relatiebreuk

Hoe ga je verder na een relatiebreuk?

Misschien merkte je al een tijdje dat het niet goed ging tussen jou en je partner. Naast de drukte van alledag was het steeds moeilijker tijd voor elkaar te vinden. En op momenten dat je wel samen was, voelde je de verbinding niet meer. Toch wilde je niet opgeven: de relatie was zo vertrouwd. Maar na een periode doormodderen was de kogel door de kerk. Jullie besloten een punt achter de relatie te zetten.

Een rouwproces

Een relatiebreuk kun je vergelijken met een rouwproces. Je neemt afscheid van je partner, want dat zijn jullie nu niet meer van elkaar. En zeker als de reden voor de breuk niet duidelijk is, kan het voor de andere partij lastig zijn om dit te accepteren. De verwerking na een relatiebreuk is dan ook een proces wat vaak veel energie kost. Mogelijk slaap je slechter waardoor je je vermoeider voelt en razen er nog veel emoties door je heen. Niet zo vreemd, voor velen geldt namelijk dat het leven sterk ingericht is geraakt op het samenzijn.

Aandacht voor jezelf

In de fase van verliefdheid wil je het liefst zo vaak en zo veel mogelijk dichtbij elkaar zijn. De kunst van een stabiele liefdesrelatie op termijn is dat je op tijd naast het stuk dat je samen deelt ook nog je autonomie bewaart. Dat betekent dat je aandacht houdt voor je eigen wensen, vrienden en hobby’s. Als dit in je relatie niet goed lukt, doordat je jezelf wegcijfert of je te weinig ruimte krijgt, kun je na het verbreken van de relatie het gevoel hebben dat je niet meer goed weet wat je wilt. Sommige mensen geven zelfs aan dat ze ‘zichzelf kwijt’ zijn.

Onderzoeken wat er speelt

Door middel van haptotherapie kun je onderzoeken wat er speelt bij jou rondom je denken, voelen en doen. Door te onderkennen en herkennen wat je voelt, kun je weer inzicht krijgen in je eigen kracht en je eigenwaarde. Vanuit dat gevoel kun je langzamerhand weer waardevolle verbindingen met jezelf en anderen aangaan. Haptotherapie kan je ook ondersteunen bij fysieke klachten die ontstaan door de stress van het verlies, zoals slechter slapen en hoofdpijn.

Een relatieproces is vergelijkbaar met een rouwproces. Hoe ga je hier het beste mee om?

Samen op zoek

‘Tijdens haptotherapie werken we samen’, legt haptotherapeut Renata Schoneveld uit. ‘Samen gaan we op zoek naar wat jij op dat moment nodig hebt. Dat doen we door te praten, door ervaringsoefeningen of door te werken op de behandelbank.’ Daarmee is de therapie een heel praktische manier van begeleiden, waarin een veilige omgeving voorop staat. Op die manier kan je op onderzoek naar wat je verlangens, mogelijkheden en onmogelijkheden nu eigenlijk zijn, en kun je voorzichtige stappen richting een nieuwe toekomst gaan zetten.

Over Renata Schoneveld

Als haptotherapeut helpt Renata mensen met verschillende vragen en zaken waar ze tegenaan lopen in hun leven. Je kunt naast haptonomie en haptotherapie ook bij haar terecht voor zwangerschapshaptonomie. Verder heeft Renata de studie Seksuologie gevolgd, waardoor vragen rond intimiteit eveneens bespreekbaar zijn. Haptonomie praktijk Schoneveld zit op twee locaties, in Zwolle en in Amersfoort.

Datum: 30 december 2019