Hoe ga ik beter om met conflicten?
We krijgen er allemaal wel eens mee te maken: conflicten. Wanneer je boos bent, is het moeilijker om met anderen te praten en te verbinden. Soms lijken situaties daarom onoplosbaar, terwijl je er het liefst goed uit wilt komen. Je bent vastgedraaid in je emoties en vindt het moeilijk om je weg daaruit te vinden. In zo’n geval is het prettig om hulp te krijgen van iemand die je begrijpt en oordeelloos een luisterend oor biedt.
Conflicten leveren stress op
Conflicten kunnen op verschillende vlakken voorkomen. Zo zijn er conflicten in de relationele, familiaire, werkgerelateerde of persoonlijke sfeer. Vaak is de gemene deler dat een conflict voortkomt uit een worsteling in jezelf. Iets heeft je geraakt, en je weet daar niet constructief mee om te gaan. Wanneer zo’n conflict uitmondt in een slepend probleem, kun je daar enorm veel last van hebben. In ernstige gevallen brengt het zoveel stress met zich mee dat je er lichamelijk de gevolgen van ervaart. Blijf er dus niet mee rondlopen, maar schakel hulp in van een onafhankelijk iemand die je van advies kan voorzien.
Coaching helpt
Dat kan soms lastig zijn. Veel mensen drukken hun problemen weg om sterk over te komen. Velen willen hun partner niet belasten met hun beslommeringen. En eigenlijk vind je het misschien ook best moeilijk om er de vinger op te leggen waarom je telkens opnieuw in vervelende, conflictueuze situaties verzeild raakt. Mogelijk schaam je je er zelfs een beetje voor. Coaching is een laagdrempelige en veilige manier om op deze vragen en overwegingen een antwoord te krijgen.
Bewustwording als eerste stap
De allereerste stap is weten dat je ergens tegenaan loopt, en daar iets aan willen doen. Wanneer je bereid bent eerlijk naar jezelf, je patronen en valkuilen te kijken, kun je je ontwikkelen. Want bewustzijn van je eigen gedrag maakt je ook bewust van het effect daarvan op anderen. Als je snel in conflictsituaties belandt, is het erg nuttig te weten wat voor reacties problemen opleveren en welke reacties juist de-escaleren.
Durf jij het aan om jezelf gespiegeld te zien?
Valkuilen herkennen
Zo kan je, onbewust, snel vervallen in de valkuil van verwijten. Daar waar je eigenlijk in een situatie probeert jouw visie en wensen over te brengen, kan het gebeuren dat je deze boodschap vaak per ongeluk verpakt in een verwijtende vorm. Want juist dat wat je aan het hart gaat, wil je graag verdedigen. Toch lost dit vaak weinig op en werkt het averechts. En zo mondt een meningsverschil onbewust uit in een onaangenaam conflict.
In de spiegel durven kijken
Tijdens coaching kan ik je helpen met deze bewustwording. Dat doe ik door je als het ware een spiegel voor te houden. Durf jij het aan om jezelf gespiegeld te zien? Dan kun je daar enorm veel van leren. Zie het als een uitdaging om in beweging te komen en die dingen te veranderen die je beperken en tegenhouden. Daarom is een coachingtraject bij mij altijd maatwerk. Geen mens is hetzelfde, en evenmin is een hulpvraag ooit hetzelfde.
Krachtig en gebalanceerd
Loop jij tegen problemen, conflicten of andere ontwikkelvraagstukken aan? Ik kom graag met je in gesprek. We bespreken wat jouw doelen zijn en of we een klik met elkaar hebben. En daarna? We gaan de natuur in, voeren een gesprek tijdens een wandeling, of blijven binnen als dat beter bij jou past. Samen exploreren we de mogelijkheden die je hebt om jezelf opnieuw te ontdekken en te ontplooien zodat je hernieuwd zelfvertrouwen kunt vinden. Want ook jij kunt krachtig en gebalanceerd in het leven komen te staan.
-
Een scheiding is voor niemand een gemakkelijke periode. Het kan emotioneel en mentaal uitdagend zijn om door deze situatie heen te gaan, vooral als er kinderen bij betrokken zijn.
-
De scheiding is achter de rug en het leven lijkt zijn normale vorm weer aan te nemen. Toch zijn er nog regelmatig conflicten, omdat je ex-partner ‘dwarsligt’.
-
Het voelt alsof je de juiste persoon gevonden hebt. Al lange tijd ben je met je partner samen en je weet van elkaar dat dit nog lange tijd gaat duren. Maar soms komen er toch nog irritaties naar boven.
-
Durf je niet zo goed op anderen af te stappen? Dan ontmoet je misschien liever online nieuwe mensen dan in reallife. De mogelijkheden hiervoor zijn de laatste jaren alsmaar groter geworden. Zo kun je tegenwoordig bijvoorbeeld gebruik maken van verschillende apps en websites om nieuwe mensen te ontmoeten.
-
In een relatie draait het om het tonen van liefde en waardering voor elkaar. Een geweldige manier om je partner te laten zien hoeveel je om hem of haar geeft, is door middel van romantische cadeaus.
-
Woorden hebben kracht. Hoe je communiceert heeft invloed op je relaties en op jezelf. Welke woorden je kiest, zegt iets over je emoties en gevoelens ten aanzien van jezelf.
-
De knoop is doorgehakt. Jullie gaan uit elkaar.
-
‘Je bent niet eerlijk tegen mij.’ Een uitspraak die je persoonlijk kan raken. Je wordt ten onrechte op iets aangesproken waar je niet verantwoordelijk voor bent of wat voor je gevoel niet klopt. Je wilt je dan verdedigen, maar er wordt niet naar je geluisterd. Je vindt het onrechtvaardig.
-
‘Maar hij/zij begon!’ klinkt het met regelmaat op het schoolplein terwijl er gewezen wordt naar een ander.
-
Na veel wikken en wegen is het hoge woord er dan eindelijk uit: jullie zijn uit elkaar. Of de relatie nu lang heeft geduurd of je maar kort samen bent geweest, het staat vast. Je bent weer alleen.