
De therapeut die bij jou past
Als je ergens tegenaan loopt, vastzit in je leven, fysiek of mentaal niet lekker in je vel zit, je relatie niet soepel gaat, dan kan het zijn dat je ondersteuning zoekt bij een therapeut. Een therapeut kan je helpen anders naar de zaken te kijken en te ontdekken wat je kunt veranderen om je situatie te verbeteren. Maar daarbij is het wél erg belangrijk dat de therapeut goed bij je past.
Vertrouwen in je therapeut
Renata Schoneveld is haptotherapeut in haar eigen praktijk en kent het belang van een goede band tussen behandelaar en cliënt. ‘Als cliënt ga je naar een therapeut om geholpen te worden. Om die hulp te krijgen, moet je je open opstellen en durven te vertellen over wie je bent, wat je dwarszit en wat je nodig denkt te hebben. Wil je dat in alle eerlijkheid en vrijheid kunnen doen, is het echt belangrijk dat er sprake is van vertrouwen en een veilige sfeer.’
Jouw verwachtingen
Maar hoe kun je nu precies de juiste therapeut voor jou vinden? Renata verwijst naar een artikel van de bekende (relatie)therapeut Esther Perel. ‘Ze beschrijft helder wat ervoor nodig is om tot een passende behandeling te komen.’ Zo is het allereerst belangrijk om bij jezelf na te gaan wat je nu precies verwacht nodig te hebben van de therapeut. Want wat is nu eigenlijk de reden dat je de stap naar de therapeut wilt maken? En wat wil je eruit kunnen halen? Als je deze vragen kunt beantwoorden, kun je veel gerichter op zoek gaan naar passende hulp.
Geen kopzorgen over kosten
Daarnaast wordt in het artikel genoemd dat het slim is na te gaan wat voor kosten er verbonden zijn aan een bepaalde behandeling. Want het is natuurlijk fijn om geholpen te worden, maar als daar kosten aan vastzitten die je niet kunt ophoesten, levert dat weer nieuwe problemen op. Renata: ‘Onderzoek van tevoren wat een sessie kost, maar ook wat jouw verzekeraar vergoed en wat niet. In het geval van haptotherapie vergoeden sommige verzekeraars (een deel van) de kosten. Wel dien je dit zelf na te vragen en zelf de facturen te declareren. Als je dit voorafgaand de behandeling hebt uitgezocht, hoef je je daar later niet meer druk om te maken, waardoor het je behandeling ook niet in de weg zit.’
Wie is je behandelaar?
Verder helpt het de zoektocht naar een passende therapeut om te kijken naar de ervaring van die behandelaar. Ontdek of deze persoon gecertificeerd is, ervaring heeft met het behandelen van jouw probleem en of hij of zij bereid is jouw vragen te beantwoorden.
Ben jij op zoek naar een therapeut?
Evalueer het proces
Wanneer je denkt de juiste therapeut en therapievorm te hebben gevonden, maak je een afspraak voor een intake. Maar daarmee ben je niet opeens de verplichting aangegaan om bij die therapeut te blijven. Na zo’n eerste afspraak of afspraken is het nuttig te evalueren wat je ervan hebt gevonden. Daagt je therapeut je uit, maar voel je je ook veilig en begrepen? Een goede balans hierin is belangrijk. Renata vertelt dat zij het belangrijk vindt om voor jezelf na te gaan of de therapie bij je past. ‘Haptotherapie is veelzijdig. Of haptotherapie je verder gaat helpen en of ik de juiste therapeut ben voor jou, kun je na ongeveer drie sessies goed beoordelen. Heb je iets of iemand anders nodig? Dat kan. Het gaat erom dat jij geholpen wordt bij jouw probleem, en als iemand anders daar beter bij past, dan moet je daarvoor gaan.’
