overgang

De overgang overleven met BSR

Als je het niet hebt meegemaakt, weet je niet hoe het is: de overgang. Daarbij komt nog eens dat het voor de ene vrouw heel anders is dan voor de andere. Misschien heb jij wel die bekende opvliegers, nachtelijk zweten en slapeloosheid. Of je lijdt aan stemmingswisselingen, pijnlijke gewrichten en depressieve buien. Hoe het ook zij, de overgang kan erg belastend zijn.

De overgang naar een nieuwe fase

De overgang is een daarom een ingewikkelde periode. Het komt doordat de veranderende hormoonhuishouding in de jaren na de laatste menstruatie (meestal tussen je 40e en 60e levensjaar) naar een nieuw evenwicht zoekt. Deze periode na de laatste ongesteldheid wordt de overgang genoemd omdat je ‘overgaat’ naar een nieuwe levensfase. En voorafgaand aan deze levensfase kun je je helaas behoorlijk ongemakkelijk voelen.

Body stress

Het overgangsproces gaat hand in hand met stress. Door overmatige blootstelling aan stress, op lichamelijk en emotioneel gebied, raakt je lichaam overbelast. Dit kun je ook wel body stress noemen. Normaal kom je van je klachten af als je rust neemt en je jezelf niet meer overbelast. Maar in het geval van de overgang zit de spanning al langer in je lichaam en kom je daar niet zo gemakkelijk vanaf. Daardoor registreert je lichaam deze spanning niet meer als zodanig. Hierdoor wordt de spanning juist vastgehouden. Vergelijk het maar met het dragen van een horloge: je voelt het bandje op een gegeven moment niet meer zitten. Door body stress ontstaan blokkades in jouw zenuwbanen en dit kan allerlei klachten veroorzaken of versterken.

Hoe werkt een behandeling?

BSR is een behandeltechniek waarbij gekeken wordt naar de gehele persoon. De voorgeschiedenis is daarbij net zo belangrijk als de klachten. De release bestaat uit het geven van kleine, lichte pulsen met de vingers, op de juiste plaats en in de juiste richting. Het lichaam kan hierdoor de spanning laag voor laag loslaten. Het aantal behandelingen is sterk afhankelijk van klachten en de persoon. Bij recente Body Stress of een acuut probleem zal het proces van loslaten snel verlopen. In het geval van de overgang, kan de behandeling ondersteunend werken gedurende deze periode.

De voorgeschiedenis is net zo belangrijk als de klachten

Andere klachten

Bij welke klachten kan BSR onder andere nog meer helpen?

  • Rug- en bekkenklachten
  • Een vastzittende nek of schouders
  • Pijn of spanning tussen de schouderbladen
  • Pijnlijke heupen, benen en knieën
  • Whiplash, hernia en RSI
  • Burn-out en slaapproblemen
  • Brandend maagzuur en darmklachten
  • Hoofdpijn, migraine en duizeligheid
  • Kramp in je benen en voeten
  • Uitstralingspijnen
  • Klachten tijdens en na de zwangerschap zoals bekkeninstabiliteit

Benieuwd?

Heb jij last van overgangsklachten, of heb je een andere klacht waarvan je te horen kreeg dat je er maar mee moest leren leven? Dat is natuurlijk erg frustrerend. Judith van der Knaap kan met behulp van BSR veel voor je betekenen. Uit eigen ervaring weet Judith hoezeer BSR de flexibiliteit in het lichaam verbetert en je meer energie kan geven. Na deze positieve ervaringen raakte Judith geboeid, en besloot zelf aan de slag te gaan met de therapie. Sinds 2015 is ze zelf BSR practicioner in haar praktijk, om zoveel mogelijk mensen te helpen beter in hun lijf te komen. Ben je benieuwd geworden? Neem gerust contact op!

Datum: 18 juli 2019