Rouwverwerking: je hoeft het niet alleen te doen
Een verlies kan behoorlijk ingrijpend zijn en een enorme impact hebben op je leven. Een sterfgeval van een dierbaar persoon is daarvan een heel duidelijk voorbeeld maar er zijn veel meer verliezen waarbij een rouwproces op gang kan komen. Hierbij kun je denken aan een echtscheiding, ontslag of het doormaken van een ernstige ziekte als borstkanker. Niet alleen ben je plotsklaps het vertrouwen in je lichaam verloren, maar wellicht heb je, met de amputatie van je borst, voor je gevoel ook een stuk van je vrouwelijkheid verloren.
Verlies en verdriet
Voor je omgeving is er niet altijd evenveel begrip voor jouw verdriet en verlies. De eerste tijd is er vaak wel aandacht voor, maar al snel wordt er van je verwacht dat je je oude leventje weer oppakt. Het gevolg is dat je je verdriet voor jezelf houdt. Je wilt er een ander niet meer mee lastigvallen, maar dat heeft wel zijn weerslag op je gezondheid.
Rouwverwerking
Alhoewel veel mensen ‘rouwverwerking‘ een naar woord vinden, is het wel een feit dat je een manier moet vinden om met je verdriet te leren omgaan. Wanneer je dat niet doet, loop je namelijk de kans dat je verdriet op een andere manier een uitweg zoekt. Je ontwikkelt angsten, wordt depressief of loopt zelfs de kans op een posttraumatische stressstoornis. Dergelijke klachten kunnen heel ver gaan.
Professionele hulp
Om dat te voorkomen, doe je er verstandig aan om professionele hulp in te roepen. Vooral als je het gevoel hebt dat je er zelf niet uitkomt. Sociaal-pedagogisch therapeut Mirjam Roemeratoe-Flipse is onder andere gespecialiseerd in het begeleiden van cliënten die te maken hebben met rouw en verlies. ‘Het is zó belangrijk dat je je verlies leert integreren in je leven, zodat je weer in je kracht kunt komen. Niet voor niets heet mijn praktijk ‘Munay-Ki’. Dit betekent: wees degene die je echt bent, kom in je eigen kracht.’
Rouwverwerking helpt je om op de juiste manier met je verdriet om te gaan
Diverse therapieën
Om dat te bereiken, werkt Mirjam met diverse therapieën die ze kan inzetten. ‘Bij rouw en verlies werk ik niet volgens een vast concept. Ieder mens is immers uniek en daarom zijn mijn behandelingen altijd maatwerk. Zo maak ik gebruik van Re-Attach, EMDR en NLP, maar ook van ACT, Brain-Block, systeemtherapie en PowerCoaching. Laat mij je helpen rouwen als je daar zelf niet uitkomt, zodat je weer controle krijgt over je emoties.
Meerdere klachten
Naast hulp bij verlies en rouw biedt Praktijk Munay-Ki ook hulp bij:
- complexe rouwverwerking waarbij zich PTSS ontwikkelt
- faalangst
- angststoornis
- stress & burn-out
- PTSS
- depressie
- conversiestoornis
- rouw & verlies
- verslaving (gamen, roken, alcohol, eetbuien, drugs)
- dyslexie, dyscalculie
- AD(H)D, autisme
- beelddenken
- pesten
- hooggevoelige kinderen en HB
- opvoedkundige advies
- bedrijfskundige ondersteuning
Over Munay-Ki
Mirjam werkt bij het Medisch Centrum Kinderplein in Rotterdam en de provincie Zeeland, een multidisciplinair medisch centrum (artsenpraktijk) voor kwaliteit van leven, maar ook vanuit haar eigen praktijk in Middelburg. Bovendien is ze contactpersoon voor de lotgenotencontactgroep van de vereniging Impuls (AD(H)D) en Woortblind.
-
Op een of meer momenten in ons leven ervaren we allemaal een soort verlies. Het kan het verlies van een relatie zijn als gevolg van een relatiebreuk of scheiding, van een baan of bedrijf, van een huisdier, van een geliefde, van gezondheid of het gevoel van veiligheid na een traumatische gebeurtenis. Wat de tragedie ook is, de natuurlijke reactie is om te rouwen.
-
Rouwen is iets dat meeslepend kan zijn, en het is belangrijk om te begrijpen dat je hier de tijd voor moet nemen. Het is net zo belangrijk om te onthouden dat rouw niet eeuwig hoef te duren en je na verloop van tijd zal leren omgaan met verdriet. Een van de moeilijkste ervaringen in het leven is het verlies van een dierbare of een geliefde.
-
Een goede uitvaart kan helpen om afscheid te nemen en je verlies te verwerken.
-
Samen een dierbare herdenken kan zó belangrijk zijn. Vorig jaar leidde dat weleens tot ingrijpende beslissingen. Zo ging vroeg op een ochtend in november mijn telefoon.
-
Na de uitvaart is de periode van rouw eigenlijk pas net begonnen. Het verlies is nog heel recent.
-
Je wist dat het moment een keer zou komen, maar nu het er is bijt het nog meer dan verwacht. Na het verlies voelde je jezelf verbonden met iedereen om je heen. Op den duur had je alleen het idee dat je contacten steeds meer afstand begonnen te nemen. Tot het voelde alsof je jouw verdriet alleen nog kon voelen wanneer je alleen was.
-
Eigenlijk wil je dat kinderen zo min mogelijk met de dood te maken hebben. Toch krijgen mensen regelmatig op jonge leeftijd al te maken met de dood. Soms een ver familielid, soms iemand die heel dichtbij staat.
-
Een jong gezin in de bloei van hun leven heeft net hun tweede kind gekregen, maar ze zitten op een donkere wolk. Wat een fijne tijd moet zijn met elkaar als jong gezin, is nu elke dag weer een gevecht en een grote uitdaging.
-
Er waren eens drie bomen. Tijdens een harde storm verloren ze alle drie een tak waarvan ze erg hielden.
-
Een verlies is altijd ingrijpend. Op het moment zelf, waarop schok en onbegrip de boventoon kunnen voeren. Maar zeker ook achteraf: waarna een vaak lang verwerkingsproces van rouw en verlies begint.