
Zelfvertrouwen is niet altijd vanzelfsprekend
Ben jij bang om door de mand te vallen, lig jij nachtenlang wakker van kritiek, of ben jij heel perfectionistisch om alle kritiek altijd maar vóór te zijn? Vaak ben je veel strenger voor jezelf dan voor een ander. Wanneer je onzeker bent, kraak je jezelf (hardop of in gedachten) vaak af. Dit heeft veel invloed op hoe je je voelt, op zowel geestelijk als lichamelijk niveau.
Zelfvertrouwen ontwikkelen
‘Het kan zijn dat je ‘boodschappen’ die je in het verleden kreeg van mensen meegenomen hebt naar het heden’, geeft haptotherapeut Renata Schoneveld aan. ‘Op deze manier kunnen dingen die je vader, moeder, beste vriendin of ex ooit tegen je gezegd hebben nog steeds een rol spelen in het nu. Je hebt een bepaalde mate van basisveiligheid nodig om zelfvertrouwen te kunnen ontwikkelen. Als je die veiligheid niet van huis uit hebt meegekregen of je hebt iets naars meegemaakt, dan kan dat van invloed zijn op je zelfvertrouwen.’
Tips
Vijf tips van Renata voor meer zelfvertrouwen:
- Houd je succes bij, en vier dit ook!
- Stel uitdagende, maar ook realistische doelen
- Geef en accepteer complimenten
- Sta altijd open voor feedback van anderen, maar kijk hier constructief naar
- Kleed jezelf goed
Jezelf voelen
‘Als je merkt dat je gevoelig bent voor alle prikkels die je krijgt van buiten, kun je het gevoel hebben dat je verder van jezelf af komt te staan’, geeft Renata aan. Haptotherapie is een persoonsgerichte therapie. Aanraken is de meest directe en meest krachtige manier om je in contact te brengen met je eigen gevoelens. Dat brengt je dichter bij jezelf en bij wat je werkelijk voelt. Daarom is aanraken hét instrument van mij als haptotherapeut. Maar ook door middel van gesprekken en ervaringsoefeningen wordt het mogelijk om jezelf te voelen en echt tot de kern te komen wat er zich in je afspeelt. Ik ben daarbij jouw gids.
Haptotherapie
‘Het kan namelijk spannend zijn om alleen naar je eigen emoties te kijken of deze te voelen. Het geeft vertrouwen wanneer je dit samen doet. Het kan daarom heel helpend zijn om samen met mij met compassie naar jezelf te kijken. Zo doe je positieve ervaringen op die van waarde zijn voor nu en de toekomst. Haptotherapie kan je helpen om weer te voelen wat bij jou past. En dat helpt om zelfverzekerder verder te gaan met je leven en relaties aan te gaan met anderen.’
Haptonomie praktijk Schoneveld
Renata: ‘Als haptotherapeut help ik mensen met verschillende vragen en dingen waar ze tegenaan lopen in hun leven. Je kunt bij mij naast haptonomie en haptotherapie, ook terecht voor zwangerschapshaptonomie. Haptonomie praktijk Schoneveld heeft twee locaties, in Zwolle en in Amersfoort. Daarnaast is mijn praktijk aangesloten bij de NFG, VHZB en het CAT.’
-
In onze moderne wereld, waar stress en burn-outs helaas steeds vaker voorkomen, is het belangrijk om op verschillende manieren te zoeken naar een verbetering van de geestelijke gezondheid. Eén van die manieren, verrassend genoeg, is het leren van een nieuwe taal.
-
Je bent zó moe. Dagelijks ben je in de weer met vroege wekkers, je gezin, je baan, je sociale contacten, je werk. Je staat continu onder druk.
-
Je had je het ouderschap zo anders voorgesteld. Een beetje zoals op die plaatjes in lifestyle magazines. Je zag het al helemaal voor je. En alhoewel je dol bent op je kinderen – je zou ze voor geen goud willen missen – pakte dat idyllische beeld in de praktijk toch wat anders uit.
-
Veel mensen in Nederland werken fulltime, en voor die mensen klinkt het dan ook niet gek als we het hebben over de dagelijkse werksleur. Voor sommige mensen is het zelfs zo erg dat ze van s ochtends vroeg tot s avonds laat bezig zijn met hun werk. Dit hoeft niet altijd fysiek bezig te zijn, veel mensen kunnen hun gedachten niet van werk afkrijgen en blijven ook na werk nadenken over werk over hoe dingen beter kunnen of dingen die nog gedaan moeten worden.
-
Tamar (37) merkte vlak voor de feestdagen dat ze steeds meer fysieke klachten kreeg: hoofdpijn, vermoeidheid, prikkelbaar en slecht kunnen slapen omdat ze alleen maar lag te piekeren. En dan die huilbuien steeds op de meest onverwachte momenten. Jeetjemina, zo kende ze zichzelf helemaal niet.
-
Cadeaus geven aan een ander is leuker dan er zelf één krijgen, althans dat zeggen veel mensen. Dat is op het gebied van materiële zaken vaak ook zeker het geval, maar waar het gaat om echte duurzame investeringen is het vooral belangrijk om deze jezelf cadeau te doen. Hier gaan namelijk jijzelf maar ook je omgeving profijt van hebben.
-
Toen Janneke (39) voor het eerst bij me kwam, was ze aan het herstellen van een pittige burn-out. Zelf had ze die absoluut niet zien aankomen. Ze deed immers alleen maar dingen die ze leuk vond (dacht ze)? Voor haar uitdagende baan op het evenementen organisatiebureau maakte ze vaak lange dagen.
-
Iedereen is weleens moe. Maar wat als je energieniveau continu op het laagste pitje staat en de vermoeidheid je dagelijks leven gaat beïnvloeden?
-
Waar denk jij aan bij de ideale leider? Waarschijnlijk denk je dan al snel aan een leidinggevende rol, bijvoorbeeld op de werkvloer.
-
Veel mensen maken in het nieuwe jaar nieuwe plannen, zoals een bepaald doel bereiken. Je hoort dit meestal voorbij komen als ‘goede voornemens.’ Dat is niet zo gek, want veel mensen reflecteren aan het eind van een jaar. Ze vragen zich bijvoorbeeld af hoe ze het afgelopen jaar ervaren hebben, en wat ze hebben bereikt.