gesprek kwam ter sprake hoe uiteenlopend Brigittes problemen eigenlijk waren. Aan de ene kant te veel controle en orde, aan de andere kant juist angst en chaos. Controle en angst horen meestal bij elkaar en zijn dus twee kanten van dezelfde medaille. Je kunt ze beschouwen als deelpersoonlijkheden van jezelf. Dat begreep ze niet direct, en dacht dat ze dan meerdere verschillende personen zou zijn. Maar toen ik het haar uitlegde, viel het kwartje.

Iedereen heeft meerdere deelpersoonlijkheden

Wat zijn deelpersoonlijkheden?

Iedereen heeft meerdere deelpersoonlijkheden. Je bent één persoon, maar maakt in verschillende situaties gebruik van verschillende facetten van je persoonlijkheid. Zo kan je tijdens werk je zakelijke kant inzetten. Als je daar tegelijkertijd angst bij voelt, kan het soms disfunctioneel zijn. Angst is functioneel als het je behoedt voor het maken van fouten, maar disfunctioneel als het je remt in het nemen van beslissingen en je daardoor kansen laat lopen.

Inzicht leidt tot balans

Door inzicht in je eigen deelpersoonlijkheid snap je waar bepaald gedrag vandaan komt en kun je beter beoordelen of je gedrag nu handig is of juist niet. Bewustwording van de verschillende tegenstrijdige delen in jezelf zorgt uiteindelijk voor andere keuzes en daardoor voor meer balans.

Meer inzicht helpt

Ook Brigitte kon hiermee goed verder. Zo leerde ze de verschillende deelpersoonlijkheden in zichzelf omarmen. Die liefde voor zichzelf heeft veel goed gedaan. Ze vertelde dat het haar hielp het chaotische deel niet structureel af te wijzen en om de controledrang iets meer los te kunnen laten. Dat gaf veel rust en Brigitte kan haar sterke eigenschappen beter inzetten op de momenten dat ze deze nodig heeft. Zoals ze zelf zegt: ‘Ik zit nu veel lekkerder in mijn vel!’

Ook meer leren?

Heb jij ook het gevoel dat je vastloopt, uitgeput bent of meer over jezelf te leren hebt? Ik denk graag met je mee. Neem gerust contact op voor meer informatie of om een afspraak in te plannen.

In het verhaal zijn onderdelen en gegevens aangepast om de privacy niet te schenden.

Datum: 24 maart 2023