
‘Mijn migraine heeft me inzicht gegeven in mijzelf’
Kim (38) vertelt: ‘Ongeveer één keer per week was het raak. Druk bezig op mijn werk met een project, moest ik rond het middaguur naar huis, omdat ik een hevige migraineaanval voelde opkomen. Zelf naar huis rijden was te onveilig, daarom belde ik mijn man. Thuis sloot ik mezelf op in de slaapkamer, met de lichten uit en de gordijnen dicht. De dag na zo’n aanval was het alsof er niets was gebeurd. Ik voelde me beter, en kon gewoon mijn dagelijkse dingen oppakken.’
Gebrek aan zelfvertrouwen
Kim vervolgt: ‘Op een gegeven moment kwamen de migraineaanvallen steeds vaker. Ik ging me afvragen waarom dit mij overkwam. Ik ontdekte dat de migraine steeds opkwam wanneer ik een nieuwe taak moest uitvoeren, en mezelf afvroeg of ik die taak wel kon waarmaken. Deze realisatie was de eerste stap richting antwoorden. Op aanraden van een vriendin heb ik een afspraak gemaakt voor een ziekteopstelling bij Stefanie Bussing om dit verder te onderzoeken.’
Meer inzicht
‘Tijdens de ziekteopstelling bij Stefanie kwam ik erachter dat die spanning ontstaan is in mijn jeugd. Mijn opvoeding was vrij beschermend, waarbij het aangaan van nieuwe situaties en zelf dingen uitproberen niet aangemoedigd werd. De opstelling verhelderde wat daaraan ten grondslag lag. Mijn moeder verloor als jong meisje haar zusje. Over dat overlijden is nooit gesproken. Het was te pijnlijk. Mijn moeder is zich altijd verantwoordelijk en schuldig blijven voelen voor wat er was gebeurd, en vanuit die verantwoordelijkheid durfde ze mij, haar enige dochter, maar weinig vrijheid te bieden. Dit inzicht maakte dat ik mijn spanningen kon begrijpen, maar ik voelde ze ook ter plekke tijdens de opstelling. Het schuldgevoel van mijn moeder voelde letterlijk als een zware last op mijn schouders en direct erna voelde ik ook de druk in mijn hoofd, die zo kenmerkend is aan het begin van een migraineaanval. Het bijzondere was, dat toen ik zag en voelde dat dit schuldgevoel en verdriet niet bij mij hoorde, die druk langzaamaan ook weer verdween. De opstelling is nu twee maanden geleden en ik voel me echt een ander mens. In mijn werk ben ik rustiger en heb ik meer vertrouwen, ook bij de toenemende verantwoordelijkheden. De migraine is nog twee keer in lichte mate langsgekomen, maar ook daar kon ik meer rust voelen dan daarvoor.’
Samen aan de slag
Opsteller Stefanie Bussing vertelt: ‘Kim kwam bij mij met terugkerende migraineaanvallen. Deze belemmerden haar in allerlei aspecten van haar leven. De klachten kwamen voort uit oude gevoelens. Het overlijden van haar moeders zusje bezorgde een trauma bij moeder en grootouders. Het verdriet en schuldgevoel hierover hebben nooit een plek gekregen in hun leven. Er werd over gezwegen. Dit soort verborgen gevoelens kunnen een eigen leven gaan leiden en zo generatie op generatie worden doorgegeven, wat tot klachten kan leiden. In deze situatie was het zo dat zodra Kim vrijheid en verantwoordelijkheid voor anderen kreeg, dit het oude schuldgevoel van haar moeder triggerde. Die spanning uitte zich in migraine. In mijn begeleiding staat het hervinden van de eigen innerlijke kracht en balans centraal door de antwoorden op je vragen in jezelf vinden. En zo was dat ook bij Kim. De opstelling gaf haar meer inzicht in de oorsprong van haar klachten, maar belangrijker; het maakte ruimte in haar lijf voor een andere beweging en voor haar eigen levenskracht.’
