Perfectionisme de baas, of baas over perfectionisme?
Perfectionisme. Is het een zegen of een vloek? Je voelt je sterk verantwoordelijk, betrokken en hebt graag de regie over projecten. Maar ook kun je soms teveel bezig zijn met details, vind je het moeilijk vertrouwen in een ander te stellen en zie je sneller datgene wat fout gaat dan wat goed loopt. Als perfectionisme een karaktereigenschap is die jij bezit, vind je het misschien lastig om te beantwoorden of het prettig is of niet. Maar moet dat wel?
Mooie en mindere kanten
Natuurlijk zitten er mooie en minder prettige kanten aan deze eigenschap. Maar is dat niet bij iedere eigenschap het geval? Wel volgens Daniel Ofman, de bedenker van het kernkwadrantenmodel. Volgens dat model kun je iedere eigenschap indelen in een kernkwaliteit, een valkuil, een uitdaging en een allergie. Wanneer je dit in het model indeelt, geeft je dat inzicht in waar je moeite mee hebt en wat je juist goed beheerst.
Het kernkwadrantenmodel
In het geval van perfectionisme zou dat bijvoorbeeld het volgende model kunnen geven:
- kernkwaliteit: nauwkeurigheid (positief tegenovergestelde van de allergie)
- valkuil: perfectionisme (overtreffende trap van de kernkwaliteit)
- uitdaging: flexibiliteit (positief tegenovergestelde van de valkuil)
- allergie: chaos (overtreffende trap van de uitdaging)
Omgaan met perfectionisme kan best lastig zijn
Zelf de keuze
Wat doe je nu als je merkt dat je in je valkuil trapt? Je kunt ervoor kiezen om je te concentreren op het verbeteren van deze mindere kanten en proberen er alles aan te doen dit te verbeteren. Maar wees je ervan bewust dat je zelf de keuze hebt hoe jij omgaat met je eigenschap. Je kunt ervoor kiezen te geloven dat je nu eenmaal mindere kanten hebt die je zoveel mogelijk moet verbloemen. Maar vraag je af of dit je helpt in je groei. Is het niet zinvoller en hoopgevender je te concentreren op je kracht en uitdagingen?
Bewust van de mogelijkheden
Carina Braams is coach en eigenaar van Bramas Coaching en stelt dat de focus op je mogelijkheden je in staat stelt verder te ontwikkelen dan je zelf misschien mogelijk acht. ‘Juist door je kwaliteiten en uitdagingen uit te buiten, kun je ook die valkuilen verbeteren. Door een positieve benadering van je eigenschappen wordt leren en ontwikkelen een veel leuker en vruchtbaarder proces. Bovendien wordt je bewust van de mogelijkheden die jouw eigenschappen je geven, in plaats van de beperkingen die ze opwerpen. En dat is een bijzonder waardevolle les.’
Even voorstellen
Sinds tien jaar coacht Carina Braams mensen, eventueel met behulp van haar paarden Angi en Dida, en heeft ze al heel wat mooie, indrukwekkende en ontroerende ervaringen mogen meemaken. Graag biedt ze inzicht in hoe jij overkomt als leider, leert ze je hoe je jouw eigenschappen en leiderschap verder kan uitbouwen. Ook geeft ze handvatten mee om je te helpen je leiderschap te optimaliseren. ‘Dit doe ik door inzicht te bieden in de valkuilen, en te helpen de krachten en kwaliteiten uit te bouwen. Hierbij daag ik mijn cliënten uit en confronteer ik hen totdat hun uitdagingen helder worden en hun doelen bereikt zijn.’
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Naomi had er al haar hele leven last van: een vaak ongefundeerde angst die ieder moment de kop kon opsteken. Ze had geen idee hoe ze daar kon afkomen. Ze had al vele therapieën gevolgd en ondergaan.
-
In onze moderne wereld, waar stress en burn-outs helaas steeds vaker voorkomen, is het belangrijk om op verschillende manieren te zoeken naar een verbetering van de geestelijke gezondheid. Eén van die manieren, verrassend genoeg, is het leren van een nieuwe taal.
-
Wanneer je een trauma ervaart, lijkt het alsof je brein op tilt slaat. Spanning en stress hopen zich op tot het punt waarop je niet meer normaal lijkt te functioneren.
-
Eigenlijk zijn we allemaal een radertje in het grote geheel. Onderdeel van een systeem. Van je gezin, je werk, je vriendengroep. Als er één radertje stagneert, heeft dat invloed op de rest.
-
Je bent zó moe. Dagelijks ben je in de weer met vroege wekkers, je gezin, je baan, je sociale contacten, je werk. Je staat continu onder druk.
-
Het is soms heerlijk om je even onder te dompelen in een warm bad. Om dat verwenmomentje écht compleet te maken, kun je je bad verrijken met een lekkere badolie, of een lekkere combinatie van oliën.
-
Je had je het ouderschap zo anders voorgesteld. Een beetje zoals op die plaatjes in lifestyle magazines. Je zag het al helemaal voor je. En alhoewel je dol bent op je kinderen – je zou ze voor geen goud willen missen – pakte dat idyllische beeld in de praktijk toch wat anders uit.
-
Brigitte (43) is door meer inzicht in deelpersoonlijkheden rustiger en meer in balans. Maar dat was een tijd geleden wel anders. Ze heeft een erg drukke baan en daarnaast heeft ze een gezin draaiende te houden.
-
Wist je dat hypnotherapie een goede methode is om allerlei mentale en fysieke klachten aan te pakken? Iedereen loopt in het leven bepaalde littekens op. Sommige klein, anderen juist groot.