inlevingsvermogen

Als je naar iemand wijst, wijzen drie vingers naar jou

‘Maar hij/zij begon!’ klinkt het met regelmaat op het schoolplein terwijl er gewezen wordt naar een ander. Ook volwassenen hebben er een handje van om van zich af te zien en naar de ander te wijzen. Besef daarbij dat er altijd drie vingers naar jouzelf wijzen, letterlijk en figuurlijk.

Houd jezelf een spiegel voor

Als je ongelukkig bent in je relatie kun je de schuld zoeken bij je partner, maar je kunt ook kijken naar jouw aandeel. Kijk eerst in de spiegel voordat je met dat wijzende vingertje klaarstaat om de ander te betichten van zijn of haar aandeel in jullie relatie. Je kunt een relatie namelijk niet buiten jezelf zoeken, want elke verbinding begint met de band die je met jezelf hebt. Deze gevoelsband met jezelf is van invloed op de verbondenheid die je met anderen hebt. Of dit nu gaat om je contact met collega’s, vrienden, ouders of je geliefde. Iedere relatie is een weerspiegeling van jouw verbintenis met jezelf.

Oordeel niet, maar omarm de verschillen van je partner

Een van de belangrijkste pijlers in een relatie is inlevingsvermogen, het vermogen om in je in te leven in de ander en te begrijpen. Jouw manier van zijn en denken is anders dan de manier waarop een ander denkt. Acceptatie van de ander begint bij jezelf. Als jij jezelf kan accepteren zoals jij bent, kun je accepteren dat de persoon waarvan jij houdt in bepaalde opzichten anders is en denkt dan jij. Door de verschillen van een persoon te accepteren, word je sympathieker en gelukkiger als persoon én in je relatie tot de ander.

Durf jezelf bloot te geven en je kwetsbaar op te stellen

Accepteren is niet gemakkelijk

Als je merkt dat je het lastig vindt om de ander te begrijpen, aan te voelen, overweeg dan om dieper in jezelf te kijken wat jou raakt. Hierdoor kan je inzicht krijgen in je eigen gedrag en jou helpen, en daardoor de ander. Durf jezelf daarbij bloot te geven en je kwetsbaar op te stellen. Alleen op die manier leer je de beweegredenen van de ander te begrijpen en accepteren. Mocht jij het alsnog moeilijk vinden, overweeg dan om begeleiding te zoeken van een therapeut.

Een goed begin is het halve werk

Tijdens de eerste jaren van een relatie stem je met elkaar af hoe je wilt dat je relatie of gezin is. Dit doet iedereen vanuit zijn eigen achtergrond. We zijn allemaal een product van onze ervaringen vanuit onze jeugd. We kennen daardoor verschillen in normen en waarden. Als twee mensen uit verschillende families een relatie met elkaar aangaan, kunnen door verschillende zienswijzen problemen ontstaan. Eigenlijk niet heel raar, je zult samen ‘jullie’ normen en waarden moeten bepalen. Counseling kan hierbij helpen. Neem gerust contact op en kijk wat de mogelijkheden zijn.

Datum: 29 oktober 2022