Au! Hoe kom ik van die nekpijn af?!
Wat een ellende: ‘s ochtends wakker worden en niet eens op je wekker kunnen kijken zonder een helse pijn. En wanneer je op de fiets zit, wilde je dat je achteruitkijkspiegels had omdat omkijken simpelweg niet gaat. Nekpijn is enorm vervelend, maar komt erg veel voor. Bijna iedereen heeft wel eens te maken met deze klacht, en ik kom dan ook veel mensen tegen in onze praktijk met deze klacht.
Oorzaak nekpijn
Nekpijn ontstaat door verschillende oorzaken. Een veelvoorkomende oorzaak van nekklachten is een verrekte spier. De spieren in de nek verstijven als reactie op de pijn door de verrekte spier, en dat resulteert in pijn. Ook kunnen de spieren in de nek overbelast zijn, heb je last van spanningen of heb je een verkeerde beweging gemaakt. Ook een verkeerde (werk)houding kan veel nekklachten met zich meebrengen. Bij al deze situaties gaat nekpijn in principe vanzelf over, maar ik adviseer je graag over wat je zelf kunt doen om herstel te bespoedigen.
Ontspannen spieren
Komt je nekpijn voort uit spanningen? Of zijn je spieren vanwege een verrekking wat stijf? Dan is het verstandig om ontspanningsoefeningen te doen, zodat je spieren soepeler worden en niet meer op zo’n grote spanning staan. Een voorbeeld van een ontspanningsoefening is een ademhalingsoefening. Focus je op je ademhaling: adem vijf seconden in, en vervolgens vijf seconden uit. Leg hierbij je hand op je buik en zorg dat bij een inademing je buik omhoog gaat, en bij een uitademing je buik weer omlaag zakt.
Bewegingsoefeningen
Ook kun je bewegingsoefeningen doen om de nek wat soepeler te krijgen. Dit is met name verstandig om te voorkomen dat de nekspieren nog stijver worden. Oefen de spieren door het hoofd rustig naar voren en vervolgens naar achteren te bewegen. Herhaal deze bewegingen zo’n tien keer. Vervolgens kijk je van links, zo ver als je kunt, naar zo ver mogelijk rechts. Ook dit doe je tien keer. Daarna beweeg je je hoofd tien keer van de linkerschouder naar de rechterschouder. Als je deze oefeningen twee keer per dag uitvoert, zorg je dat je nekspieren in beweging blijven.
De bron aanpakken
Heb je nu last van je nek en komt dit telkens terug door een verkeerde houding, dan is het belangrijk de klacht bij de bron aan te pakken. Vaak is het probleem dat de werkplek niet is ingesteld op een gezonde houding. In dat geval is het raadzaam om samen met een deskundige de hoogte en positie van de werkstoel, tafel en computer te beoordelen. Dit kan een enorm verschil maken.
De stap naar de therapeut
Maar blijf je je klachten houden en weet je niet hoe je ervan af kunt komen, dan is het een idee om de stap naar de fysiotherapeut te zetten. Bij nekpijn kan manuele therapie erg effectief zijn. Tijdens deze therapie worden meerdere gewrichten van het lichaam behandeld op een zachte en pijnvrije manier, zodat de gewrichten weer goed gaan samenwerken. Hierdoor gaat het lichaam anders bewegen, wat de klacht moet doen verdwijnen. Helpt deze therapie niet voldoende? Dan wordt er verder gekeken naar wat voor therapie jou beter zou kunnen helpen.
Multi Fysio
Ben jij op zoek naar een praktijk voor fysiotherapie? Multi Fysio is een praktijk voor fysiotherapie, sport, én bewegen. De praktijk heeft als doel jou te begeleiden naar een optimale vorm van functioneel bewegen. Verder heeft Multi Fysio een divers personeelsbestand, waardoor je er voor alle fysiotherapeutische aandoeningen terecht kunt. Multi Fysio is gespecialiseerd in oedeemtherapie, oncologiefysiotherapie, manuele lymfedrainage, manuele therapie, geriatriefysiotherapie, hydrotherapie, medical taping en longfysiotherapie.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Zodra je een verkeerde beweging maakt met je nek, schiet de pijn weer door je lijf. Het maakt niet uit wat je doet: of je nu thuis op de bank zit, in de auto, of op je werk. Ondanks dat je rust moet houden, is ontspannen is er op deze manier niet echt bij. Ook kun je de slaap maar moeilijk vatten.
-
Als je na een lange dag werken op de fiets stapt en een paar teugen frisse buitenlucht inademt, voel je pas weer écht hoe gespannen je lijf is. Je schouders zijn stijf en je kunt je nek nauwelijks draaien om naderend verkeer te zien aankomen.
-
Het verhaal van Margreet (67): ‘Soms kan een simpele gebeurtenis je leven voorgoed veranderen. Voor mij is dat de aanrijding waar ik elf jaar geleden bij betrokken raakte. Terwijl ik naar mijn werk fietste, werd ik geschept door een auto. Mijn schouder ving de grootste klap op en verder had ik een snee op mijn hoofd.
-
Het verhaal van Robine (39): ‘Het gebeurde in een split second. Ik reed naar huis in mijn Fiat en werd ineens van opzij aangereden door een grote Range Rover. Het gevolg: ik had een gebroken arm, twee gebroken vingers en mijn auto was total loss. Erg heftig, maar het natuurlijk nog veel erger kunnen aflopen. Een tijdje later merkte ik pas echt de nasleep van het ongeluk.
-
Het mineraal waar we in Nederland massaal te weinig van nemen is magnesium. Terwijl magnesium zeker niet mag ontbreken in het rijtje onmisbare stoffen! Magnesium is een alleskunner en is goed voor lichaam én geest.
-
Marja was jaren geleden aan een nekhernia geopereerd. De hevige nekpijn, die uitstraalde naar haar rechterarm, en de vaak tintelingen en soms zelfs gevoelloosheid en krachtverlies in haar rechterhand begonnen de laatste tijd echter weer op te spelen. Daarnaast werd ze geplaagd door hoofdpijn, concentratieproblemen en vermoeidheid.
-
We bewegen met z’n allen steeds minder. Vooral sinds de opkomst van de televisie zitten we binnen en hangen we op de bank. Voor kinderen werd begin jaren 90 de Gameboy geïntroduceerd, het eerste handcomputerspel.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.
-
Naast reguliere behandelingen tegen kanker zijn er ook andere methoden die je gevecht tegen deze ziekte kunnen ondersteunen. Zelf heb je misschien ook al wel op internet rondgeneusd naar deze verschillende methodes.