
Hoe meer zelfvertrouwen kan leiden tot betere keuzes
Gaat kiezen jou moeilijk af? Sta je vaak twijfelend in de winkel en lukt het je niet om de knoop door te hakken als het gaat om belangrijke beslissingen in je leven? Waar anderen met gemak door het leven te lijken wandelen, blijf jij alsmaar stilstaan. Door je zelfvertrouwen te vergroten, maak jij makkelijker keuzes die bij jou passen. Je staat sterker in je schoenen, zodat ook jij met grote, zelfverzekerde passen vooruitgaat.
Aanpassen aan je omgeving
Vanaf het begin passen mensen zich aan hun omgeving aan. We willen niet voor schut staan, van de norm afwijken, op een negatieve manier opvallen of ‘anders’ voorkomen. Dus doe je maar braaf wat er is opgedragen of laat je je overhalen door de mening van anderen. Dit betekent dat je uiteindelijk niet meer weet wat je echt wilt, waardoor je verkeerde keuzes gaat maken.
Kernwaarden
Om besluitvaardiger te worden, is het essentieel om te ontdekken wat jij belangrijk vindt in het leven. Dit zijn jouw kernwaarden. Ben je op zoek naar stabiliteit of avontuur? Haal jij voldoening uit creativiteit of rationaliteit, zelfstandigheid of samenwerken, innovatie of traditie? Door deze kwaliteiten te rangschikken op belangrijkheid, kun je jouw leven doelbewuster inrichten.
Vergelijking is vergeefs
Als je te veel luistert naar wat anderen ervan vinden, overstemt dit op den duur je eigen motivatie. De constante vergelijking met anderen zorgt ervoor dat je geen authentiek leven leidt. Je kopieert de waarden van iemand anders of doet dingen ‘omdat het zo hoort’. Leun daarom niet te veel op goedbedoelde adviezen van je familie, vrienden, collega’s of mentoren. Volg je eigen traject, want iedere ervaring is uniek.
Als je moeilijk keuzes kunt maken, kan het helpen om je zelfvertrouwen te vergroten
Angst en onzekerheid
Wees ook niet bang om af en toe te falen. Wanneer je openstaat om fouten te maken, sta je open om te leren. Vooruitgang gaat immers met vallen en opstaan. Door in elke situatie de touwtjes krampachtig in handen te willen houden, beperk je je mogelijkheden enorm. Uit angst of onzekerheid laat je kansen liggen. Je wordt dan tegengehouden door het stemmetje in je hoofd dat jou klein laat voelen, of de stem van iemand anders die jou in twijfel trekt. Maar dit is vaak gebaseerd op aannames, terwijl je je eigen kracht nog niet kent.
Probeer iets nieuws
Wil jij overal gelijk goed in zijn en geef je op zodra iets niet in een keer goed gaat? Hoe ouder je wordt, hoe minder je geneigd bent om nieuwe dingen te proberen. Mensen willen geen risico lopen om voor schut te staan. Daardoor durven we niet meer kwetsbaar te zijn. Maar hoe vaak blijk je ergens al bij de eerste keer goed in te zijn? Onze talenten zijn meestal het gevolg van jarenlange oefening en studie. Juist door nieuwe uitdagingen aan te gaan, kunnen we onszelf dus blijven ontwikkelen.
Laat het los
Zolang schaamte en faalangst onze grootste vijanden blijven, komen we niet vooruit. Door deze beperkende gedachten los te laten, zul je zien dat je zelfvertrouwen steeds groter wordt. Omarm daarom de ongemakkelijkheid, stap af en toe in het onbekende en jaag je kernwaarden achterna. Streef niet naar perfectie, maar naar authenticiteit. Alleen zo leid jij het leven dat jij wilt.
Over Re-sparkle
Wil je ook bewustere keuzes leren maken? Met Access Consciousness ga jij meer zelfvertrouwen ontwikkelen. Verken je eigen krachten en grenzen en ga op pad met Re-sparkle. Wij helpen je inzicht te krijgen in wat jou tegenhoudt en leren je beperkende gedachten omzetten naar positiviteit. Zo ga je weer keuzes voor jezelf maken en laat je je minder leiden door wat anderen van jou vinden. Benieuwd geworden? Neem dan contact op en ontdek de mogelijkheden!
-
Cadeaus geven aan een ander is leuker dan er zelf één krijgen, althans dat zeggen veel mensen. Dat is op het gebied van materiële zaken vaak ook zeker het geval, maar waar het gaat om echte duurzame investeringen is het vooral belangrijk om deze jezelf cadeau te doen. Hier gaan namelijk jijzelf maar ook je omgeving profijt van hebben.
-
Iedereen is weleens moe. Maar wat als je energieniveau continu op het laagste pitje staat en de vermoeidheid je dagelijks leven gaat beïnvloeden?
-
Het lijkt wel alsof stress tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld is. En een beetje stress is ook gezond. Dat klinkt misschien gek, maar tot op zekere hoogte is stress echt niet erg.
-
Toe aan rust en balans? Op zijn tijd kan iedereen wel hun ontspanning gebruiken. Even resetten en weer fris en fruitig voor de dag komen.
-
Je hebt stress, zit niet lekker in je vel of het leven passeert je sneller dan jij kunt bijhouden. Je hebt vast weleens gehoord van mindfulness, maar wat is dat nou eigenlijk?
-
Bij een spiritueel coach of een medium denk je misschien aan zweverige types en geitenwollen sokken. En ja, die zijn er zeker. Maar het kan ook anders! Christine (52) had het gevoel dat ze vastliep in haar leven.
-
Heel geleidelijk of plotseling hangt er een donkere wolk boven je hoofd die maar niet weg wil. Opstaan, het huis schoonmaken, werk en uiterlijke verzorging kunnen je niets meer schelen.
-
Op een dag verwerken we talloze prikkels tijdens werk. Collega’s die telefoneren, het geluid van het koffiezetapparaat, personen die luidruchtig overleggen, je neemt het allemaal in je op. Wanneer je het allemaal optelt, kunnen al deze prikkels soms te veel worden.
-
Veel mensen vinden het lastig om van zichzelf te houden. Dat komt vaak doordat ze zich laten leiden door de verwachtingen van hun omgeving of de eisen van de maatschappij. Dat gold in ieder geval voor Susan (39). Ze had het gevoel de perfecte werknemer, partner en ouder te moeten zijn.
-
Het is wel weer even wennen. Was je net een beetje gewend aan het leven met beperkingen, kregen we na twee jaar weer ons oude en vertrouwde leven van daarvóór weer terug.