reflecteren

Welke vragen stel jij tijdens het reflecteren?

Het jaar loopt bijna op het eind, waardoor je vaak automatisch meer tot inkeer komt. Net zoals er op tv, in de krant en op social media allerlei lijstjes worden gemaakt met de gebeurtenissen van de afgelopen periode, doe je dat ook met je eigen leven. Wat is er allemaal gebeurd? En hoe heb ik het allemaal ervaren? Dit reflecteren is heel gezond, het zorgt ervoor dat je weer even pas op de plaats maakt en kan bijsturen waar nodig. Er zijn verschillende vragen waar je tegenaan kunt lopen.

Hoe voel je je?

Wanneer je aan het reflecteren slaat, is dit een eerste relevante vraag. Vaak laten we ons te veel leiden door ons hoofd, zonder genoeg aandacht te besteden aan de behoeften van de rest van het lichaam. Door deze ontkoppeling kan er allerlei ruis op de lijn ontstaan. Maar door in contact te staan met je gevoel, weet je beter wat je behoeften eigenlijk zijn. Dat maakt het gemakkelijker je grenzen aan te geven en deze ook te bewaken. Met deze nieuwe vaardigheden kun je bovendien een beter beeld van jezelf vormen: een persoon die weet wat ze wil en wat ervoor nodig is om dat te bereiken.

Wat heb je gedaan?

Reflecteren betekent ook terugkijken. Pas wanneer je iets leert van het verleden, kun je het in de toekomst anders doen. Neem daarom de tijd om terug te kijken naar wat je allemaal hebt gedaan in de afgelopen periode. Welke concrete stappen heb je gezet om dichter bij je doel te komen? Of heb je je met name ingezet voor zaken waarvan je denkt dat ze moeten, maar waar je niet daadwerkelijk gelukkiger van wordt? In dat geval kun je je afvragen in wiens ogen en aan wiens verwachtingen je nou eigenlijk van jezelf moet voldoen.

Wat wil je anders doen?

Wanneer je een beeld hebt van hoe je je voelt en wat je precies hebt gedaan, kan het zijn dat je concludeert dat je bepaalde dingen anders wilt doen. Dat kan heel spannend zijn. Logisch, want weten waar je aan toe bent is comfortabel en verandering is onzeker. Maar ook al zijn bepaalde gedragingen of gedachten een automatisme geworden, dat betekent nog niet dat je er ook daadwerkelijk gelukkiger van wordt. Zet eens op papier waar je energie van krijgt en wat energie vreet. Op basis daarvan kun je besluiten wat er in het komende jaar anders kan of moet.

Reflecteren betekent ook terugkijken

Hoe wil je omgaan met tegenslag?

Hoe goed je plannen ook in elkaar zitten voor het komende jaar, je hebt niet alles in de hand. Ook dan kun je nog te maken krijgen met tegenslag. Maar het wordt gemakkelijker daarmee om te gaan, als je een strategie hebt om tegenslag het hoofd te bieden. Daarvoor is het nuttig te bedenken wat normaliter jouw copingsstijl precies is. Duik je liever weg van negativiteit, ga je juist enorm piekeren of word je boos? En wees eerlijk tegen jezelf: wat helpt het beste? Wat neem je je voor als je te maken krijgt met tegenslag? Onthoud daarbij: je hebt zelf de regie in handen om anders te reageren.

Waar wil je naartoe werken?

Los van de zaken die je wil veranderen, heb je misschien ook wel nieuwe doelen waaraan je zou willen werken. Wees niet bang om even groot te dromen. Welke bijdrage wil je dit jaar leveren? Waar wil je je voor inzetten en welke mijlpalen wil je behaald hebben? Nadenken over je toekomstige doelen maakt je bewust van je eigen wensen, dromen, gevoelens en verlangens, hoe groot of klein die ook zijn. En zo kun je blijven groeien. Dat is waar het leven om draait.

Behoefte aan reflectie

Ben jij toe aan verandering, of heb je het gevoel aan jezelf voorbij te lopen? Als je merkt behoefte te hebben aan reflectie maar er niet goed uitkomt, kan het prettig zijn dit in een gesprek te doen. Graag denk ik met je mee. In een gesprek met een buitenstaander kun je gemakkelijker tot de kern komen zonder dat er een oordeel klaarligt. Neem gerust contact op als je behoefte hebt aan coaching en begeleiding.

Datum: 12 september 2022