psychische-klachten

Psychische klachten? Je kúnt ervan afkomen!

Er rust nog altijd een zeker taboe op psychische klachten. Het is zo ongrijpbaar. Lichamelijke klachten als een blindedarmontsteking of een gebroken been begrijpt iedereen. Daar is aandacht voor. Maar wanneer het ‘tussen de oren’ zit, is er veel onbegrip. En schaamte. Daar praat je niet zo makkelijk over. Het liefst houden we dat maar voor ons. Maar dát is niet de manier om ervan af te komen. Haptotherapie is dat echter wel.

Paniekaanvallen en hyperventilatie

Je zult maar dagelijks wakker worden met dat sombere gevoel, regelmatig last hebben van paniekaanvallen of hyperventilatie. Het is een schreeuw om hulp van een lichaam dat al veel te lang over zijn grenzen is heengegaan. Waarschijnlijk heeft dat lichaam al veel meer signalen afgegeven, maar in onze huidige snelle en vluchtige maatschappij zijn we het ontwend om te voelen. We varen liever op ons verstand.

Diepere gevoelslaag

Maar hoe zit dat dan? We kunnen toch nog gewoon pijn of kou voelen? Of we voelen ons misselijk als we iets verkeerds hebben gegeten of een buikgriepje onder de leden hebben. Dat zijn inderdaad duidelijke signalen waar we niet omheen kunnen, maar er zit ook nog een diepere gevoelslaag onder. En die zijn veel mensen bij het ouder worden kwijtgeraakt. Bij kinderen is het er nog wel. Zij reageren heel duidelijk op hun gevoel. Als een kind valt en zich pijn doet, begint hij te huilen. Hij zoekt de troost en bescherming van zijn moeder. Haar veilige armen om zich heen en haar kus op de zere plek geven de bevestiging dat er op dat moment pijn en verdriet is en dat dat even gevoeld mag worden zonder veroordeling. Juist daardoor kan het kind weer opnieuw zelf verder.

Prikkels van buitenaf

Het is niet zo dat ons lichaam die signalen niet meer afgeeft wanneer we volwassen zijn, maar ons verstand redeneert ze weg. Moeilijke of lastige gevoelens drukken we weg. Er zijn immers zoveel andere, in onze beleving veel belangrijker, dingen waar we onze aandacht op moeten richten. We zitten alleen nog maar in ons hoofd en we nemen niet meer de rust en de ruimte om de blik naar binnen te richten. Nee, ieder vrij moment wordt gevuld met weer nieuwe prikkels van buitenaf. Even onze social media checken, tv kijken, een podcast of muziek luisteren of een spelletje doen op onze telefoon om te ontspannen.

Het is een bepaalde beleving die je uiteindelijk meer rust en ruimte geeft

Haptotherapie

Net zolang tot ons lichaam het ‘uitschreeuwt’ en de lichamelijke of psychische klachten niet langer genegeerd kunnen worden. En dan weten we eigenlijk niet meer wat we daarmee aan moeten. Met behulp van haptotherapie kan ik je leren om opnieuw kennis te maken met het gevoelsleven van je eigen lichaam. Waar zitten de blokkades en waarom zijn ze ontstaan? Het is als het ware een soort ontdekkingsreis en daarbij bied ik je de uitnodiging en de veiligheid om te mogen ont-dekken.

Rust en ruimte

Eigenlijk moet je het gewoon zelf een keer ervaren. Het is een bepaalde beleving die je uiteindelijk meer rust en ruimte geeft. Wanneer je dan weer eens een sombere bui hebt, kun je dat ervaren en verwelkomen als een gevoel. Het blijft niet doormalen in je hoofd en het gaat weer voorbij. Net als die paniek die voorheen zomaar de kop opstak. Je kunt het beter aan, bent stabieler en leeft gemakkelijker. Je krijgt letterlijk weer lucht. Niet alleen in je lijf, maar ook in je ziel.

Datum: 22 oktober 2019