Een samenwerking
Maar ook als je al meerdere sessies hebt gehad, blijft het zinvol de band tussen jou en de therapeut te evalueren. Voel je je nog steeds prettig? Heb je het gevoel dat de behandelingen zinvol zijn en je vooruit komt? Weet dat een therapeut ook niet de waarheid in pacht heeft over wat de juiste manier is om jouw leven in te vullen. Therapie is, kortom, een samenwerking. En voor een nuttige samenwerking is wederzijds vertrouwen en openheid nodig. Renata vertelt: ‘Wat je nodig hebt, kan soms per sessie verschillen. Jouw therapie is jouw proces, en de therapeut reikt je de handvatten daarvoor aan.’
Over Renata Schoneveld
Als haptotherapeut helpt Renata mensen met verschillende vragen en zaken waar ze tegenaan lopen in hun leven. Je kunt naast haptonomie en haptotherapie ook bij haar terecht voor zwangerschapshaptonomie. Verder heeft Renata de studie Seksuologie gevolgd, waardoor vragen rond intimiteit eveneens bespreekbaar zijn. Haptonomie praktijk Schoneveld zit op twee locaties, in Zwolle en in Amersfoort.
-
In onze moderne wereld, waar stress en burn-outs helaas steeds vaker voorkomen, is het belangrijk om op verschillende manieren te zoeken naar een verbetering van de geestelijke gezondheid. Eén van die manieren, verrassend genoeg, is het leren van een nieuwe taal.
-
Je bent zó moe. Dagelijks ben je in de weer met vroege wekkers, je gezin, je baan, je sociale contacten, je werk. Je staat continu onder druk.
-
Je had je het ouderschap zo anders voorgesteld. Een beetje zoals op die plaatjes in lifestyle magazines. Je zag het al helemaal voor je. En alhoewel je dol bent op je kinderen – je zou ze voor geen goud willen missen – pakte dat idyllische beeld in de praktijk toch wat anders uit.
-
Veel mensen in Nederland werken fulltime, en voor die mensen klinkt het dan ook niet gek als we het hebben over de dagelijkse werksleur. Voor sommige mensen is het zelfs zo erg dat ze van s ochtends vroeg tot s avonds laat bezig zijn met hun werk. Dit hoeft niet altijd fysiek bezig te zijn, veel mensen kunnen hun gedachten niet van werk afkrijgen en blijven ook na werk nadenken over werk over hoe dingen beter kunnen of dingen die nog gedaan moeten worden.
-
Tamar (37) merkte vlak voor de feestdagen dat ze steeds meer fysieke klachten kreeg: hoofdpijn, vermoeidheid, prikkelbaar en slecht kunnen slapen omdat ze alleen maar lag te piekeren. En dan die huilbuien steeds op de meest onverwachte momenten. Jeetjemina, zo kende ze zichzelf helemaal niet.
-
Cadeaus geven aan een ander is leuker dan er zelf één krijgen, althans dat zeggen veel mensen. Dat is op het gebied van materiële zaken vaak ook zeker het geval, maar waar het gaat om echte duurzame investeringen is het vooral belangrijk om deze jezelf cadeau te doen. Hier gaan namelijk jijzelf maar ook je omgeving profijt van hebben.
-
Toen Janneke (39) voor het eerst bij me kwam, was ze aan het herstellen van een pittige burn-out. Zelf had ze die absoluut niet zien aankomen. Ze deed immers alleen maar dingen die ze leuk vond (dacht ze)? Voor haar uitdagende baan op het evenementen organisatiebureau maakte ze vaak lange dagen.
-
Iedereen is weleens moe. Maar wat als je energieniveau continu op het laagste pitje staat en de vermoeidheid je dagelijks leven gaat beïnvloeden?
-
Waar denk jij aan bij de ideale leider? Waarschijnlijk denk je dan al snel aan een leidinggevende rol, bijvoorbeeld op de werkvloer.
-
Veel mensen maken in het nieuwe jaar nieuwe plannen, zoals een bepaald doel bereiken. Je hoort dit meestal voorbij komen als ‘goede voornemens.’ Dat is niet zo gek, want veel mensen reflecteren aan het eind van een jaar. Ze vragen zich bijvoorbeeld af hoe ze het afgelopen jaar ervaren hebben, en wat ze hebben bereikt.