
Nu alles wordt zoals het was…
Het is wel weer even wennen. Was je net een beetje gewend aan het leven met beperkingen, kregen we na twee jaar weer ons oude en vertrouwde leven van daarvóór weer terug. Natuurlijk is het bijna niet te beschrijven hoe fijn dat is, maar het is ook begrijpelijk dat je daar de balans weer in moet terugvinden.
Weer doorgaan
Tijdens de pandemie heeft je leven voor je gevoel stilgestaan. Je hebt waarschijnlijk weinig mensen gezien, doordat we met zijn allen letterlijk in een sociaal isolement zaten. Hierdoor heeft onze persoonlijke ontwikkeling een achterstand gekregen.
Regelmatig leven
Voordat de pandemie begon, heb je volgens een bepaald patroon geleefd. Er zat een zekere regelmaat in je dagen. Die regelmaat werd ineens verstoord toen corona zijn intrede deed. Je hele leven stond op zijn kop. Waar je eerst iedere dag naar kantoor reed, zat je ineens hele dagen thuis achter je computer te videobellen. Om nog maar niet te spreken over het gebrek aan sociaal contact.
Wat wil ik?
Is je hele leven veranderd door de pandemie? Van wat je zelf wil in het leven, tot waar je kracht ligt… Voor de pandemie ging het leven maar door, bijna op de automatische piloot. We raakten in een soort van dagelijkse routine terecht. Maar er hebben zoveel veranderingen plaatsgevonden tijdens de pandemie, zowel op persoonlijk vlak als op de werkvloer. Helemaal niet gek dat je nu gaat twijfelen of je nog tevreden bent met hoe jij je leven indeelt.
Waar ben ik goed in?
‘Ik ben hier goed in.’ Grote kans dat je deze zin niet zo vaak uitspreekt. Maar waarom niet? Vaak voelen we ons bezwaard om zulke positieve dingen over onszelf te zeggen. We willen niet arrogant overkomen. Maar het is juist positief om dat over jezelf en over je werk te kunnen zeggen. Je mag namelijk ontzettend trots zijn op hoe je deze gekke periode doorstond.
Je leven weer oppakken, hoe doe je dat?
Wie ben ik?
Misschien wel de moeilijkste vraag die je jezelf kunt stellen: wie ben ik? Het zou makkelijker zijn om je familie en vrienden deze vraag te stellen. Zij weten het antwoord vaak wel. Maar het is ook belangrijk om zelf te weten wie jij bent. De rust en stilte van de lockdown bood de mogelijkheid om jezelf deze vraag te stellen. Maar blijf dit doen. Je omgeving verandert, jij verandert: het is een fijn en bevrijdend gevoel om te weten wie je bent en waar je voor staat in het leven.
Past mijn baan nog wel bij me?
Doordat het bij veel beroepen verplicht was om thuis te werken, zag je werkdag er heel anders uit dan eerst. Misschien fungeerde je ineens als juf of meester, aangezien je kinderen ook thuis aan hun schoolwerk zaten en ze geen directe vraag aan hun juf of meester konden stellen. Veranderde dat je werkgeluk? Het is meer dan logisch dat je misschien twijfelde of je deze baan wel wil blijven doen, omdat je hele leven al op zijn kop stond.
Hoe gaat dit lukken?
Vind je het lastig om je leven weer op te pakken na deze onzekere periode? Je bent niet de enige. Lifestylecoach Esther vertelt: ‘Het kan tot veel onzekerheid leiden als je je persoonlijke ontwikkeling weer wil oppakken. De frustratie die daarbij komt kijken kan je weerhouden om helder na te denken over de mogelijkheden die er zijn. Het is mijn missie om samen met jou te bekijken hoe het leven lichter kan worden. We kijken wat je natuurlijke kracht is vanwaaruit je keuzes kunt maken om in een fijne balans tussen werk en privé te blijven, zodat je je eigen persoonlijke ontwikkeling optimaal kunt oppakken.’
Over L’estro armonico
Esther Uitman-van der Leest is van oorsprong docent en leidinggevende in het voortgezet onderwijs. Vanuit een passie voor mensen en organisaties is ze tegenwoordig werkzaam als coach in ontwikkel-, verzuim- en re-integratievraagstukken en adviseur in veranderprocessen in teams en organisaties. Esther is een krachtige, realistische coach met doelgerichte resultaten op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, teamontwikkeling en organisatieadvies.
-
In onze moderne wereld, waar stress en burn-outs helaas steeds vaker voorkomen, is het belangrijk om op verschillende manieren te zoeken naar een verbetering van de geestelijke gezondheid. Eén van die manieren, verrassend genoeg, is het leren van een nieuwe taal.
-
Je bent zó moe. Dagelijks ben je in de weer met vroege wekkers, je gezin, je baan, je sociale contacten, je werk. Je staat continu onder druk.
-
Je had je het ouderschap zo anders voorgesteld. Een beetje zoals op die plaatjes in lifestyle magazines. Je zag het al helemaal voor je. En alhoewel je dol bent op je kinderen – je zou ze voor geen goud willen missen – pakte dat idyllische beeld in de praktijk toch wat anders uit.
-
Veel mensen in Nederland werken fulltime, en voor die mensen klinkt het dan ook niet gek als we het hebben over de dagelijkse werksleur. Voor sommige mensen is het zelfs zo erg dat ze van s ochtends vroeg tot s avonds laat bezig zijn met hun werk. Dit hoeft niet altijd fysiek bezig te zijn, veel mensen kunnen hun gedachten niet van werk afkrijgen en blijven ook na werk nadenken over werk over hoe dingen beter kunnen of dingen die nog gedaan moeten worden.
-
Tamar (37) merkte vlak voor de feestdagen dat ze steeds meer fysieke klachten kreeg: hoofdpijn, vermoeidheid, prikkelbaar en slecht kunnen slapen omdat ze alleen maar lag te piekeren. En dan die huilbuien steeds op de meest onverwachte momenten. Jeetjemina, zo kende ze zichzelf helemaal niet.
-
Cadeaus geven aan een ander is leuker dan er zelf één krijgen, althans dat zeggen veel mensen. Dat is op het gebied van materiële zaken vaak ook zeker het geval, maar waar het gaat om echte duurzame investeringen is het vooral belangrijk om deze jezelf cadeau te doen. Hier gaan namelijk jijzelf maar ook je omgeving profijt van hebben.
-
Toen Janneke (39) voor het eerst bij me kwam, was ze aan het herstellen van een pittige burn-out. Zelf had ze die absoluut niet zien aankomen. Ze deed immers alleen maar dingen die ze leuk vond (dacht ze)? Voor haar uitdagende baan op het evenementen organisatiebureau maakte ze vaak lange dagen.
-
Iedereen is weleens moe. Maar wat als je energieniveau continu op het laagste pitje staat en de vermoeidheid je dagelijks leven gaat beïnvloeden?
-
Waar denk jij aan bij de ideale leider? Waarschijnlijk denk je dan al snel aan een leidinggevende rol, bijvoorbeeld op de werkvloer.
-
Veel mensen maken in het nieuwe jaar nieuwe plannen, zoals een bepaald doel bereiken. Je hoort dit meestal voorbij komen als ‘goede voornemens.’ Dat is niet zo gek, want veel mensen reflecteren aan het eind van een jaar. Ze vragen zich bijvoorbeeld af hoe ze het afgelopen jaar ervaren hebben, en wat ze hebben bereikt.