magnesium

Magnesium is broodnodig!

Het mineraal waar we in Nederland massaal te weinig van nemen is magnesium. Terwijl magnesium zeker niet mag ontbreken in het rijtje onmisbare stoffen! Magnesium is een alleskunner en is goed voor lichaam én geest. Ben je benieuwd wat dit mineraal zo bijzonder maakt? Lees hier alle ins en outs.

Casper Beukema

Wat is magnesium?

Magnesium is een mineraal dat de laatste jaren steeds meer bekendheid krijgt. En terecht, want deze voedingsstof heeft een enorme invloed op onze gezondheid. Je zou het misschien niet zo snel denken, maar ons gedrag en vooral onze reactie op stressprikkels wordt grotendeels beïnvloed door dit mineraal. De dagelijkse behoefte aan magnesium bedraagt 300-350 milligram voor mannen en 280 milligram voor vrouwen. Maar deze behoefte kan wel oplopen tot 600-700 mg per dag. Waarom eigenlijk? Omdat magnesium onze natuurlijke buffer tegen stress is en tegen schommelingen in de bloedsuikerspiegel.

Goed voor iedereen

Veel mensen zijn niet op de hoogte van het mineraal magnesium. Toch brengt voldoende inname van magnesium een aantal belangrijke voordelen met zich mee:

Beschermer tegen diabetes

Magnesium helpt glucose verwerken en beschermt tegen pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel. Een magnesiumtekort herken je vaak aan zoete trek hebben en emotionele schommelingen. Deze twee zijn hormonaal verbonden en gaan hand in hand. Een stabiele bloedsuikerspiegel geeft meer rust in ons hoofd én lichaam.

Natuurlijke stressbuffer

Magnesium remt onrust en angst in de hersenen. Het voorkomt dat we teveel in het verleden of in de toekomst zijn met onze gedachten. Een magnesiumtekort geeft vaak een onrustig gevoel zonder duidelijke oorzaak.

Ontkrampend

Onze spieren hebben calcium nodig om aan te spannen en magnesium om weer te ontspannen. Vaak is de verhouding calcium-magnesium verstoord waardoor we last krijgen van kramp en te hoge spierspanning in de nek en schouders die zelfs na een fysiobehandeling weer terugkomt. Ook een trillend ooglid en druk op de borst tijdens een spannend moment zijn veelvoorkomende tekortklachten. Niet zelden is inspanningsastma een verkramping van de luchtwegen die door spiertjes omgeven zijn.

Wist je dat cacao zeer magnesiumrijk is?

Energie

Om energie aan te maken is ook magnesium nodig. Ons energiemolecuul ATP heeft het mineraal nodig om te kunnen werken. Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar wanneer we energie hebben voelen we ons kalm en rustig. Pas wanneer we een energietekort hebben worden we onrustig en jachtig. Magnesium is de kalme energie-brenger.

De juiste voeding

Word je sterk van spinazie? Nee, maar in spinazie zit veel magnesium. En dat is goed voor je spieren! Alle groene bladgroenten zijn vol van magnesium, het is zelfs de reden dat planten een groene kleur hebben. Wist je dat cacao zeer magnesiumrijk is? Een goede reden om af en toe chocolade te eten. Echter is er dankzij de intensieve landbouw veel minder magnesium in de grond en daarmee in onze voeding. Tel hier een toename van stress en suikergebruik bij op en het is begrijpelijk dat een magnesiumtekort ontstaat ondanks een voedingspatroon rijk aan groenten.

In een supplement

Wij hebben een goed opneembare vorm nodig om magnesium aan het werk te zetten in ons lichaam. Dit noemen we bio-identiek. De beste vormen van magnesium zijn verbindingen van citraat, bisglycinaat, glycerofosfaat en malaat. Verreweg de meeste magnesium in de winkels zijn in de nauwelijks werkzame oxideverbinding. Ga altijd voor een goede verbinding en laat je niet van de wijs brengen door hoge kortingen!

Advies

Iets wat voor de een werkt, hoef niet voor de ander te werken. Elke verbinding van stoffen heeft namelijk een net iets andere werking. De rode draad is altijd de oorzaak, dat is allesbepalend voor de keuze. Het is belangrijk dat je een product aanschaft bij een adviesdrogisterij, zoals De Rode Pilaren. De medewerkers hebben kennis van zaken en weten welk producten het beste past bij jouw klachten.

Datum: 27 september 2018