‘Ik word regelmatig overvallen door onbestemde gevoelens’
Remi (45) ‘Ik ben altijd van het slag ‘harde werker’ geweest. Na mijn hbo ben ik doorgegaan met studeren. Daarna vond ik snel een baan in de ICT. Samen met mijn partner vond ik een appartement, die we helemaal hebben opgeknapt. We kregen onze zoon, en zijn we weer verhuisd om meer ruimte te krijgen. Van de buitenkant lijkt het alsof alles op een rij is. Maar vanbinnen voel ik me soms leeg.’
Ik voel me onbestemd
‘Daar voel ik me vreselijk schuldig over. Ik zou zo dankbaar moeten zijn, ik heb toch alles wat iemand zich kan wensen? Ik heb een lieve partner, een gezonde zoon, een dak boven mijn hoofd en een baan om het allemaal te kunnen betalen. Maar vanbinnen voel ik me onbestemd. Alsof ik er niet helemaal van kan of mag genieten. Het is steeds weer een gevecht tussen die leegte en de schuldgevoelens daarover en het brandt me op.’
De rol van het verleden
‘Toen ik het aankaartte bij mijn partner, was ze in eerste instantie opgelucht. Ze had al langer gemerkt dat er iets speelde, maar aangezien ik haar vragen altijd ontweek, wist ze niet wat. Natuurlijk weet zij uit wat voor nest ik kom. Ze opperde of ik eraan gedacht had dat mijn verleden er iets mee te maken zou kunnen hebben. Dat had ik niet, maar bepaalde dingen vielen daarna wel op hun plek.’
Kamp je met onbestemde gevoelens die steeds weer de kop opsteken?
Gezinssituatie
‘Het gezin waaruit ik kom had het niet erg breed. Mijn vader was weinig aanwezig, en ik herinner me hem voornamelijk als afstandelijke man. Na zijn overlijden stond mijn moeder er alleen voor. En hoewel ze het beste wilde voor ons, kregen we al vroeg ingepeperd dat alles wat we deden, van nut moest zijn. Als we vooruit wilden komen in het leven, konden we daar maar beter zo vroeg mogelijk mee beginnen. Die overtuiging schuilt achter alles wat ik doe. Een hobby? Spendeer ik alleen tijd aan als het iets oplevert voor mijn werk of mijn huis. Een boek lezen? Alleen wanneer ik er iets van leer.’
Leven in plaats van overleven
‘Achteraf geen wonder dat ik me leeg en moe voelde. Ik stond altijd aan, altijd bezig met vooruit gaan en nooit eens stilstaan. Op momenten waarop dat werd afgedwongen, zoals rond kerst of met vakantie, voelde ik me ongemakkelijk en wist ik niet wat ik met die momenten aan moest. Ik realiseer me dat nu, maar dat heeft wel even geduurd. Want pas na meerdere gesprekken met Sypke Visser, pyschotherapeut, heb ik ingezien hoe het zat. Ik vond mezelf alleen waardevol wanneer ik vooruit ging. Dat is niet wat ik míjn zoon wil leren, en gelukkig hoeft dat ook niet. Sindsdien heb ik langzaam maar zeker stappen kunnen zetten naar leven, en niet alleen overleven.’
Verwerken
Ik werk vanuit mijn Praktijk voor Integratieve Psychotherapie met mensen die met psychosociale klachten kampen. Vaak hebben gebeurtenissen van eerder een grote invloed op het handelen later in je leven. Om daar op adequate wijze mee om te gaan, helpt het deze gebeurtenissen te verwerken. Sypke: ‘Om dat te doen, ondersteun ik je bij het toelaten van de pijn die een herinnering oproept. Samen onderzoeken we stap voor stap naar de negatieve patronen, om die te leren begrijpen, integreren en vervangen. Zo help ik je van je pijn je kracht te maken.’
Voor jou!
Herken jij je in het verhaal van Remi en kamp je ook met onbestemde gevoelens die steeds weer de kop opsteken? Gun jezelf een leuker en lichter leven met positieve gedachten over jezelf en anderen! Als therapeut begeleid ik je daar graag in. Voel je vrij om een vrijblijvende kennismakingsafspraak te maken.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Naomi had er al haar hele leven last van: een vaak ongefundeerde angst die ieder moment de kop kon opsteken. Ze had geen idee hoe ze daar kon afkomen. Ze had al vele therapieën gevolgd en ondergaan.
-
In onze moderne wereld, waar stress en burn-outs helaas steeds vaker voorkomen, is het belangrijk om op verschillende manieren te zoeken naar een verbetering van de geestelijke gezondheid. Eén van die manieren, verrassend genoeg, is het leren van een nieuwe taal.
-
Wanneer je een trauma ervaart, lijkt het alsof je brein op tilt slaat. Spanning en stress hopen zich op tot het punt waarop je niet meer normaal lijkt te functioneren.
-
Eigenlijk zijn we allemaal een radertje in het grote geheel. Onderdeel van een systeem. Van je gezin, je werk, je vriendengroep. Als er één radertje stagneert, heeft dat invloed op de rest.
-
Je bent zó moe. Dagelijks ben je in de weer met vroege wekkers, je gezin, je baan, je sociale contacten, je werk. Je staat continu onder druk.
-
Het is soms heerlijk om je even onder te dompelen in een warm bad. Om dat verwenmomentje écht compleet te maken, kun je je bad verrijken met een lekkere badolie, of een lekkere combinatie van oliën.
-
Je had je het ouderschap zo anders voorgesteld. Een beetje zoals op die plaatjes in lifestyle magazines. Je zag het al helemaal voor je. En alhoewel je dol bent op je kinderen – je zou ze voor geen goud willen missen – pakte dat idyllische beeld in de praktijk toch wat anders uit.
-
Brigitte (43) is door meer inzicht in deelpersoonlijkheden rustiger en meer in balans. Maar dat was een tijd geleden wel anders. Ze heeft een erg drukke baan en daarnaast heeft ze een gezin draaiende te houden.
-
Wist je dat hypnotherapie een goede methode is om allerlei mentale en fysieke klachten aan te pakken? Iedereen loopt in het leven bepaalde littekens op. Sommige klein, anderen juist groot.