overgang

Depressie door de overgang? Reflexologie helpt!

In de jaren voor en na de laatste menstruatie bij vrouwen zoekt je lichaam door de veranderende hormoonhuishouding naar een nieuw evenwicht. In deze periode krijg je op een gegeven moment je laatste menstruatie, oftewel: je hebt te maken met de overgang. Het is een levensfase waarin vrouwen zich behoorlijk ongemakkelijk kunnen voelen.

Symptomen overgang

Met de overgang gaan voor veel vrouwen klachten gepaard. Een enkele geluksvogel merkt er weinig van, maar veruit de meeste vrouwen hebben last van specifieke symptomen. Eén van deze symptomen is depressieve gevoelens. Dit zijn gevoelens van vermoeidheid, lusteloosheid en somberheid. Deze en andere klachten kunnen je gedurende vele jaren het leven behoorlijk zuur maken, en het is dan ook begrijpelijk dat je er vanaf wilt.

Maar mee leren leven…

Toch blijven veel vrouwen met deze depressieve klachten rondlopen. Doordat er ook nog sprake is van zweetaanvallen, slaapproblemen en energiedips nemen de klachten alleen maar toe. Veelal krijgen ze ook nog eens te horen dat ze maar moeten leren leven met deze klacht, en dat het vanzelf wel over zal gaan. Dat is zonde, want depressieve gevoelens zijn erg naar, en je kunt er wel degelijk iets aan doen.

Balans hervinden

Wanneer je last hebt van depressieve klachten door hormonale onbalans, is het zaak om die balans weer terug te krijgen. Reflexzonetherapie kan helpen om je hormonen in balans te brengen. Klachten kunnen verminderen of zelfs verdwijnen. Hoe het werkt? Reflexzonetherapie is een therapie waarbij de voeten, gezicht, handen en/of oren behandeld worden om lichamelijke en geestelijke klachten aan te pakken. Hierbij wordt niet gewerkt met een vaststaand protocol, maar op basis van de technieken die voor jouw klacht het meest geschikt zijn.

Zelfhelend vermogen

Lisette Tiggelaven is reflexzonetherapeut en eigenaar van haar eigen praktijk Reflexologiepraktijk Lisette. Ze vertelt: ‘Reflexologie is een holistische therapie waarbij door het masseren van de reflexzones lichamelijke, geestelijke en emotionele klachten behandeld worden. Hiermee wordt het zelfhelend vermogen van het lichaam aangesproken. Daarbij staat een massage niet altijd op zichzelf. In het geval van ziekte kan het een ondersteunende behandeling zijn. Er is altijd sprake van maatwerk. Sommigen hebben al heel veel baat bij ontspanning om zich beter te voelen, anderen hebben wat meer en specifieke behandelingen nodig.’

Leefkwaliteit verbeteren

Naast reflexzonetherapeut is Lisette ook gediplomeerd Hormoonfactortrainer. ‘Ik behandel al jaren vrouwen die last hebben van hormonale onbalans, hier heb ik mij dan ook in gespecialiseerd. Ik denk dat veel vrouwen hun klachten accepteren, maar ik weet dat de leefkwaliteit echt sterk verbeterd kan worden door middel van reflexologie, maar ook voeding en een gezonde levensstijl. Als hormoonfactortrainer ondersteun en coach ik vrouwen om lichamelijk en geestelijk fitter, gezonder en blijer te leven. En dat gun je toch iedereen!’

Andere klachten

Hormoonklachten waarbij reflexzonetherapie en begeleiding vanuit de Hormoonfactor kan helpen zijn bijvoorbeeld:

  • menstruatieklachten (denk aan: pms, buikpijn, onregelmatige menstruatie, heftige menstruatie, PCOS)
  • zwangerschapsklachten
  • overgangsklachten (zoals: opvliegers, depressiviteit/depressieve gevoelens, stemmingswisselingen, haaruitval)
  • vermoeidheid
  • slaapstoornissen
  • darmklachten
  • gewrichtsklachten
Datum: 29 juli 2019