
Psychische klachten? Je kúnt ervan afkomen!
Er rust nog altijd een zeker taboe op psychische klachten. Het is zo ongrijpbaar. Lichamelijke klachten als een blindedarmontsteking of een gebroken been begrijpt iedereen. Daar is aandacht voor. Maar wanneer het ‘tussen de oren’ zit, is er veel onbegrip. En schaamte. Daar praat je niet zo makkelijk over. Het liefst houden we dat maar voor ons. Maar dát is niet de manier om ervan af te komen. Haptotherapie is dat echter wel.
Paniekaanvallen en hyperventilatie
Je zult maar dagelijks wakker worden met dat sombere gevoel, regelmatig last hebben van paniekaanvallen of hyperventilatie. Het is een schreeuw om hulp van een lichaam dat al veel te lang over zijn grenzen is heengegaan. Waarschijnlijk heeft dat lichaam al veel meer signalen afgegeven, maar in onze huidige snelle en vluchtige maatschappij zijn we het ontwend om te voelen. We varen liever op ons verstand.
Diepere gevoelslaag
Maar hoe zit dat dan? We kunnen toch nog gewoon pijn of kou voelen? Of we voelen ons misselijk als we iets verkeerds hebben gegeten of een buikgriepje onder de leden hebben. Dat zijn inderdaad duidelijke signalen waar we niet omheen kunnen, maar er zit ook nog een diepere gevoelslaag onder. En die zijn veel mensen bij het ouder worden kwijtgeraakt. Bij kinderen is het er nog wel. Zij reageren heel duidelijk op hun gevoel. Als een kind valt en zich pijn doet, begint hij te huilen. Hij zoekt de troost en bescherming van zijn moeder. Haar veilige armen om zich heen en haar kus op de zere plek geven de bevestiging dat er op dat moment pijn en verdriet is en dat dat even gevoeld mag worden zonder veroordeling. Juist daardoor kan het kind weer opnieuw zelf verder.
Prikkels van buitenaf
Het is niet zo dat ons lichaam die signalen niet meer afgeeft wanneer we volwassen zijn, maar ons verstand redeneert ze weg. Moeilijke of lastige gevoelens drukken we weg. Er zijn immers zoveel andere, in onze beleving veel belangrijker, dingen waar we onze aandacht op moeten richten. We zitten alleen nog maar in ons hoofd en we nemen niet meer de rust en de ruimte om de blik naar binnen te richten. Nee, ieder vrij moment wordt gevuld met weer nieuwe prikkels van buitenaf. Even onze social media checken, tv kijken, een podcast of muziek luisteren of een spelletje doen op onze telefoon om te ontspannen.
Het is een bepaalde beleving die je uiteindelijk meer rust en ruimte geeft
Haptotherapie
Net zolang tot ons lichaam het ‘uitschreeuwt’ en de lichamelijke of psychische klachten niet langer genegeerd kunnen worden. En dan weten we eigenlijk niet meer wat we daarmee aan moeten. Met behulp van haptotherapie kan ik je leren om opnieuw kennis te maken met het gevoelsleven van je eigen lichaam. Waar zitten de blokkades en waarom zijn ze ontstaan? Het is als het ware een soort ontdekkingsreis en daarbij bied ik je de uitnodiging en de veiligheid om te mogen ont-dekken.
Rust en ruimte
Eigenlijk moet je het gewoon zelf een keer ervaren. Het is een bepaalde beleving die je uiteindelijk meer rust en ruimte geeft. Wanneer je dan weer eens een sombere bui hebt, kun je dat ervaren en verwelkomen als een gevoel. Het blijft niet doormalen in je hoofd en het gaat weer voorbij. Net als die paniek die voorheen zomaar de kop opstak. Je kunt het beter aan, bent stabieler en leeft gemakkelijker. Je krijgt letterlijk weer lucht. Niet alleen in je lijf, maar ook in je ziel.
-
In onze moderne wereld, waar stress en burn-outs helaas steeds vaker voorkomen, is het belangrijk om op verschillende manieren te zoeken naar een verbetering van de geestelijke gezondheid. Eén van die manieren, verrassend genoeg, is het leren van een nieuwe taal.
-
Je bent zó moe. Dagelijks ben je in de weer met vroege wekkers, je gezin, je baan, je sociale contacten, je werk. Je staat continu onder druk.
-
Je had je het ouderschap zo anders voorgesteld. Een beetje zoals op die plaatjes in lifestyle magazines. Je zag het al helemaal voor je. En alhoewel je dol bent op je kinderen – je zou ze voor geen goud willen missen – pakte dat idyllische beeld in de praktijk toch wat anders uit.
-
Veel mensen in Nederland werken fulltime, en voor die mensen klinkt het dan ook niet gek als we het hebben over de dagelijkse werksleur. Voor sommige mensen is het zelfs zo erg dat ze van s ochtends vroeg tot s avonds laat bezig zijn met hun werk. Dit hoeft niet altijd fysiek bezig te zijn, veel mensen kunnen hun gedachten niet van werk afkrijgen en blijven ook na werk nadenken over werk over hoe dingen beter kunnen of dingen die nog gedaan moeten worden.
-
Tamar (37) merkte vlak voor de feestdagen dat ze steeds meer fysieke klachten kreeg: hoofdpijn, vermoeidheid, prikkelbaar en slecht kunnen slapen omdat ze alleen maar lag te piekeren. En dan die huilbuien steeds op de meest onverwachte momenten. Jeetjemina, zo kende ze zichzelf helemaal niet.
-
Cadeaus geven aan een ander is leuker dan er zelf één krijgen, althans dat zeggen veel mensen. Dat is op het gebied van materiële zaken vaak ook zeker het geval, maar waar het gaat om echte duurzame investeringen is het vooral belangrijk om deze jezelf cadeau te doen. Hier gaan namelijk jijzelf maar ook je omgeving profijt van hebben.
-
Toen Janneke (39) voor het eerst bij me kwam, was ze aan het herstellen van een pittige burn-out. Zelf had ze die absoluut niet zien aankomen. Ze deed immers alleen maar dingen die ze leuk vond (dacht ze)? Voor haar uitdagende baan op het evenementen organisatiebureau maakte ze vaak lange dagen.
-
Iedereen is weleens moe. Maar wat als je energieniveau continu op het laagste pitje staat en de vermoeidheid je dagelijks leven gaat beïnvloeden?
-
Waar denk jij aan bij de ideale leider? Waarschijnlijk denk je dan al snel aan een leidinggevende rol, bijvoorbeeld op de werkvloer.
-
Veel mensen maken in het nieuwe jaar nieuwe plannen, zoals een bepaald doel bereiken. Je hoort dit meestal voorbij komen als ‘goede voornemens.’ Dat is niet zo gek, want veel mensen reflecteren aan het eind van een jaar. Ze vragen zich bijvoorbeeld af hoe ze het afgelopen jaar ervaren hebben, en wat ze hebben bereikt.