De invloed van gedachten op het lichaam
Hoe je de wereld ervaart is grotendeels gebaseerd op wat je denkt en voelt. Je zou kunnen stellen dat onze wereld is hoe je ertegenaan kijkt. Daarom is het zo belangrijk bewust te zijn van onze gedachten. In het vorige artikel besprak ik hoe waardevol en krachtig positieve gedachten zijn. Positieve en negatieve gedachten hebben een grote impact, zowel fysiek als mentaal.
Leren uit ervaringen
Met onze gedachten en gevoelens scheppen we voortdurend realiteiten en daarmee ons lot. Maar ieder mens is uniek en ontwikkelt zich dus ook heel persoonlijk. Ieder maakt zijn eigen, unieke persoonlijke ervaringen door waarop bepaalde keuzes gebaseerd zijn. En daarbij horen ook omwegen, tegenslagen en negatieve gebeurtenissen. Deze gebeurtenissen kunnen aanknopingspunten zijn om verder te leren en te ontwikkelen. Immers, vaak leer je juist door de moeilijke levensomstandigheden, of zware ziekten meer, dan wanneer we een zorgeloos leven hebben. Bovendien krijgt ieder wat hij nodig heeft.
Invloed op lichaam
Maar het lukt niet altijd op deze positieve voet naar het leven te kijken. Negatieve gedachten-en gevoelspatronen kunnen invloed hebben op ons lichaam. Zo kunnen er ontstekingen, pijn of spierspanningen ontstaan en heeft het zijn uitwerking op de wervelkolom. Vaak komen negatieve gedachtenpatronen ook in onze houding tot uitdrukking. Als je bijvoorbeeld enkel met ziekte en negativiteit bezig bent, dan zal je lichaam dat precies zo overnemen.
Diepere oorzaak
Ziekten staan daarom niet op zichzelf, meestal ligt er een diepere oorzaak achter. Het gaat om je ziel. Helaas gaan we hier vaak aan voorbij. Willen we alles perfect doen: gezonde voeding, sport, de juiste voedingssupplementen, massages… Maar daarbij vergeten we één ding, het ondergeschoven kindje, namelijk: de eigen ziel en de gedachtenpatronen, die men door het leven heen heeft opgebouwd en waarin we geloven.
Neem de verantwoordelijkheid
De mens is zelf verantwoordelijk hoe hij of zij denkt en doet en dat heeft dus ook zijn uitwerking. Als je je eigen verantwoordelijkheid niet neemt, dan ontstaan er lichamelijke klachten. Maar denk je aan het goede, dan gaat het je ook goed of en gaat het misschien wel direct beter. Er is een spreekwoord, dat zegt: ‘een gezonde geest in een gezond lichaam’. Daaruit blijkt het belang van goed voor jezelf te zijn en de tijd voor jezelf te nemen.
De mens is zelf verantwoordelijk hoe hij of zij denkt
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Naomi had er al haar hele leven last van: een vaak ongefundeerde angst die ieder moment de kop kon opsteken. Ze had geen idee hoe ze daar kon afkomen. Ze had al vele therapieën gevolgd en ondergaan.
-
In onze moderne wereld, waar stress en burn-outs helaas steeds vaker voorkomen, is het belangrijk om op verschillende manieren te zoeken naar een verbetering van de geestelijke gezondheid. Eén van die manieren, verrassend genoeg, is het leren van een nieuwe taal.
-
Wanneer je een trauma ervaart, lijkt het alsof je brein op tilt slaat. Spanning en stress hopen zich op tot het punt waarop je niet meer normaal lijkt te functioneren.
-
Eigenlijk zijn we allemaal een radertje in het grote geheel. Onderdeel van een systeem. Van je gezin, je werk, je vriendengroep. Als er één radertje stagneert, heeft dat invloed op de rest.
-
Je bent zó moe. Dagelijks ben je in de weer met vroege wekkers, je gezin, je baan, je sociale contacten, je werk. Je staat continu onder druk.
-
Het is soms heerlijk om je even onder te dompelen in een warm bad. Om dat verwenmomentje écht compleet te maken, kun je je bad verrijken met een lekkere badolie, of een lekkere combinatie van oliën.
-
Je had je het ouderschap zo anders voorgesteld. Een beetje zoals op die plaatjes in lifestyle magazines. Je zag het al helemaal voor je. En alhoewel je dol bent op je kinderen – je zou ze voor geen goud willen missen – pakte dat idyllische beeld in de praktijk toch wat anders uit.
-
Brigitte (43) is door meer inzicht in deelpersoonlijkheden rustiger en meer in balans. Maar dat was een tijd geleden wel anders. Ze heeft een erg drukke baan en daarnaast heeft ze een gezin draaiende te houden.
-
Wist je dat hypnotherapie een goede methode is om allerlei mentale en fysieke klachten aan te pakken? Iedereen loopt in het leven bepaalde littekens op. Sommige klein, anderen juist groot.