‘In mijn werk ben ik rustiger en heb ik meer vertrouwen’
Ook bij andere klachten
Soms zit je niet lekker in je vel. Bijvoorbeeld wanneer…
- …er situaties in je leven zijn waardoor je je uit het veld geslagen voelt: je loopt tegen dingen aan op je werk, je ervaart problemen in je relatie, je kampt met een (psychische) ziekte of hebt veel stress.
- …je het gevoel hebt niet de juiste dingen te doen: je hebt het gevoel dat de energie uit je wegvloeit, en niet op de juiste weg bent.
- … je voelt dat je uit balans bent geraakt en wilt meer in contact zijn met je eigen natuur.
Herken jij je in één of meerdere punten? Dan kan Be all you can Be iets voor jou zijn!
Be all you can Be!
Stefanie Bussing is oprichter van praktijk Be all you can Be. ‘Wat ik jou gun? Een vitaal leven, waarin je in alle vrijheid je volledige potentieel benut. Oók als je ziekte of andere klachten of problemen ervaart. Mijn visie is dat de oplossing vaak niet zit in het veranderen van de situatie, want die invloed heb je niet altijd. Waar je wel invloed op hebt is hoe je de situatie en bijbehorende gevoelens benadert. Ik ondersteun je met het hervinden van je eigen innerlijke kracht en balans, om van daaruit datgene aan te kunnen dat zich op jouw weg bevindt. Uit eigen ervaring weet ik dat de antwoorden die uit jezelf komen de grootste waarde en veranderkracht hebben en dat alle antwoorden al in je aanwezig zijn. Met het systemisch werk via het lichaam help ik je deze antwoorden terug te vinden. Geen slachtoffer meer van de situatie, maar zijn wie je in essentie bent ~ Be all you can Be!’
-
Veel liep dit jaar anders dan je had verwacht. Plannen zijn geannuleerd, aangepast of uitgesteld. Misschien ben je door alle onrust minder productief geweest en is er weinig terechtgekomen van je goede voornemens. Dat is allemaal oké.
-
Als je denkt aan stoere gadgets, dan schieten motoren, gereedschap en high-tech snufjes door je hoofd. Maar laten we eerlijk zijn, zelfs de meest ruige kerels hebben een plek nodig om even op adem te komen. En nee, ik heb het niet over de sportschool. Ik heb het over de wc. Denk aan een toiletverhoging.
-
Schiet je bij het minste of geringste uit je slof? Heb je het gevoel dat je elk moment op ontploffen staat, alsof er een bom in je tikt die elk moment af kan gaan?
-
Een kind wordt geboren als een onbeschreven blad. Deze heeft later nog veel lessen te leren, ervaringen door te maken en ook tijd nodig om zich te ontwikkelen.
-
Je niet gehoord of gezien voelen maakt diepe indruk. We maken dit overal mee, in relaties en/of op het werk.
-
Je draait de kalender om naar de volgende maand. Om de naam van je zus staat een grote, rode cirkel. Nu alweer?! Juist voor één van de belangrijkste personen in jouw leven, weet je nooit een goed cadeau uit te kiezen
-
We vetten onze huid in na het douchen. We vijlen, knippen en lakken onze nagels. We gaan naar de kapper om ons haar te onderhouden.
-
Weet je stiekem wel dat je beter voor jezelf zal moeten zorgen, maar weet je niet hoe je dat moet doen? We leven tegenwoordig zo op de automatische piloot, dat we nauwelijks nog kijken naar wat wij zelf nodig hebben.
-
Een vraag aan alle moeders: hoe vaak heb je écht alleen aandacht voor jezelf? Je kan bijna niet geloven hoe weinig dat is. De hele dag door loop je namelijk op je tenen, ben je aan het rennen, vliegen en dat alles zorgt voor zoveel stress.
-
Lieve hardwerkende vrouw, ik schrijf aan jou.