Depressie door de overgang? Reflexologie helpt!
In de jaren voor en na de laatste menstruatie bij vrouwen zoekt je lichaam door de veranderende hormoonhuishouding naar een nieuw evenwicht. In deze periode krijg je op een gegeven moment je laatste menstruatie, oftewel: je hebt te maken met de overgang. Het is een levensfase waarin vrouwen zich behoorlijk ongemakkelijk kunnen voelen.
Symptomen overgang
Met de overgang gaan voor veel vrouwen klachten gepaard. Een enkele geluksvogel merkt er weinig van, maar veruit de meeste vrouwen hebben last van specifieke symptomen. Eén van deze symptomen is depressieve gevoelens. Dit zijn gevoelens van vermoeidheid, lusteloosheid en somberheid. Deze en andere klachten kunnen je gedurende vele jaren het leven behoorlijk zuur maken, en het is dan ook begrijpelijk dat je er vanaf wilt.
Maar mee leren leven…
Toch blijven veel vrouwen met deze depressieve klachten rondlopen. Doordat er ook nog sprake is van zweetaanvallen, slaapproblemen en energiedips nemen de klachten alleen maar toe. Veelal krijgen ze ook nog eens te horen dat ze maar moeten leren leven met deze klacht, en dat het vanzelf wel over zal gaan. Dat is zonde, want depressieve gevoelens zijn erg naar, en je kunt er wel degelijk iets aan doen.
Balans hervinden
Wanneer je last hebt van depressieve klachten door hormonale onbalans, is het zaak om die balans weer terug te krijgen. Reflexzonetherapie kan helpen om je hormonen in balans te brengen. Klachten kunnen verminderen of zelfs verdwijnen. Hoe het werkt? Reflexzonetherapie is een therapie waarbij de voeten, gezicht, handen en/of oren behandeld worden om lichamelijke en geestelijke klachten aan te pakken. Hierbij wordt niet gewerkt met een vaststaand protocol, maar op basis van de technieken die voor jouw klacht het meest geschikt zijn.
Zelfhelend vermogen
Lisette Tiggelaven is reflexzonetherapeut en eigenaar van haar eigen praktijk Reflexologiepraktijk Lisette. Ze vertelt: ‘Reflexologie is een holistische therapie waarbij door het masseren van de reflexzones lichamelijke, geestelijke en emotionele klachten behandeld worden. Hiermee wordt het zelfhelend vermogen van het lichaam aangesproken. Daarbij staat een massage niet altijd op zichzelf. In het geval van ziekte kan het een ondersteunende behandeling zijn. Er is altijd sprake van maatwerk. Sommigen hebben al heel veel baat bij ontspanning om zich beter te voelen, anderen hebben wat meer en specifieke behandelingen nodig.’
Leefkwaliteit verbeteren
Naast reflexzonetherapeut is Lisette ook gediplomeerd Hormoonfactortrainer. ‘Ik behandel al jaren vrouwen die last hebben van hormonale onbalans, hier heb ik mij dan ook in gespecialiseerd. Ik denk dat veel vrouwen hun klachten accepteren, maar ik weet dat de leefkwaliteit echt sterk verbeterd kan worden door middel van reflexologie, maar ook voeding en een gezonde levensstijl. Als hormoonfactortrainer ondersteun en coach ik vrouwen om lichamelijk en geestelijk fitter, gezonder en blijer te leven. En dat gun je toch iedereen!’
Andere klachten
Hormoonklachten waarbij reflexzonetherapie en begeleiding vanuit de Hormoonfactor kan helpen zijn bijvoorbeeld:
- menstruatieklachten (denk aan: pms, buikpijn, onregelmatige menstruatie, heftige menstruatie, PCOS)
- zwangerschapsklachten
- overgangsklachten (zoals: opvliegers, depressiviteit/depressieve gevoelens, stemmingswisselingen, haaruitval)
- vermoeidheid
- slaapstoornissen
- darmklachten
- gewrichtsklachten
-
Midden in de nacht word je badend in het zweet wakker. Tijdens een vergadering probeer je achteloos de druppels van je voorhoofd te vegen, maar je weet dat dat slechts een tijdelijke oplossing is.
-
Het verhaal van Mirthe (54): ‘Toen ik relatief jong was, heb ik mijn moeder verloren. Met haar heb ik dan ook nooit kunnen praten over de overgang. Dat was echt een gemis, want ik had nooit verwacht dat het me zo moeilijk zou vallen.
-
Ineens realiseer je je dat karweitjes die je voorheen moeiteloos deed ineens meer moeite kosten. Iets zwaars optillen of verplaatsen bijvoorbeeld. Dat komt omdat je spierkracht afneemt naarmate je ouder wordt.
-
Er kunnen allerlei momenten in het leven zijn waarop je gevoelsmatig op een kruispunt staat. Een moment waarop je niet weet of wat je doet nog wel het juiste is. Ga je door, of gooi je het roer om?
-
Er zijn vrouwen die op een andere leeftijd hormonale overgangsklachten ervaren en dus vervroegd in de overgang komen.
-
De overgang: iedere vrouw krijgt er op een gegeven moment mee te maken.
-
Heb je last van klachten als stemmingswisselingen, opvliegers, slapeloosheid en concentratieverlies? Of heb je te maken met menstruatieveranderingen?
-
Of je het nu ziet zitten of niet: er komt een moment dat je in de overgang komt. Grote kans dat je in die periode ook een baan hebt.
-
Overgangsklachten: het hoort erbij. Of toch niet? Veel vrouwen wordt verteld dat ze er maar mee moeten leven. Maar wist je dat lichaamsstress klachten kunnen verergeren? Door Body Stress Release kun je deze spanning weer loslaten.
-
Je zit net middenin een belangrijke vergadering als je hitte voelt opkruipen vanuit je borst. Al snel verspreidt de warmte zich via je nek naar je hoofd en je voelt dat je begint te zweten. Je probeert ongezien je hoofd te deppen, maar wat heeft het voor zin?