
Paardencoaching: geen woorden maar paarden!
Regelmatig krijgen de coaches van Horses&Co (gevestigd in Heerjansdam) te maken met volwassenen die een coachvraag in de werksfeer of relationele sfeer hebben. Wist je dat paarden de rode draad kunnen vormen en kunnen fungeren als co-therapeut bij coachingstrajecten? Je leert anders kijken naar jezelf en de situatie. Verdiep je eens in deze vorm van begeleiding, zodat jouw ogen worden geopend!
Denken, doen en laten
Esther van Noort van Horses&Co (red.) vertelt: ‘Coachen met behulp van paarden vindt plaats op de grond. Er is geen ervaring met paarden nodig. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van ervaringsgericht leren en de achterliggende methodiek gebaseerd op gestalttherapie. Gestalttherapie is is een actieve vorm van therapie. Hierbij is aandacht voor zelfontwikkeling en het nemen van verantwoordelijkheid voor denken, doen en laten.’
Je mag zijn wie je bent
‘Wij als coach faciliteren een veilige setting om een inzicht te verkrijgen’, gaat Esther verder. ‘Zo is onze locatie rustig, zijn de paarden gezond, goed opgeleid én hebben we de rust en tijd om er helemaal voor jou te zijn. Paarden vellen geen oordeel en hebben geen zicht op jouw eventuele diagnose: je mag zijn wie je bent. Dat maakt paarden een krachtig therapeutisch middel.’
Heb jij behoefte aan meer zelfinzicht?
Maatje
‘Wij streven ernaar om in een plezierige en vrijblijvende omgeving, met het paard als maatje, nieuwe vaardigheden te oefenen en nieuw gedrag aan te leren. Het paard spiegelt jouw emoties en lichaamstaal. Op deze manier wordt gedrag zichtbaar: leer van wat het paard je te vertellen heeft.’
De coachingsessies
Esther: ‘Wanneer je voor een coachsessie bij ons komt, zullen we je vragen een concrete opdracht met het paard uit te voeren. Aan de hand hoe dit gaat, hoe het voor je is, én hoe het paard op jou reageert, gaan we in gesprek. Je krijgt van de coach vooral observaties terug. Door middel van open vragen komt je eigen antwoord aan het licht. De sessies zijn actief, ontspannen én praktisch van aard.’
Geen woorden maar…
‘Hou er rekening mee dat paarden niet liegen en afgaan op wat ze voelen,’ vertelt Esther verder. De coach zal je begeleiden in je eigen proces, vooral door je te laten oefenen en te laten ervaren. Er zijn veel verzorgende taken op de boerderij die iedere keer op dezelfde voorspelbare manier worden uitgevoerd. Actief bezig zijn in duidelijke stappen geeft ontspanning door inspanning. Geen woorden, maar paarden!’
-
In onze moderne wereld, waar stress en burn-outs helaas steeds vaker voorkomen, is het belangrijk om op verschillende manieren te zoeken naar een verbetering van de geestelijke gezondheid. Eén van die manieren, verrassend genoeg, is het leren van een nieuwe taal.
-
Je bent zó moe. Dagelijks ben je in de weer met vroege wekkers, je gezin, je baan, je sociale contacten, je werk. Je staat continu onder druk.
-
Je had je het ouderschap zo anders voorgesteld. Een beetje zoals op die plaatjes in lifestyle magazines. Je zag het al helemaal voor je. En alhoewel je dol bent op je kinderen – je zou ze voor geen goud willen missen – pakte dat idyllische beeld in de praktijk toch wat anders uit.
-
Veel mensen in Nederland werken fulltime, en voor die mensen klinkt het dan ook niet gek als we het hebben over de dagelijkse werksleur. Voor sommige mensen is het zelfs zo erg dat ze van s ochtends vroeg tot s avonds laat bezig zijn met hun werk. Dit hoeft niet altijd fysiek bezig te zijn, veel mensen kunnen hun gedachten niet van werk afkrijgen en blijven ook na werk nadenken over werk over hoe dingen beter kunnen of dingen die nog gedaan moeten worden.
-
Tamar (37) merkte vlak voor de feestdagen dat ze steeds meer fysieke klachten kreeg: hoofdpijn, vermoeidheid, prikkelbaar en slecht kunnen slapen omdat ze alleen maar lag te piekeren. En dan die huilbuien steeds op de meest onverwachte momenten. Jeetjemina, zo kende ze zichzelf helemaal niet.
-
Cadeaus geven aan een ander is leuker dan er zelf één krijgen, althans dat zeggen veel mensen. Dat is op het gebied van materiële zaken vaak ook zeker het geval, maar waar het gaat om echte duurzame investeringen is het vooral belangrijk om deze jezelf cadeau te doen. Hier gaan namelijk jijzelf maar ook je omgeving profijt van hebben.
-
Toen Janneke (39) voor het eerst bij me kwam, was ze aan het herstellen van een pittige burn-out. Zelf had ze die absoluut niet zien aankomen. Ze deed immers alleen maar dingen die ze leuk vond (dacht ze)? Voor haar uitdagende baan op het evenementen organisatiebureau maakte ze vaak lange dagen.
-
Iedereen is weleens moe. Maar wat als je energieniveau continu op het laagste pitje staat en de vermoeidheid je dagelijks leven gaat beïnvloeden?
-
Waar denk jij aan bij de ideale leider? Waarschijnlijk denk je dan al snel aan een leidinggevende rol, bijvoorbeeld op de werkvloer.
-
Veel mensen maken in het nieuwe jaar nieuwe plannen, zoals een bepaald doel bereiken. Je hoort dit meestal voorbij komen als ‘goede voornemens.’ Dat is niet zo gek, want veel mensen reflecteren aan het eind van een jaar. Ze vragen zich bijvoorbeeld af hoe ze het afgelopen jaar ervaren hebben, en wat ze hebben bereikt.