Paardencoaching: zowel individueel als voor groepen
Veel mensen hebben er weleens mee te maken (gehad): je komt op een punt in je leven dat je vastloopt. Er is een belemmering of uitdaging in je leven waarmee je aan de slag wilt, maar je weet niet hoe. Dat kan alleen jou betreffen, maar het kan ook gaan om een team waarvan je deel uitmaakt. Dan is het fijn dat iemand inzicht geeft in de problematiek, zodat jij of je team weer verder kunt. Iemand die feilloos ziet wat er speelt en precies de vinger op de zere plek kan leggen. Hoe bijzonder het ook mag klinken; die ‘iemand’ is een paard. Paardencoaching helpt je verder.
Individuele paardencoaching
Er kunnen van allerlei zaken zijn waar jij tegenaan loopt en die je belemmeren. Je hebt een burn-out, relatieproblemen of je hebt te kampen met faalangst. Je voelt je onbegrepen of wordt dagelijks geconfronteerd met de gevolgen van PTSS (posttraumatische stressstoornis). Afgezien van het eerste, verkennende intakegesprek, bestaat paardencoaching niet uit lange gesprekken, maar uit lekker bezig zijn in de buitenlucht.
Zinvolle ervaring
Paardencoach Janneke van Bergeijk van Horse Spirit: ‘In een veilige en ongedwongen omgeving observeer ik wat het paard mij laat zien. Een paard spiegelt namelijk wat hij bij jou ziet. Dat ‘vertaal’ ik voor je en tijdens zo’n interactie laat ik je opdrachten uitvoeren en stel ik verdiepende vragen om bij de kern te komen. Daardoor word jij je bewust van patronen en (belemmerende) overtuigingen. De interactie met het paard vormt een mooie en zinvolle ervaring die voor blijvende verandering kan volgen.’
Een paard maakt geen onderscheid tussen mens of paard
Paardencoaching voor groepen
Ook voor een team of groep werkt het inzetten van een paard heel verhelderend. Een paard maakt geen onderscheid tussen mens of paard en zal de teamleden dus gewoon als een kudde zien. Elke kudde heeft een bepaalde hiërarchie. Er is een bepaalde rolverdeling, ieder heeft zijn eigen talenten en er spelen onderlinge verhoudingen binnen de groep. Een paard scant dat. Hij laat zien bij wie de meeste energie zit, zonder dat daar een waardeoordeel aan gekoppeld wordt. Als teamlid krijg je hierdoor inzicht in de situatie, die je misschien zelf al lang, eventueel onbewust, hebt aangevoeld. Dit inzicht kan ruimte en vrijheid scheppen om anders naar situaties aan te kijken.
Verhelderende inzichten
‘Dergelijke groepssessies kunnen heel verhelderend werken’, weet Janneke. ‘Soms gaat het om een specifiek probleem waar een team mee worstelt, zijn er onderlinge spanningen of loopt het gewoon niet lekker. Door wat het paard laat zien, wordt iedereen gehoord waardoor nieuwe inzichten worden verkregen. Dat werkt op een positieve manier door op de werkvloer.’
‘Wat een prachtige ervaring vandaag. Dit ga ik meenemen in mijn leven. Minder streven en ploeteren, meer tijd en rust om te ontvangen.’ – een cliënt
-
Schiet je bij het minste of geringste uit je slof? Heb je het gevoel dat je elk moment op ontploffen staat, alsof er een bom in je tikt die elk moment af kan gaan?
-
Veel liep dit jaar anders dan je had verwacht. Plannen zijn geannuleerd, aangepast of uitgesteld. Misschien ben je door alle onrust minder productief geweest en is er weinig terechtgekomen van je goede voornemens. Dat is allemaal oké.
-
Een kind wordt geboren als een onbeschreven blad. Deze heeft later nog veel lessen te leren, ervaringen door te maken en ook tijd nodig om zich te ontwikkelen.
-
Je niet gehoord of gezien voelen maakt diepe indruk. We maken dit overal mee, in relaties en/of op het werk.
-
Je draait de kalender om naar de volgende maand. Om de naam van je zus staat een grote, rode cirkel. Nu alweer?! Juist voor één van de belangrijkste personen in jouw leven, weet je nooit een goed cadeau uit te kiezen
-
We vetten onze huid in na het douchen. We vijlen, knippen en lakken onze nagels. We gaan naar de kapper om ons haar te onderhouden.
-
Weet je stiekem wel dat je beter voor jezelf zal moeten zorgen, maar weet je niet hoe je dat moet doen? We leven tegenwoordig zo op de automatische piloot, dat we nauwelijks nog kijken naar wat wij zelf nodig hebben.
-
Een vraag aan alle moeders: hoe vaak heb je écht alleen aandacht voor jezelf? Je kan bijna niet geloven hoe weinig dat is. De hele dag door loop je namelijk op je tenen, ben je aan het rennen, vliegen en dat alles zorgt voor zoveel stress.
-
Lieve hardwerkende vrouw, ik schrijf aan jou.
-
Toen mijn moeder de diagnose ‘terminale kanker’ kreeg, was het alsof de hele bodem onder ons bestaan werd weggeslagen. Na de schok kom je als vanzelf in een rouwproces en verkeer je in standje ‘overleven’.