
Mindfulness erop los!
Het nieuwe jaar ligt als een fris, onbeschreven blad voor je. Nu de mensen om je heen druk bezig zijn met het waarmaken van hun voornemens – stoppen met roken, vaker naar de sportschool en gezonder eten – krijg jij wellicht ook de kriebels om met jezelf aan de slag te gaan. En misschien is er zelfs wel een harde noodzaak om aan jezelf te werken als je bijvoorbeeld ‘tegen je grenzen’ aanloopt.
Mindfulness trianing
Goede voornemens blijven vaak goede voornemens: er zijn allerlei gedachten die ons belemmeren om van voornemen tot actie over te gaan. Die gedachten komen automatisch en sleuren je mee in een negatieve spiraal van angst (‘Dat kan ik toch niet’) of onrust (‘Eerst even dit en dan daarna …’). Met de vaardigheden die je leert in een mindfulnesstraining kun je dit gedrag herkennen. En het mooie is: je kunt dit gedrag ook echt verbeteren!
Aandachtsspier trainen
In een mindfulnesstraining train jij je ‘aandachtsspier’ en leer je om je aandacht bewust ergens op te richten. In het begin zul je merken dat je gedachten al snel met je op de loop gaan: richting die berg afwas of het vervelende gesprek dat je had met je collega. Dat is niet erg: het komt zoals het komt. Je hoeft niet te vechten tegen deze gedachten. Het enige wat je moet doen, is je aandacht weer terugbrengen naar het hier en nu. En dat is iets wat je onder de knie krijgt door te oefenen.
Mindfulness kan je helpen om jouw aandacht heel bewust ergens op te richten
Zonder oordeel
Door het trainen van je geest raak je meer bewust van waar je met je aandacht bent en kun je kiezen waar je deze op richt. Zo zal iemand die in het dagelijkse leven (te) hoge eisen aan zichzelf stelt dat opmerken tijdens de oefeningen. En iemand die in het dagelijks leven moeite heeft met het opbrengen van discipline zal dat tijdens de training ervaren. Je hoeft niet over jezelf te oordelen, maar je leert jezelf te accepteren.
Gedachtepatronen
Je krijgt meer inzicht in je eigen gedachten- en gedragspatronen. En als die patronen voor jou niet gezond zijn, dan helpt mindfulness om andere keuzes te maken. Zo werk je langzaam maar zeker toe naar meer interne rust en ontspanning. Vandaaruit ontstaat nieuwe energie voor het behalen van al jouw doelen in dit nieuwe jaar!
Patronen
Welke patronen kun je veranderen met mindfulness? Pak ze aan!
- negatieve gedachten en piekeren
- onzekerheid
- slaapproblemen
- gespannenheid
- onrust
-
In onze moderne wereld, waar stress en burn-outs helaas steeds vaker voorkomen, is het belangrijk om op verschillende manieren te zoeken naar een verbetering van de geestelijke gezondheid. Eén van die manieren, verrassend genoeg, is het leren van een nieuwe taal.
-
Je bent zó moe. Dagelijks ben je in de weer met vroege wekkers, je gezin, je baan, je sociale contacten, je werk. Je staat continu onder druk.
-
Je had je het ouderschap zo anders voorgesteld. Een beetje zoals op die plaatjes in lifestyle magazines. Je zag het al helemaal voor je. En alhoewel je dol bent op je kinderen – je zou ze voor geen goud willen missen – pakte dat idyllische beeld in de praktijk toch wat anders uit.
-
Veel mensen in Nederland werken fulltime, en voor die mensen klinkt het dan ook niet gek als we het hebben over de dagelijkse werksleur. Voor sommige mensen is het zelfs zo erg dat ze van s ochtends vroeg tot s avonds laat bezig zijn met hun werk. Dit hoeft niet altijd fysiek bezig te zijn, veel mensen kunnen hun gedachten niet van werk afkrijgen en blijven ook na werk nadenken over werk over hoe dingen beter kunnen of dingen die nog gedaan moeten worden.
-
Tamar (37) merkte vlak voor de feestdagen dat ze steeds meer fysieke klachten kreeg: hoofdpijn, vermoeidheid, prikkelbaar en slecht kunnen slapen omdat ze alleen maar lag te piekeren. En dan die huilbuien steeds op de meest onverwachte momenten. Jeetjemina, zo kende ze zichzelf helemaal niet.
-
Cadeaus geven aan een ander is leuker dan er zelf één krijgen, althans dat zeggen veel mensen. Dat is op het gebied van materiële zaken vaak ook zeker het geval, maar waar het gaat om echte duurzame investeringen is het vooral belangrijk om deze jezelf cadeau te doen. Hier gaan namelijk jijzelf maar ook je omgeving profijt van hebben.
-
Toen Janneke (39) voor het eerst bij me kwam, was ze aan het herstellen van een pittige burn-out. Zelf had ze die absoluut niet zien aankomen. Ze deed immers alleen maar dingen die ze leuk vond (dacht ze)? Voor haar uitdagende baan op het evenementen organisatiebureau maakte ze vaak lange dagen.
-
Iedereen is weleens moe. Maar wat als je energieniveau continu op het laagste pitje staat en de vermoeidheid je dagelijks leven gaat beïnvloeden?
-
Waar denk jij aan bij de ideale leider? Waarschijnlijk denk je dan al snel aan een leidinggevende rol, bijvoorbeeld op de werkvloer.
-
Veel mensen maken in het nieuwe jaar nieuwe plannen, zoals een bepaald doel bereiken. Je hoort dit meestal voorbij komen als ‘goede voornemens.’ Dat is niet zo gek, want veel mensen reflecteren aan het eind van een jaar. Ze vragen zich bijvoorbeeld af hoe ze het afgelopen jaar ervaren hebben, en wat ze hebben bereikt.