Een helpende hand bij rouw en verlies
In je leven heb je dromen en doelen. Net als iedereen. Sommige doelen zijn binnen je gezichtsveld, andere lijken nog ver weg. Terwijl jij lekker je leven leidt, kun je ineens met verlies te maken krijgen. Een dierbare die overlijdt of een relatie die geen stand houdt. Het geeft een flinke schop tegen je dromen en doelen en het pad wat jij bewandelt kan er ineens heel anders uitzien.
Helpende hand
Als je leven in duigen lijkt te vallen, is een helpende hand ontzettend fijn. Je kunt het simpelweg niet allemaal alleen en dat hoeft gelukkig ook niet. Om rust en orde in de chaos van emoties en veranderingen te krijgen, ben je in goede handen bij een verliesbegeleider.’
Ingrijpende gebeurtenis
‘Sabina Krijger van De Kinderhoeksteen: ‘Uit eigen ervaring weet ik dat een ingrijpende gebeurtenis je diep van binnen raakt. De kracht om door te gaan, bij welk probleem dan ook, zit in je. Ik help kinderen en hun ouders of verzorgers om deze kracht te benutten en hen te begeleiden bij het omgaan met rouw en verlies.’
Wanneer je leven in duigen valt door het overlijden van een dierbare kan een helpende hand ontzettend fijn zijn.
Emoties vatten
Sabina vervolgt: ‘Kinderen vinden het vaak lastig om woorden te geven aan hun emoties. Door te werken met poptalk en andere materialen, krijgen we de emoties inzichtelijk. Ook pas ik creatieve technieken toe, zoals tekenen, schilderen, schrijven, muziek en spel. De begeleiding van ouders en kind(eren) kan op verschillende manieren worden gedaan. We kijken samen wat er nodig is in jullie situatie, zodat jullie uiteindelijk samen verder kunnen en weer hoop aan de horizon zien.’
Droom
Veerle: ‘Ik was druk bezig met mijn grote droom: het opzetten van mijn eigen kattencafé. Omdat mijn partner fulltime werkte en onze twee kinderen inmiddels de basisschoolleeftijd hadden, had ik de mogelijkheid om mijn baan op te zeggen en me helemaal op mijn bedrijf te storten. Ik was al een eindje op weg toen mijn droom, of eigenlijk mijn hele leven, veranderde in een nachtmerrie.’
Een grote nachtmerrie
‘Mijn partner kreeg een ernstig ongeluk en overleed een dag later. Het verdriet verscheurde mij als persoon en nam mijn dromen en doelen met zich mee. Vanzelfsprekend waren ook mijn kinderen erg van slag maar ik merkte dat ze zich groot hielden. Waarschijnlijk wilden ze mama niet nog meer belasten.’
Leren omgaan met verlies
‘Ik wist echt niet meer hoe ik mijn kinderen moest opvangen. Mijn beste vriendin zag hoe ik worstelde en bracht me in contact met Sabina van De Kinderhoeksteen. Een geschenk uit de hemel. Sabina bracht rust en orde in onze chaos en liet ons inzien dat er nog genoeg is om voor te leven en hoe ik mijn kinderen kan helpen om te leren omgaan met het verlies van hun vader. We zijn er nog lang niet, maar we kijken samen weer voorzichtig vooruit en dat is al heel wat in deze situatie.
-
Op een of meer momenten in ons leven ervaren we allemaal een soort verlies. Het kan het verlies van een relatie zijn als gevolg van een relatiebreuk of scheiding, van een baan of bedrijf, van een huisdier, van een geliefde, van gezondheid of het gevoel van veiligheid na een traumatische gebeurtenis. Wat de tragedie ook is, de natuurlijke reactie is om te rouwen.
-
Rouwen is iets dat meeslepend kan zijn, en het is belangrijk om te begrijpen dat je hier de tijd voor moet nemen. Het is net zo belangrijk om te onthouden dat rouw niet eeuwig hoef te duren en je na verloop van tijd zal leren omgaan met verdriet. Een van de moeilijkste ervaringen in het leven is het verlies van een dierbare of een geliefde.
-
Een goede uitvaart kan helpen om afscheid te nemen en je verlies te verwerken.
-
Samen een dierbare herdenken kan zó belangrijk zijn. Vorig jaar leidde dat weleens tot ingrijpende beslissingen. Zo ging vroeg op een ochtend in november mijn telefoon.
-
Na de uitvaart is de periode van rouw eigenlijk pas net begonnen. Het verlies is nog heel recent.
-
Je wist dat het moment een keer zou komen, maar nu het er is bijt het nog meer dan verwacht. Na het verlies voelde je jezelf verbonden met iedereen om je heen. Op den duur had je alleen het idee dat je contacten steeds meer afstand begonnen te nemen. Tot het voelde alsof je jouw verdriet alleen nog kon voelen wanneer je alleen was.
-
Eigenlijk wil je dat kinderen zo min mogelijk met de dood te maken hebben. Toch krijgen mensen regelmatig op jonge leeftijd al te maken met de dood. Soms een ver familielid, soms iemand die heel dichtbij staat.
-
Een jong gezin in de bloei van hun leven heeft net hun tweede kind gekregen, maar ze zitten op een donkere wolk. Wat een fijne tijd moet zijn met elkaar als jong gezin, is nu elke dag weer een gevecht en een grote uitdaging.
-
Er waren eens drie bomen. Tijdens een harde storm verloren ze alle drie een tak waarvan ze erg hielden.
-
Een verlies is altijd ingrijpend. Op het moment zelf, waarop schok en onbegrip de boventoon kunnen voeren. Maar zeker ook achteraf: waarna een vaak lang verwerkingsproces van rouw en verlies begint.