Welke rol heeft jouw verleden op je huidige (werkende) leven?
Het is lastig als je het verleden niet kan loslaten. Zeker als je te maken hebt met trauma’s en nare gebeurtenissen van vroeger, die je niet achter je kan laten en elke dag met je meedraagt. Een traumatische jeugd heeft invloed op je relaties en dus ook op de relaties met je collega’s. Hoe ga je hier nu mee om? In dit artikel lees je er meer over.
Veel impact
Je verleden heeft invloed op het heden. Dat voel je waarschijnlijk geregeld. Je hebt nu eenmaal lessen geleerd en kennis opgedaan, die je vandaag de dag nog gebruikt en toepast. Niet al deze levenservaring is altijd positief. Als je het gevoel hebt dat je herinneringen je huidige leven sterk beïnvloeden dan kan er ook sprake zijn van traumatische ervaringen. Waarom is het dan zo belangrijk om je verleden ‘los te laten’? Niemand wordt er beter van om in het verleden te blijven hangen. Merk je dat je moeite hebt met loslaten, bijvoorbeeld doordat er nog gebeurtenissen uit het verleden spelen, kun je daar ondersteuning bij krijgen.
Waarom is het verleden loslaten zo belangrijk?
Als je blijft hangen in het verleden worden je zorgen en problemen alleen maar groter.Het verleden loslaten maakt je een kalmer, blijer en vrijer persoon. Je blijft immer anders alleen maar gedachten over een realiteit die niet meer bestaat. Je kunt er niets aan veranderen. De dingen zijn zo gebeurd en dat is het. Wensen dat het anders was veroorzaakt stress, frustratie, verdriet en cirkeltjes draaien. Je zult zien dat het piekeren je moe maakt en je aanwezigheid in het ‘nu’ behoorlijk beïnvloedt.
Oefenen
Het is dus het beste om je niet aan het verleden vast te houden. Er zijn verschillende oefeningen om jou te helpen met loslaten. Denk bijvoorbeeld aan wat je gister of vorige week allemaal hebt gedaan. Weet je het nog precies, moment voor moment? Waarschijnlijk weet je alleen een paar hoofdpunten nog en dat hoort ook zo. Met andere woorden: je bent wel degelijk in staat om het verleden los te laten. Het is dus geen kwestie van de herinneringen verbannen, maar gaan focussen op gezonde patronen.
Welk invloed heeft trauma op je werk?
Hoe makkelijk jij je verleden loslaat, heeft natuurlijk te maken met de impact van de gebeurtenissen. Heftige, verdrietige of traumatische gebeurtenissen draag je langer met je mee. Als het trauma nog erg vers is, kun je last hebben van sombere gevoelens, huilbuien of je kunt je slecht concentreren. Het kan zelfs zo erg zijn dat werken praktisch onmogelijk is. Een traumatische ervaring kan leiden tot het hebben van flashbacks en herbelevingen van de gebeurtenis, overdag of in je slaap. Het heeft soms te maken met een ongeluk of een ziekte, maar het heeft ook te maken met een ingrijpende gebeurtenis in je familie. Bijvoorbeeld het verlies van een geliefde, ouders die je niet begrepen, verlating of mishandeling.
Welke rol heeft jouw verleden op je huidige werkende leven?
Langduriger trauma
Soms zijn je lichamelijke reacties minder intens, maar milder en meer verwikkeld in je dagelijks leven. Dit is vaak het geval wanneer het trauma langer geleden is en onverwerkt is gebleven. In dit geval kun je in bepaalde patronen vastzitten. Je reageert bijvoorbeeld erg verdedigend op feedback of je bent bang om te worden buitengesloten. Misschien heb je moeite met autoriteit of ga je moeilijk een nieuwe relatie aan. De manier waarop het je werk beïnvloedt, is dat je bv niet echt lekker in het team ligt (voor jouw gevoel) of minder goed overweg kan met je manager.
Welke behandelingen kunnen je hierbij helpen?
Er zijn meerdere behandelingen die je bij trauma’s kunnen helpen. Denk bijvoorbeeld aan systeemtherapie, familieopstellingen of IoPT. Hierbij wordt er gekeken naar jou en het gezin waar je vandaan komt. De plek in je gezin, je gevoel over de onderlinge relaties en de context van school en werk. Zo werken we bij IoPT met je verlangen. Je verlangen drukt uit wat je ten diepste wil.
Traumatherapie
Wanneer je last hebt van een trauma, dan kan traumatherapie zinvol zijn. Dit is een therapievorm waarbij je het trauma weer leert te herstellen. Een trauma is een verwonding die diep ingrijpt in je leven en krassen achterlaat die je nog lang voelt. Trauma heeft ingrijpende gevolgen en kan je hele leven merkbaar blijven. Middels traumatherapie leer je wat het traumadeel is, het overlevingsdeel en wat het gezonde deel in jou is.
Over Egilah
Wil je aan de slag met de trauma’s en de invloed die het heeft op je huidige leven en werk? Of weet je niet goed wat het is waardoor je niet goed in je vel zit? Bij Egilah ben je van harte welkom. Neem gerust contact op om in gesprek te gaan en erachter te komen waaraan je kunt werken.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Naomi had er al haar hele leven last van: een vaak ongefundeerde angst die ieder moment de kop kon opsteken. Ze had geen idee hoe ze daar kon afkomen. Ze had al vele therapieën gevolgd en ondergaan.
-
In onze moderne wereld, waar stress en burn-outs helaas steeds vaker voorkomen, is het belangrijk om op verschillende manieren te zoeken naar een verbetering van de geestelijke gezondheid. Eén van die manieren, verrassend genoeg, is het leren van een nieuwe taal.
-
Wanneer je een trauma ervaart, lijkt het alsof je brein op tilt slaat. Spanning en stress hopen zich op tot het punt waarop je niet meer normaal lijkt te functioneren.
-
Eigenlijk zijn we allemaal een radertje in het grote geheel. Onderdeel van een systeem. Van je gezin, je werk, je vriendengroep. Als er één radertje stagneert, heeft dat invloed op de rest.
-
Je bent zó moe. Dagelijks ben je in de weer met vroege wekkers, je gezin, je baan, je sociale contacten, je werk. Je staat continu onder druk.
-
Het is soms heerlijk om je even onder te dompelen in een warm bad. Om dat verwenmomentje écht compleet te maken, kun je je bad verrijken met een lekkere badolie, of een lekkere combinatie van oliën.
-
Je had je het ouderschap zo anders voorgesteld. Een beetje zoals op die plaatjes in lifestyle magazines. Je zag het al helemaal voor je. En alhoewel je dol bent op je kinderen – je zou ze voor geen goud willen missen – pakte dat idyllische beeld in de praktijk toch wat anders uit.
-
Brigitte (43) is door meer inzicht in deelpersoonlijkheden rustiger en meer in balans. Maar dat was een tijd geleden wel anders. Ze heeft een erg drukke baan en daarnaast heeft ze een gezin draaiende te houden.
-
Wist je dat hypnotherapie een goede methode is om allerlei mentale en fysieke klachten aan te pakken? Iedereen loopt in het leven bepaalde littekens op. Sommige klein, anderen juist groot.