
Slapeloosheid de baas met haptotherapie
Iedereen heeft wel eens een nacht waarin je niet zo lekker slaapt. Je ligt maar te woelen en wanneer je eindelijk de slaap hebt weten te vatten, wordt je alsnog meerdere keren weer wakker. Als dit eenmalig is, voel je je de volgende dag wat vermoeid maar kun je dit snel genoeg weer inhalen met een betere nacht. Maar wanneer je last hebt van slapeloosheid of een ander slaapprobleem, dan weet je hoe frustrerend en overheersend het kan zijn.
Oorzaken van slapeloosheid
Er kunnen verschillende oorzaken ten grondslag liggen aan je slapeloosheid. Zo kan het liggen aan een lichamelijke aandoening, bijwerkingen van medicatie of ziekte. Maar ook mentale factoren spelen vaak een sterke rol, zoals overmatige stress, depressieve gedachten of piekeren. Langdurige slapeloosheid kan grote gevolgen hebben voor je dagelijks functioneren en voor je gezondheid op langere termijn. In het ergste geval kan een gebrek aan slaap leiden tot hersenbeschadigingen en geheugenproblemen. Heb je last van slaapproblemen, dan is het dus goed in actie te komen!
Bereid je lichaam voor
Er is een aantal zaken dat je zelf kunt doen voor een betere nachtrust. Zo is het belangrijk je lichaam voor te bereiden op de nacht. Dat betekent dat je ruim voordat je wilt gaan slapen, stopt met eten. Zo is je lichaam niet meer actief aan het werk met de verbranding en verwerking van energie. Ook koffie of andere cafeïnehoudende dranken kun je beter laten staan, deze hebben verkwikkende eigenschappen wat je nu juist niet kunt gebruiken. Vermijd ‘s avonds ook blauwe lichten van schermen zoals tv, computer of telefoon. Dit felle licht zorgt ervoor dat je lichaam minder melatonine aanmaakt, een hormoon dat je juist slaperig doet voelen.
Een vast ritme
En ondanks dat beweging en inspanning belangrijk is, kun je dit beter niet doen vlak voor het naar bed gaan. Intensieve beweging activeert je lichaam terwijl je op dat moment juist tot rust wilt komen. Andere zaken die je kunnen helpen ontspannen zodat je je niet gestrest meer voelt, zijn korte wandelingen, een kop warme, slappe (cafeïnevrije) thee en een warm bad. Zorg er daarbij voor dat je slaapkamer donker is, goed geventileerd en niet te warm. Houd ook zoveel mogelijk een vast ritme aan. Ga op vaste tijden naar bed en sta op vaste tijden op, of je nu slecht hebt geslapen of niet. Door lang te blijven liggen, wordt het de avond erop weer moeilijk om op tijd in slaap te komen.
Heb jij last van slapeloosheid?
Aandacht voor lichaam én geest
Naast praktische tips en hulpmiddelen, is het ook altijd raadzaam om met een deskundige te praten over je slapeloosheid. Want niet alleen is het erg prettig om je verhaal kwijt te kunnen, diegene kan je bovendien ondersteunen in het aanpakken van die zaken die jouw slaap belemmeren. Renata Schoneveld is haptotherapeut en vindt het belangrijk aandacht te hebben voor het lichaam én de geest bij dit soort klachten. ‘Ik ga uit van de mens als één geheel. Er bestaat een wisselwerking tussen het lichaam en de geest en beiden kunnen door verschillende aspecten worden beïnvloed. Het is dus zaak om steeds nieuwsgierig en breed te blijven kijken naar wat er speelt.’
Acceptatie
Renata vervolgt: ‘Met een cliënt zoek ik graag samen uit wat deze persoon vooruit gaat helpen. Soms is het best moeilijk om te herkennen wat je voelt, en waar jouw probleem vandaan komt. We gaan dit ontdekken door te praten, door ervaringsoefeningen en door het werken op de behandelbank. Hoe een behandeling verloopt, verschilt net zoveel als de mensen zelf. Misschien heb jij heel veel behoefte aan praten over piekergedachtes, stress of andere belemmeringen. Of mogelijk heb je veel baat bij aanrakingen. Als haptotherapeut probeer ik niet jouw probleem te laten ‘verdwijnen’ of onderdrukken. Het is waardevol om te ontdekken dat gedachten en gevoelens er mogen zijn, je hoeft ze niet weg te stoppen. Juist de acceptatie ervan zorgt ervoor dat ze je niet meer dwars hoeven te zitten.’
Over Renata Schoneveld
Als haptotherapeut helpt Renata mensen met verschillende vragen en zaken waar ze tegenaan lopen in hun leven. Je kunt naast haptonomie en haptotherapie ook bij haar terecht voor zwangerschapshaptonomie. Verder heeft Renata de studie Seksuologie gevolgd, waardoor vragen rond intimiteit eveneens bespreekbaar zijn. Haptonomie praktijk Schoneveld zit op twee locaties, in Zwolle en in Amersfoort.
-
Elke avond is het weer hetzelfde liedje. Je maakt je klaar voor het slapengaan in de hoop dat je dit keer wel een goede nachtrust tegemoet gaat. Maar al snel malen de piekergedachten weer door je hoofd en is je lichaam te onrustig om de slaap te vatten.
-
Ben jij iemand die ‘s nachts onrustig in bed ligt te woelen, piekerend over van alles en nog wat? Word jij om de haverklap wakker, om vervolgens niet meer in slaap te kunnen komen?
-
Een goede nachtrust ondersteunt en reflecteert je gezondheid. Wanneer je slecht slaapt, kan dit te maken hebben met stress, een verstoring in het slaap-waakritme of een tekort aan melanine. Daarnaast zijn sommige mensen gevoelig voor omgevingsfactoren zoals licht of geluid.
-
Herken je dat? Je staat op met een zeurderige hoofdpijn en een vermoeid, protesterend lijf. Met veel moeite weet je jezelf uit bed te slepen. Op het werk aangekomen, word je gelijk overspoeld door vragen van je collega’s en kom je terecht in de dagelijkse sleur.
-
Een hele nacht slapen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. In de maand maart staan we daarbij stil op de Internationale Dag van de Slaap.
-
Je hebt een volle, lange dag achter de rug en bent blij dat je nu eindelijk even op de bank kunt ploffen. Even bijkomen voordat je naar bed moet. Maar voor je goed en wel zit, hoor je alweer gestommel of een stemmetje bovenaan de trap.
-
Misschien moet je ‘s nachts wel honderd schaapjes tellen voordat je de slaap eindelijk begint te vatten of zie je elke dag weer op tegen de avond. Waar een goede nachtrust vanzelfsprekend hoort te zijn, is het voor jou een grote opgave. Maar je bent niet de enige, wist je namelijk dat één op de vijf Nederlanders aangeeft moeite te hebben om in slaap te vallen?
-
Wanneer je het naar je zin hebt, lijken de uren voorbij te vliegen, terwijl je de wijzers van de klok op een ander moment wel vooruit kunt kijken. ’s Nachts bijvoorbeeld, als je niet kunt slapen, tikken de minuten tergend langzaam voorbij. Vooral als je de slaap niet kunt (meer) kunt vatten.
-
Heb jij last van slaapproblemen zodra de dagen korter en donkerder worden? Dan ben je niet alleen.
-
Janneke en Edwin hadden een goed huwelijk. Ze zijn al ruim dertig jaar samen, maar sinds vorig jaar sliepen ze apart. Tot groot verdriet van Janneke, maar ze zag er de noodzaak wel van in.