Maag- en darmklachten verhelpen met osteopathie
Al tijden heb je er last van. Je buik is opgeblazen en doet zeer. Je stoelgang verloopt moeizaam en is onregelmatig. En tot vervelens toe maakt je buik ook nog rommelende geluiden en heb je last van winderigheid. Je hebt al van álles geprobeerd om je weer beter te voelen – van meer vezels eten tot vaker sporten – maar je klachten blijven maar aanhouden. De huisarts heeft geen oplossing voor jou, en zei dat je darmklachten vanzelf zouden overgaan als je je voeding en beweging zou aanpassen… Heb je al weleens aan osteopathie gedacht?
Osteopathie
In de osteopathie wordt jouw lichaam als één geheel gezien. Alle lichaamsweefsels staan met elkaar in verbinding en ze beïnvloeden elkaar op vele manieren. Het is daarom lang niet altijd zeker dat de plek van de klacht, niet altijd de oorzaak is van die betreffende klacht. Heb jij last van je darmen, dan kan het ook zijn dat een rugprobleem de boosdoener is. Een osteopaat is gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van de weefsels, botten en organen in je lijf op hun beweeglijkheid.
Verlost van je darmklachten!
Als je darmen goed werken, wordt je lijf blijer en je weerstand groter. Als osteopaat kan ik ervoor zorgen dat dit systeem goed werkt. Er bestaan allerlei factoren die de beweeglijkheid van in dit geval je darmen negatief beïnvloeden. Denk hierbij aan factoren als ziekte, stress, voeding en een verkeerde leefstijl. Door deze factoren wordt je doorbloeding slechter, of kan de slijmlaag van de darmwand beschadigd raken. Ook raakt het immuunsysteem in je darmen vatbaarder voor bacteriën en toxische stoffen. Door al deze dingen kun je klachten krijgen, zoals dus een opgeblazen gevoel, pijn in je buik en een moeizame stoelgang. In bepaalde gevallen leiden niet goed functionerende darmen tot andere klachten, zoals hoofdpijn of vermoeidheid.
PDS en osteopathie
Bij het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) is je spijsverteringsstelsel gevoelig voor prikkels. Ook dan kun je last krijgen van klachten als buikpijn, een opgezette buik en een moeizame stoelgang. Behalve darmklachten kan PDS tot andere klachten leiden, zoals vermoeidheid, brandend maagzuur en hoofdpijn. Krijg je de diagnose van de huisarts of arts, dan krijg je vaak het advies om op je voeding en vochtinname te letten. Zo is het raadzaam om dingen als zoetstoffen, kauwgom Maar net zoals bij vergelijkbare darmklachten die niet het gevolg zijn van PDS, is een goede beweeglijkheid van je maag en darmen nodig.
Osteopathie herstelt de mobiliteit in je darmen en pakt je klachten aan
Osteopathie helpt!
Met de juiste behandeling en adviezen kan ik jou als osteopaat helpen om de mobiliteit van je darmen weer te herstellen. Hier profiteert je hele lichaam van: niet alleen je darmklachten (zoals het opgeblazen gevoel en de buikpijn) zullen verminderen, ook de eventuele hoofdpijn, rugpijn of vermoeidheid zullen na een tijdje weggaan.
Behandeling
Hoe ik precies te werk ga? In het eerste consult, dat een uur zal duren, kijk ik uitgebreid naar jouw klachtenpatroon en je medische geschiedenis. Daarna zal ik jouw hele lichaam onderzoeken om de oorzaak van de maag- of darmklachten te achterhalen. Aan de hand van de bewegingsbeperkingen die ik vind, stel ik vervolgens een behandelplan op. Tijdens de behandelingen probeer ik met manuele technieken de beweeglijkheid in je darmen te herstellen. Doordat het bewegingsverlies in de weefsels wordt opgeheven, worden de aanvoer van voedingsstoffen en de afvoer van afvalstoffen verbeterd. Je lichaam raakt in staat om zelf weer te zoeken naar een gezonde balans. Je gaat je vanzelf weer beter voelen!
