Bij slaapproblemen helpt schaapjes tellen niet
Wist je dat één op de vijf Nederlanders last heeft van slaapproblemen? Sommige mensen hebben last van apneu, anderen slapen niet door rusteloze benen, en weer anderen bewegen, roepen of schoppen in hun slaap. Daardoor krijgt ook de partner vaak weinig nachtrust.
Slaapproblemen
‘De slaapproblemen kunnen nóg ernstiger zijn’, weet neuroloog Lonneke de Lau. ‘Zo vallen patiënten met narcolepsie zomaar midden op de dag in slaap, en kunnen mensen met een ontregelde biologische klok ’s nachts niet slapen en overdag moeilijk wakker blijven. In het Slaap Medisch Centrum behandelen we ze allemaal.’
Slaap Medisch Centrum
Sinds 1 januari heeft het Zaans Medisch Centrum zijn eigen Slaap Medisch Centrum. Het team van slaapspecialisten uit het voormalige Slotervaartziekenhuis is daarvoor naar Zaandam gekomen. Een locatie die niet alleen voor het team, maar ook voor patiënten uit bijvoorbeeld Amsterdam goed bereikbaar is met de auto en het openbaar vervoer. De Lau: ‘Ons team telt ruim 20 medewerkers, waaronder 4 neurologen, gespecialiseerd in de slaapgeneeskunde. Uniek in ons team is de chronobioloog. Met lichttherapie helpt zij het bioritme weer op orde te krijgen.’
Slaapspecialisten helpen je graag op weg
Samenwerking
Het Slaap Medisch Centrum werkt nauw samen met de andere specialisten in het ziekenhuis. ‘Bij apneu overleggen we met de longartsen. We roepen de hulp van de KNO-artsen in als bijvoorbeeld grote amandelen de ademweg blokkeren. Gaat het om kinderen, dan betrekken we de kinderartsen erbij. Vaak zorgt ook piekeren voor slaapproblemen: schulden, werk, familieruzies en huisuitzettingen kunnen mensen uit de slaap houden. Daarom werken we nauw samen met de psychologen en psychiaters.’
Videoregistratie
Inmiddels weten patiënten uit heel Nederland het Slaap Medisch Centrum te vinden. ‘Als één van de weinige gespecialiseerde slaapcentra behandelen we alle slaapstoornissen. Daar hebben we ook de ruimte voor. Zo hebben we hier maar liefst 7 slaapkamers waar we 4 nachten per week patiënten ontvangen. Ze slapen hier onder het toeziend oog van een camera die bewegingen en gedrag registreert. Ook hebben ze plakkers op het lichaam, waarmee we bijvoorbeeld ademhaling, hersenactiviteit, hartritme en bloeddruk in de gaten houden. Niet elke patiënt hoeft te blijven slapen. Veel patiënten geven we meetapparatuur mee, zodat ze in hun eigen omgeving kunnen slapen.’
Slaaptips
Heb jij moeite met een goede nachtrust? Een paar tips:
- Zorg voor rust aan het einde van je dag
- Stop ruim voor bedtijd met het gebruik van beeldschermen
- Neem je telefoon niet mee naar bed
- Kies voor regelmatige bedtijden
- Neem geen oppeppende drank of voeding (koffie, energiedrank, cola, chocola) voor je gaat slapen
- Rook niet vlak voor het slapen gaan
- Drink geen alcohol om in slaap te komen
- Zorg voor een goed verduisterde en geventileerde slaapkamer
- Beperk stress in je dagelijks leven
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Een hele nacht slapen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. In de maand maart staan we daarbij stil op de Internationale Dag van de Slaap.
-
Een goede nachtrust is ontzettend belangrijk voor onze algehele gezondheid en welzijn, vooral in het drukke leven dat velen van ons leiden. Een goede nachtrust zorgt niet alleen voor een goede fysieke gezondheid, maar zorgt ook voor een betere mentale gezondheid. Toch hoor je steeds vaker dat veel mensen moeite hebben om voldoende slaap te krijgen.
-
Veel fysieke klachten zijn te wijten aan een slecht bed. Lang niet iedereen beseft dat voldoende, met als gevolg dat men blijft doorlopen met klachten, die eigenlijk heel simpel te verhelpen zouden zijn. In dit artikel behandelen we de meest voorkomende fysieke klachten die veroorzaakt worden door te slapen op een bed dat niet bij je past of dat zodanig versleten is dat het een gevaar vormt voor je gezondheid.
-
De wekker naast je bed geeft 03.17 uur aan. Pff, er zijn nog maar drie minuten verstreken sinds je de vorige keer keek. Je draait je maar weer eens op je andere zij.
-
We slapen wat af. Bijna een derde van ons leven verkeren we in dromenland terwijl de wekker op scherp staat om ons weer het dagelijkse leven in te trekken. Het lijkt bijna tijdverspilling, totdat je een tijdje slecht slaapt.
-
Rusteloze benen zijn geen feest. Wanneer je probeert te slapen, voelt het alsof er een mierenkolonie door je benen loopt. Prikkels, steken of kriebelen maken dat je een onbedwingbare drang krijgt om je benen te bewegen.
-
Elke avond is het weer hetzelfde liedje. Je maakt je klaar voor het slapengaan in de hoop dat je dit keer wel een goede nachtrust tegemoet gaat. Maar al snel malen de piekergedachten weer door je hoofd en is je lichaam te onrustig om de slaap te vatten.
-
Ben jij iemand die ‘s nachts onrustig in bed ligt te woelen, piekerend over van alles en nog wat? Word jij om de haverklap wakker, om vervolgens niet meer in slaap te kunnen komen?
-
Een goede nachtrust ondersteunt en reflecteert je gezondheid. Wanneer je slecht slaapt, kan dit te maken hebben met stress, een verstoring in het slaap-waakritme of een tekort aan melanine. Daarnaast zijn sommige mensen gevoelig voor omgevingsfactoren zoals licht of geluid.