Als je naar iemand wijst, wijzen drie vingers naar jou
‘Maar hij/zij begon!’ klinkt het met regelmaat op het schoolplein terwijl er gewezen wordt naar een ander. Ook volwassenen hebben er een handje van om van zich af te zien en naar de ander te wijzen. Besef daarbij dat er altijd drie vingers naar jouzelf wijzen, letterlijk en figuurlijk.
Houd jezelf een spiegel voor
Als je ongelukkig bent in je relatie kun je de schuld zoeken bij je partner, maar je kunt ook kijken naar jouw aandeel. Kijk eerst in de spiegel voordat je met dat wijzende vingertje klaarstaat om de ander te betichten van zijn of haar aandeel in jullie relatie. Je kunt een relatie namelijk niet buiten jezelf zoeken, want elke verbinding begint met de band die je met jezelf hebt. Deze gevoelsband met jezelf is van invloed op de verbondenheid die je met anderen hebt. Of dit nu gaat om je contact met collega’s, vrienden, ouders of je geliefde. Iedere relatie is een weerspiegeling van jouw verbintenis met jezelf.
Oordeel niet, maar omarm de verschillen van je partner
Een van de belangrijkste pijlers in een relatie is inlevingsvermogen, het vermogen om in je in te leven in de ander en te begrijpen. Jouw manier van zijn en denken is anders dan de manier waarop een ander denkt. Acceptatie van de ander begint bij jezelf. Als jij jezelf kan accepteren zoals jij bent, kun je accepteren dat de persoon waarvan jij houdt in bepaalde opzichten anders is en denkt dan jij. Door de verschillen van een persoon te accepteren, word je sympathieker en gelukkiger als persoon én in je relatie tot de ander.
Durf jezelf bloot te geven en je kwetsbaar op te stellen
Accepteren is niet gemakkelijk
Als je merkt dat je het lastig vindt om de ander te begrijpen, aan te voelen, overweeg dan om dieper in jezelf te kijken wat jou raakt. Hierdoor kan je inzicht krijgen in je eigen gedrag en jou helpen, en daardoor de ander. Durf jezelf daarbij bloot te geven en je kwetsbaar op te stellen. Alleen op die manier leer je de beweegredenen van de ander te begrijpen en accepteren. Mocht jij het alsnog moeilijk vinden, overweeg dan om begeleiding te zoeken van een therapeut.
Een goed begin is het halve werk
Tijdens de eerste jaren van een relatie stem je met elkaar af hoe je wilt dat je relatie of gezin is. Dit doet iedereen vanuit zijn eigen achtergrond. We zijn allemaal een product van onze ervaringen vanuit onze jeugd. We kennen daardoor verschillen in normen en waarden. Als twee mensen uit verschillende families een relatie met elkaar aangaan, kunnen door verschillende zienswijzen problemen ontstaan. Eigenlijk niet heel raar, je zult samen ‘jullie’ normen en waarden moeten bepalen. Counseling kan hierbij helpen. Neem gerust contact op en kijk wat de mogelijkheden zijn.
-
Een scheiding is voor niemand een gemakkelijke periode. Het kan emotioneel en mentaal uitdagend zijn om door deze situatie heen te gaan, vooral als er kinderen bij betrokken zijn.
-
De scheiding is achter de rug en het leven lijkt zijn normale vorm weer aan te nemen. Toch zijn er nog regelmatig conflicten, omdat je ex-partner ‘dwarsligt’.
-
Het voelt alsof je de juiste persoon gevonden hebt. Al lange tijd ben je met je partner samen en je weet van elkaar dat dit nog lange tijd gaat duren. Maar soms komen er toch nog irritaties naar boven.
-
Durf je niet zo goed op anderen af te stappen? Dan ontmoet je misschien liever online nieuwe mensen dan in reallife. De mogelijkheden hiervoor zijn de laatste jaren alsmaar groter geworden. Zo kun je tegenwoordig bijvoorbeeld gebruik maken van verschillende apps en websites om nieuwe mensen te ontmoeten.
-
In een relatie draait het om het tonen van liefde en waardering voor elkaar. Een geweldige manier om je partner te laten zien hoeveel je om hem of haar geeft, is door middel van romantische cadeaus.
-
Woorden hebben kracht. Hoe je communiceert heeft invloed op je relaties en op jezelf. Welke woorden je kiest, zegt iets over je emoties en gevoelens ten aanzien van jezelf.
-
De knoop is doorgehakt. Jullie gaan uit elkaar.
-
‘Je bent niet eerlijk tegen mij.’ Een uitspraak die je persoonlijk kan raken. Je wordt ten onrechte op iets aangesproken waar je niet verantwoordelijk voor bent of wat voor je gevoel niet klopt. Je wilt je dan verdedigen, maar er wordt niet naar je geluisterd. Je vindt het onrechtvaardig.
-
Na veel wikken en wegen is het hoge woord er dan eindelijk uit: jullie zijn uit elkaar. Of de relatie nu lang heeft geduurd of je maar kort samen bent geweest, het staat vast. Je bent weer alleen.
-
Eén van de belangrijkste factoren binnen een relatie is vertrouwen. Als dit vertrouwen wordt geschaad, bijvoorbeeld doordat jij of je partner met een ander naar bed gaat, dan heeft dit vaak grote consequenties voor je relatie. Hoe los je dit op?