Reactie op zorgen: ieder mens doet dat anders
Als je opgroeit, ben je relatief zonder zorgen. Naarmate je ouder wordt, zal heel langzaam die onbezorgdheid verdwijnen. Je krijgt een baan, een relatie en misschien wel kinderen. Gaat op kamers, huurt of koopt een huis..
Claudia Benmesahel
Talloze zorgen
Elke maand opnieuw zul je ervoor moeten zorgen dat je kunt leven. Dat er brood op de plank komt en dat de rekeningen betaald worden. Als je kinderen hebt, geldt nog steeds de oude opmerking: ‘kleine kinderen – kleine zorgen, grote kinderen – grote zorgen. Je baby huilt, is ziek, je peuter is gevallen, je kleuter is zoekgeraakt tijdens het winkelen. Je basisschoolkind heeft een fietsongeluk gehad en je puber is met de scooter tegen een boom gereden. De gevolgen van dergelijke ‘ongelukken’ kunnen klein zijn en slechts voor dat moment spelen, maar ze kunnen ook fataal zijn en de rest van je leven beïnvloeden.
Omgaan met verlies
Wat als je kind niet gezond maar gehandicapt wordt geboren? Je baby geopereerd moet worden? Je kleuter inderdaad meegenomen wordt? Je basisschoolkind of puber dodelijk verongelukt? Veel ouders krijgen dan te maken met ‘uit elkaar groeien’, omdat ze beiden anders reageren op de situatie. Geen enkel boek, tv-programma of tijdschrift heeft het hierover. Ieder van jullie komt uit zijn eigen ‘cultuur’ en zal op zijn eigen manier met de zorg of het verlies omgaan.
Samen zorg ervaren
Je kunt gemakkelijk teleurgesteld worden in je partner, omdat hij zo anders reageert dan jij. Hij wordt stil en teruggetrokken, jij wilt er juist met iedereen over praten. Hij wil elke avond het huis uit, terwijl jij het liefst op de bank zit met een foto in je hand. Ieder mens reageert anders op zorgen. Respecteer dit van elkaar. Steun elkaar hierin en praat erover. ‘Samen zorg ervaren’ betekent nog lang niet dat je op dezelfde wijze reageert.
Ermee omgaan
Wat als jij of je partner ineens zijn of haar baan verliest? De huur of de hypotheek zal toch betaald moeten worden. Hoe ga je om met een partner die ineens elke dag thuis is? Allemaal zorgen die door de situatie ontstaan zijn en waarmee jullie zullen moeten leren omgaan.
Hulp van buiten
Soms lukt het niet om er samen uit te komen en dan heb je hulp van een buitenstaander nodig. Schroom niet en vraag die hulp, voor jou, je partner of je kind. Iedereen verdient namelijk een relatief zorgeloos leven.
Soms heb je hulp van een buitenstaander nodig
-
In onze moderne wereld, waar stress en burn-outs helaas steeds vaker voorkomen, is het belangrijk om op verschillende manieren te zoeken naar een verbetering van de geestelijke gezondheid. Eén van die manieren, verrassend genoeg, is het leren van een nieuwe taal.
-
Wanneer je een trauma ervaart, lijkt het alsof je brein op tilt slaat. Spanning en stress hopen zich op tot het punt waarop je niet meer normaal lijkt te functioneren.
-
Naomi had er al haar hele leven last van: een vaak ongefundeerde angst die ieder moment de kop kon opsteken. Ze had geen idee hoe ze daar kon afkomen. Ze had al vele therapieën gevolgd en ondergaan.
-
Eigenlijk zijn we allemaal een radertje in het grote geheel. Onderdeel van een systeem. Van je gezin, je werk, je vriendengroep. Als er één radertje stagneert, heeft dat invloed op de rest.
-
Je bent zó moe. Dagelijks ben je in de weer met vroege wekkers, je gezin, je baan, je sociale contacten, je werk. Je staat continu onder druk.
-
Het is soms heerlijk om je even onder te dompelen in een warm bad. Om dat verwenmomentje écht compleet te maken, kun je je bad verrijken met een lekkere badolie, of een lekkere combinatie van oliën.
-
Je had je het ouderschap zo anders voorgesteld. Een beetje zoals op die plaatjes in lifestyle magazines. Je zag het al helemaal voor je. En alhoewel je dol bent op je kinderen – je zou ze voor geen goud willen missen – pakte dat idyllische beeld in de praktijk toch wat anders uit.
-
Brigitte (43) is door meer inzicht in deelpersoonlijkheden rustiger en meer in balans. Maar dat was een tijd geleden wel anders. Ze heeft een erg drukke baan en daarnaast heeft ze een gezin draaiende te houden.
-
Wist je dat hypnotherapie een goede methode is om allerlei mentale en fysieke klachten aan te pakken? Iedereen loopt in het leven bepaalde littekens op. Sommige klein, anderen juist groot.
-
Tamar (37) merkte vlak voor de feestdagen dat ze steeds meer fysieke klachten kreeg: hoofdpijn, vermoeidheid, prikkelbaar en slecht kunnen slapen omdat ze alleen maar lag te piekeren. En dan die huilbuien steeds op de meest onverwachte momenten. Jeetjemina, zo kende ze zichzelf helemaal niet.