
Trauma behandelen met beeldende therapie
Huiselijk geweld of seksueel misbruik zijn bekende voorbeelden van gebeurtenissen die trauma’s kunnen veroorzaken. Maar wist je dat ook de ziekte van een ouder traumatiserend kan zijn voor een kind? Trauma komt voor in vele vormen en het is niet altijd het gevolg van extreem dramatische gebeurtenissen. Dat is belangrijk om te weten, omdat trauma het dagelijks leven van een kind enorm kan aantasten.
Trauma
De juiste behandeling van trauma bij kinderen is dan ook essentieel. Dit kan door hulp van een traumabehandelaar, die de trauma behandelt in drie fases: een gevoel van veiligheid terugbrengen, het verwerken van de traumatische gebeurtenis en herstel. Margareth van mARTherapie biedt ondersteuning vanuit een compleet andere hoek en kan bij iedere fase extra hulp verlenen door middel van beeldende therapie.
Veilige plek
Zo kan Margareth een veilige plek creëren waar kinderen kunnen ontspannen door creatief bezig te zijn. Het geeft hun lichaam de kans tot rust te komen, doordat het een non-verbale activiteit is. Trauma sla je namelijk op in je hele lichaam, waardoor dagelijkse sensaties zoals geuren of geluiden je als triggers kunnen terugbrengen in de traumatische staat. Daarom zorgt Margareth er altijd voor dat ze materialen gebruikt die geen associatie hebben met het trauma. Zo kiest ze voor vormen die veilig aanvoelen en materialen die zijn afgestemd op het individu.
Uit het lichaam
Als je getraumatiseerd bent, proberen je lichaam en geest je nog steeds te beschermen, terwijl dat niet meer nodig is. Door beeldende activiteiten, zoals schilderen, kun je de gevoelens uiten die jouw lichaam tijdens de gebeurtenis onbewust heeft opgeslagen. De gekozen kleuren, vormen en materialen reflecteren namelijk een bepaald gevoel. Daarnaast helpt het op afstand kijken naar het eindproduct ook om het trauma te kunnen verwerken.
Trauma komt voor in vele vormen
Regie teruggeven
Een kind kan in het begin onzeker zijn: ‘Doe ik het wel goed?’ Maar er is geen ‘goed’ of ‘fout’. Hierdoor heeft je kind meer aandacht voor het proces en groeit langzaam het vertrouwen in zichzelf. Margareth kiest er ook vaak voor om met kinderen een eigen verhaal te maken en deze te ondersteunen met zelfgemaakte beelden. Via de hoofdpersoon, vaak in de vorm van een dier, mens of fantasiefiguur, vertelt het kind eigenlijk zijn eigen verhaal: wat het heeft ervaren of heeft gevoeld en wat het nodig heeft. Dit kan tot verbluffende resultaten leiden, waarbij het kind zichzelf via het verhaal heelt. Beeldende therapie zorgt er zo voor dat je kind weer de regie in eigen handen heeft.
Geef het de tijd
Stel je eens voor dat iemand je elke dag om twaalf uur ‘s middags laat schrikken. Op den duur ga je het dan onbewust verwachten: om kwart voor twaalf begin je zenuwachtig te worden, je krijgt klamme handen en je lichaam spant zich aan om je te beschermen voor het ‘gevaar’. Als het schrikken dan een dag stopt, zul je de angst nog steeds voelen. Maar door herhaaldelijk niet te schrikken, past je lichaam zich weer aan. Met trauma geldt precies hetzelfde. Daarom zul je merken dat door de behandeling te herhalen, het trauma met de tijd steeds minder wordt.
Wanneer ben je getraumatiseerd?
Een heftige ervaring kan je lang bijblijven, maar hoeft niet automatisch een traumatische ervaring te zijn. In medische termen betekent ‘trauma’ ‘wond’, wat dus betekent dat een heftige gebeurtenis pas een trauma is wanneer die als een wond op je ziel/psyche is en je er last van ervaart in je dagelijks leven. Dit kan dus voor iedereen weer anders zijn.
Anders dan anders
Met de reguliere aanpak van beeldende therapie worden materialen vooral gebruikt voor zelfexpressie. Maar Margareth werkt op antroposofische wijze, waarbij materialen en oefeningen ook ingezet worden om hun kwaliteiten over te brengen op het kind. Door met specifieke vormen te werken, kan ze een kind bijvoorbeeld een rustig gevoel geven. Er wordt gekeken naar het individuele karakter en de individuele situatie van ieder kind om met de juiste oefeningen de balans weer terug te brengen.
-
In onze moderne wereld, waar stress en burn-outs helaas steeds vaker voorkomen, is het belangrijk om op verschillende manieren te zoeken naar een verbetering van de geestelijke gezondheid. Eén van die manieren, verrassend genoeg, is het leren van een nieuwe taal.
-
Je bent zó moe. Dagelijks ben je in de weer met vroege wekkers, je gezin, je baan, je sociale contacten, je werk. Je staat continu onder druk.
-
Je had je het ouderschap zo anders voorgesteld. Een beetje zoals op die plaatjes in lifestyle magazines. Je zag het al helemaal voor je. En alhoewel je dol bent op je kinderen – je zou ze voor geen goud willen missen – pakte dat idyllische beeld in de praktijk toch wat anders uit.
-
Veel mensen in Nederland werken fulltime, en voor die mensen klinkt het dan ook niet gek als we het hebben over de dagelijkse werksleur. Voor sommige mensen is het zelfs zo erg dat ze van s ochtends vroeg tot s avonds laat bezig zijn met hun werk. Dit hoeft niet altijd fysiek bezig te zijn, veel mensen kunnen hun gedachten niet van werk afkrijgen en blijven ook na werk nadenken over werk over hoe dingen beter kunnen of dingen die nog gedaan moeten worden.
-
Tamar (37) merkte vlak voor de feestdagen dat ze steeds meer fysieke klachten kreeg: hoofdpijn, vermoeidheid, prikkelbaar en slecht kunnen slapen omdat ze alleen maar lag te piekeren. En dan die huilbuien steeds op de meest onverwachte momenten. Jeetjemina, zo kende ze zichzelf helemaal niet.
-
Cadeaus geven aan een ander is leuker dan er zelf één krijgen, althans dat zeggen veel mensen. Dat is op het gebied van materiële zaken vaak ook zeker het geval, maar waar het gaat om echte duurzame investeringen is het vooral belangrijk om deze jezelf cadeau te doen. Hier gaan namelijk jijzelf maar ook je omgeving profijt van hebben.
-
Toen Janneke (39) voor het eerst bij me kwam, was ze aan het herstellen van een pittige burn-out. Zelf had ze die absoluut niet zien aankomen. Ze deed immers alleen maar dingen die ze leuk vond (dacht ze)? Voor haar uitdagende baan op het evenementen organisatiebureau maakte ze vaak lange dagen.
-
Iedereen is weleens moe. Maar wat als je energieniveau continu op het laagste pitje staat en de vermoeidheid je dagelijks leven gaat beïnvloeden?
-
Waar denk jij aan bij de ideale leider? Waarschijnlijk denk je dan al snel aan een leidinggevende rol, bijvoorbeeld op de werkvloer.
-
Veel mensen maken in het nieuwe jaar nieuwe plannen, zoals een bepaald doel bereiken. Je hoort dit meestal voorbij komen als ‘goede voornemens.’ Dat is niet zo gek, want veel mensen reflecteren aan het eind van een jaar. Ze vragen zich bijvoorbeeld af hoe ze het afgelopen jaar ervaren hebben, en wat ze hebben bereikt.