
De therapeut die bij jou past
Als je ergens tegenaan loopt, vastzit in je leven, fysiek of mentaal niet lekker in je vel zit, je relatie niet soepel gaat, dan kan het zijn dat je ondersteuning zoekt bij een therapeut. Een therapeut kan je helpen anders naar de zaken te kijken en te ontdekken wat je kunt veranderen om je situatie te verbeteren. Maar daarbij is het wél erg belangrijk dat de therapeut goed bij je past.
Vertrouwen in je therapeut
Renata Schoneveld is haptotherapeut in haar eigen praktijk en kent het belang van een goede band tussen behandelaar en cliënt. ‘Als cliënt ga je naar een therapeut om geholpen te worden. Om die hulp te krijgen, moet je je open opstellen en durven te vertellen over wie je bent, wat je dwarszit en wat je nodig denkt te hebben. Wil je dat in alle eerlijkheid en vrijheid kunnen doen, is het echt belangrijk dat er sprake is van vertrouwen en een veilige sfeer.’
Jouw verwachtingen
Maar hoe kun je nu precies de juiste therapeut voor jou vinden? Renata verwijst naar een artikel van de bekende (relatie)therapeut Esther Perel. ‘Ze beschrijft helder wat ervoor nodig is om tot een passende behandeling te komen.’ Zo is het allereerst belangrijk om bij jezelf na te gaan wat je nu precies verwacht nodig te hebben van de therapeut. Want wat is nu eigenlijk de reden dat je de stap naar de therapeut wilt maken? En wat wil je eruit kunnen halen? Als je deze vragen kunt beantwoorden, kun je veel gerichter op zoek gaan naar passende hulp.
Geen kopzorgen over kosten
Daarnaast wordt in het artikel genoemd dat het slim is na te gaan wat voor kosten er verbonden zijn aan een bepaalde behandeling. Want het is natuurlijk fijn om geholpen te worden, maar als daar kosten aan vastzitten die je niet kunt ophoesten, levert dat weer nieuwe problemen op. Renata: ‘Onderzoek van tevoren wat een sessie kost, maar ook wat jouw verzekeraar vergoed en wat niet. In het geval van haptotherapie vergoeden sommige verzekeraars (een deel van) de kosten. Wel dien je dit zelf na te vragen en zelf de facturen te declareren. Als je dit voorafgaand de behandeling hebt uitgezocht, hoef je je daar later niet meer druk om te maken, waardoor het je behandeling ook niet in de weg zit.’
Wie is je behandelaar?
Verder helpt het de zoektocht naar een passende therapeut om te kijken naar de ervaring van die behandelaar. Ontdek of deze persoon gecertificeerd is, ervaring heeft met het behandelen van jouw probleem en of hij of zij bereid is jouw vragen te beantwoorden.
Ben jij op zoek naar een therapeut?
Evalueer het proces
Wanneer je denkt de juiste therapeut en therapievorm te hebben gevonden, maak je een afspraak voor een intake. Maar daarmee ben je niet opeens de verplichting aangegaan om bij die therapeut te blijven. Na zo’n eerste afspraak of afspraken is het nuttig te evalueren wat je ervan hebt gevonden. Daagt je therapeut je uit, maar voel je je ook veilig en begrepen? Een goede balans hierin is belangrijk. Renata vertelt dat zij het belangrijk vindt om voor jezelf na te gaan of de therapie bij je past. ‘Haptotherapie is veelzijdig. Of haptotherapie je verder gaat helpen en of ik de juiste therapeut ben voor jou, kun je na ongeveer drie sessies goed beoordelen. Heb je iets of iemand anders nodig? Dat kan. Het gaat erom dat jij geholpen wordt bij jouw probleem, en als iemand anders daar beter bij past, dan moet je daarvoor gaan.’
Een samenwerking
Maar ook als je al meerdere sessies hebt gehad, blijft het zinvol de band tussen jou en de therapeut te evalueren. Voel je je nog steeds prettig? Heb je het gevoel dat de behandelingen zinvol zijn en je vooruit komt? Weet dat een therapeut ook niet de waarheid in pacht heeft over wat de juiste manier is om jouw leven in te vullen. Therapie is, kortom, een samenwerking. En voor een nuttige samenwerking is wederzijds vertrouwen en openheid nodig. Renata vertelt: ‘Wat je nodig hebt, kan soms per sessie verschillen. Jouw therapie is jouw proces, en de therapeut reikt je de handvatten daarvoor aan.’
Over Renata Schoneveld
Als haptotherapeut helpt Renata mensen met verschillende vragen en zaken waar ze tegenaan lopen in hun leven. Je kunt naast haptonomie en haptotherapie ook bij haar terecht voor zwangerschapshaptonomie. Verder heeft Renata de studie Seksuologie gevolgd, waardoor vragen rond intimiteit eveneens bespreekbaar zijn. Haptonomie praktijk Schoneveld zit op twee locaties, in Zwolle en in Amersfoort.
-
Heel geleidelijk of plotseling hangt er een donkere wolk boven je hoofd die maar niet weg wil. Opstaan, het huis schoonmaken, werk en uiterlijke verzorging kunnen je niets meer schelen.
-
Op een dag verwerken we talloze prikkels tijdens werk. Collega’s die telefoneren, het geluid van het koffiezetapparaat, personen die luidruchtig overleggen, je neemt het allemaal in je op. Wanneer je het allemaal optelt, kunnen al deze prikkels soms te veel worden.
-
Veel mensen vinden het lastig om van zichzelf te houden. Dat komt vaak doordat ze zich laten leiden door de verwachtingen van hun omgeving of de eisen van de maatschappij. Dat gold in ieder geval voor Susan (39). Ze had het gevoel de perfecte werknemer, partner en ouder te moeten zijn.
-
Het is wel weer even wennen. Was je net een beetje gewend aan het leven met beperkingen, kregen we na twee jaar weer ons oude en vertrouwde leven van daarvóór weer terug.
-
Dat bewegen goed is voor een mens is algemeen bekend. Maar wist je dat het ook een positieve invloed op je hersenen heeft? Het verbetert het geheugen, zorgt voor een betere nachtrust en vermindert stress.
-
Voordat het tijd is om te gaan, probeer je nog één keer adem te halen. In je hoofd vliegen je gedachtes alle kanten op. Wie zullen er allemaal aanwezig zijn op het feestje? Hoe zal je jezelf moeten gaan gedragen? Hoe lang zal het feestje eigenlijk duren?
-
Stress… Wie heeft er geen last van? Het leven is druk en vol en altijd onderhevig aan verandering.
-
Een vrouw heeft vele rollen. Ze is partner, dochter, vriendin, moeder, zus en werknemer. Maar bovenal is ze vrouw! Die verschillende rollen vergen flexibiliteit.
-
Jezelf accepteren en van jezelf houden zoals jij bent klinkt mooi maar is niet altijd makkelijk. Als jij dit kan doen maakt het jouw leven zoveel mooier en rijker. We raken nooit uitgeleerd en ontdekken iedere dag weer iets nieuws over onszelf.
-
Door corona hebben de periodes van lockdown negatieve psychische gevolgen gehad voor verschillende mensen. Zo waren er bijvoorbeeld gevoelens van verveling, eenzaamheid, neerslachtigheid, somberheid of zelfs depressieve gevoelens.