Weer gezonde darmen
Afhankelijk van de aard van de klacht en de reactie op een behandeling, vinden de vervolgbehandelingen om de twee tot vijf weken plaats. Je lichaam heeft namelijk tijd nodig om op de behandeling te reageren en zich aan te passen aan de nieuwe situatie. Tijdens de behandeling kan het zijn dat je een warm, tintelend of prikkelend gevoel ervaart. Ook kan er een emotionele reactie plaatsvinden, of kan de klacht tijdelijk verergeren. Dit is normaal. Ik raad je aan om de dag van de behandeling rustig door te brengen en extra water te drinken.
Kinderen en baby’s
Naast volwassenen, help ik ook kinderen en baby’s. Typische klachten van baby’s waarbij ik kan helpen zijn: veel en lang huilen, spugen, onrust of slaapproblemen. Bij kinderen kun je denken aan keel-, neus- en oorproblemen, hoofdpijn, gedragsproblemen en concentratieproblemen. Want, hoe klein ook: elk verlies van beweging in het lichaam kan het evenwicht in het lichaam verstoren waardoor klachten optreden.
Leven is bewegen, bewegen is leven
Osteopathie is voor mij een vak dat veel meer te bieden heeft in de behandeling van patiënten. Ik zie het als een totaalconcept: naast het bewegingsapparaat behandelen osteopaten ook alle vliezen en vloeistoffenstromen. Wat ik erg mooi vind aan het vak osteopathie is dat we de belastbaarheid van mensen kunnen verbeteren. Zodat ze opgewassen zijn tegen alle vormen van belasting, waaronder ook stress. Het is daardoor mogelijk om veel meer patiënten met uiteenlopende klachten te kunnen helpen.
-
Na het eten is het weer zo ver: je voelt je buik weer borrelen. Steeds vaker krijg je te maken met vervelende buikkrampen, diarree, winderigheid en een opgeblazen gevoel.
-
Ervaar je weleens klachten zoals buikkramp, diarree, winderigheid en een opgeblazen gevoel?
-
Chronische darmziekten komen steeds vaker voor. Vroeger was nog weinig bekend over de invloed van onze omgeving op ons DNA, ook wel epigenetica genoemd.
-
Darmklachten kunnen voor veel ongemak zorgen. Het dagelijks leven gaat gepaard met een opgeblazen gevoel, een verstoorde stoelgang en vreselijke buikpijn. Zo maakt je buik vaak gênante geluiden op de meest onfortuinlijke momenten, zoals tijdens een date of net op het moment dat er op kantoor een stilte valt.
-
Hoe het zich uit, kan verschillen. Misschien heb je last van een opgeblazen buik, verloopt je stoelgang moeizaam of onregelmatig of heb je last van winderigheid. Waar je ook mee kampt, darmproblemen zijn ontzettend vervelend.
-
Tegenwoordig hebben we het altijd druk. We rennen, vliegen en springen door het leven. Onze agenda’s zijn overvol en dat kan voor de nodige stress zorgen. Sterker nog, het kan tot een burn-out of depressie leiden.
-
De werking van je darmen is niet alleen afhankelijk van goede voeding. Ook een goede mentale balans is belangrijk. Stress kan hierbij flink wat roet in het eten gooien.
-
Al tijden heb je last van een opgeblazen en pijnlijke buik. Je stoelgang verloopt moeizaam en is onregelmatig.
-
Anouk (37) vertelt: ‘In het begin dacht ik dat ik misschien een infectie had die vanzelf wel over zou gaan. Soms verdwenen mijn klachten ook even, maar na een tijdje kwamen de hevige buikpijnen en diarree altijd weer terug.
-
Saskia is een echte ‘shopaholic’. Al sinds jaar en dag gaat ze er regelmatig, samen met haar beste vriendin, op uit.