Magnesium is broodnodig!
Het mineraal waar we in Nederland massaal te weinig van nemen is magnesium. Terwijl magnesium zeker niet mag ontbreken in het rijtje onmisbare stoffen! Magnesium is een alleskunner en is goed voor lichaam én geest. Ben je benieuwd wat dit mineraal zo bijzonder maakt? Lees hier alle ins en outs.
Casper Beukema
Wat is magnesium?
Magnesium is een mineraal dat de laatste jaren steeds meer bekendheid krijgt. En terecht, want deze voedingsstof heeft een enorme invloed op onze gezondheid. Je zou het misschien niet zo snel denken, maar ons gedrag en vooral onze reactie op stressprikkels wordt grotendeels beïnvloed door dit mineraal. De dagelijkse behoefte aan magnesium bedraagt 300-350 milligram voor mannen en 280 milligram voor vrouwen. Maar deze behoefte kan wel oplopen tot 600-700 mg per dag. Waarom eigenlijk? Omdat magnesium onze natuurlijke buffer tegen stress is en tegen schommelingen in de bloedsuikerspiegel.
Goed voor iedereen
Veel mensen zijn niet op de hoogte van het mineraal magnesium. Toch brengt voldoende inname van magnesium een aantal belangrijke voordelen met zich mee:
Beschermer tegen diabetes
Magnesium helpt glucose verwerken en beschermt tegen pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel. Een magnesiumtekort herken je vaak aan zoete trek hebben en emotionele schommelingen. Deze twee zijn hormonaal verbonden en gaan hand in hand. Een stabiele bloedsuikerspiegel geeft meer rust in ons hoofd én lichaam.
Natuurlijke stressbuffer
Magnesium remt onrust en angst in de hersenen. Het voorkomt dat we teveel in het verleden of in de toekomst zijn met onze gedachten. Een magnesiumtekort geeft vaak een onrustig gevoel zonder duidelijke oorzaak.
Ontkrampend
Onze spieren hebben calcium nodig om aan te spannen en magnesium om weer te ontspannen. Vaak is de verhouding calcium-magnesium verstoord waardoor we last krijgen van kramp en te hoge spierspanning in de nek en schouders die zelfs na een fysiobehandeling weer terugkomt. Ook een trillend ooglid en druk op de borst tijdens een spannend moment zijn veelvoorkomende tekortklachten. Niet zelden is inspanningsastma een verkramping van de luchtwegen die door spiertjes omgeven zijn.
Wist je dat cacao zeer magnesiumrijk is?
Energie
Om energie aan te maken is ook magnesium nodig. Ons energiemolecuul ATP heeft het mineraal nodig om te kunnen werken. Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar wanneer we energie hebben voelen we ons kalm en rustig. Pas wanneer we een energietekort hebben worden we onrustig en jachtig. Magnesium is de kalme energie-brenger.
De juiste voeding
Word je sterk van spinazie? Nee, maar in spinazie zit veel magnesium. En dat is goed voor je spieren! Alle groene bladgroenten zijn vol van magnesium, het is zelfs de reden dat planten een groene kleur hebben. Wist je dat cacao zeer magnesiumrijk is? Een goede reden om af en toe chocolade te eten. Echter is er dankzij de intensieve landbouw veel minder magnesium in de grond en daarmee in onze voeding. Tel hier een toename van stress en suikergebruik bij op en het is begrijpelijk dat een magnesiumtekort ontstaat ondanks een voedingspatroon rijk aan groenten.
In een supplement
Wij hebben een goed opneembare vorm nodig om magnesium aan het werk te zetten in ons lichaam. Dit noemen we bio-identiek. De beste vormen van magnesium zijn verbindingen van citraat, bisglycinaat, glycerofosfaat en malaat. Verreweg de meeste magnesium in de winkels zijn in de nauwelijks werkzame oxideverbinding. Ga altijd voor een goede verbinding en laat je niet van de wijs brengen door hoge kortingen!
Advies
Iets wat voor de een werkt, hoef niet voor de ander te werken. Elke verbinding van stoffen heeft namelijk een net iets andere werking. De rode draad is altijd de oorzaak, dat is allesbepalend voor de keuze. Het is belangrijk dat je een product aanschaft bij een adviesdrogisterij, zoals De Rode Pilaren. De medewerkers hebben kennis van zaken en weten welk producten het beste past bij jouw klachten.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Zodra je een verkeerde beweging maakt met je nek, schiet de pijn weer door je lijf. Het maakt niet uit wat je doet: of je nu thuis op de bank zit, in de auto, of op je werk. Ondanks dat je rust moet houden, is ontspannen is er op deze manier niet echt bij. Ook kun je de slaap maar moeilijk vatten.
-
Als je na een lange dag werken op de fiets stapt en een paar teugen frisse buitenlucht inademt, voel je pas weer écht hoe gespannen je lijf is. Je schouders zijn stijf en je kunt je nek nauwelijks draaien om naderend verkeer te zien aankomen.
-
Wat een ellende: ‘s ochtends wakker worden en niet eens op je wekker kunnen kijken zonder een helse pijn. En wanneer je op de fiets zit, wilde je dat je achteruitkijkspiegels had omdat omkijken simpelweg niet gaat.
-
Het verhaal van Margreet (67): ‘Soms kan een simpele gebeurtenis je leven voorgoed veranderen. Voor mij is dat de aanrijding waar ik elf jaar geleden bij betrokken raakte. Terwijl ik naar mijn werk fietste, werd ik geschept door een auto. Mijn schouder ving de grootste klap op en verder had ik een snee op mijn hoofd.
-
Het verhaal van Robine (39): ‘Het gebeurde in een split second. Ik reed naar huis in mijn Fiat en werd ineens van opzij aangereden door een grote Range Rover. Het gevolg: ik had een gebroken arm, twee gebroken vingers en mijn auto was total loss. Erg heftig, maar het natuurlijk nog veel erger kunnen aflopen. Een tijdje later merkte ik pas echt de nasleep van het ongeluk.
-
Marja was jaren geleden aan een nekhernia geopereerd. De hevige nekpijn, die uitstraalde naar haar rechterarm, en de vaak tintelingen en soms zelfs gevoelloosheid en krachtverlies in haar rechterhand begonnen de laatste tijd echter weer op te spelen. Daarnaast werd ze geplaagd door hoofdpijn, concentratieproblemen en vermoeidheid.
-
We bewegen met z’n allen steeds minder. Vooral sinds de opkomst van de televisie zitten we binnen en hangen we op de bank. Voor kinderen werd begin jaren 90 de Gameboy geïntroduceerd, het eerste handcomputerspel.
-
Na een intensieve sportsessie voel jij je weer voldaan. Tijdens je sessie heb je al aardig wat calorieën verbrand, echter weet jij wat de volgende ochtend gaat komen. Eén stap uit bed en je voelt de stramheid en pijn weer opkomen.
-
Ineens realiseer je je dat karweitjes die je voorheen moeiteloos deed ineens meer moeite kosten. Iets zwaars optillen of verplaatsen bijvoorbeeld. Dat komt omdat je spierkracht afneemt naarmate je ouder wordt.