slaapproblemen

Slaap lekker!

We slapen wat af. Bijna een derde van ons leven verkeren we in dromenland terwijl de wekker op scherp staat om ons weer het dagelijkse leven in te trekken. Het lijkt bijna tijdverspilling, totdat je een tijdje slecht slaapt. Dan besef je pas hoe belangrijk slaap echt voor je is. Waarom voelen we ons zo belabberd door slaapproblemen?

Uitgelegd

Dat heeft voor een deel met ons brein te maken. In onze ruggenmerg en hersenen bevindt zich een vloeistof, de cerebrospinale vloeistof genaamd. Deze vloeistof heeft een spoelfunctie voor ons brein. Je kunt je voorstellen dat onze hersencellen het maar druk hebben. Stoffen aanmaken, veranderen en afbreken gaat elke seconde door. Net als een druk huishouden, produceren de cellen ook afval en die zetten ze dagelijks op de “stoep”, ofwel de ruimte buiten de cel. Deze ruimte wordt dan ook de extracellulaire ruimte genoemd. Onze ruggenmergvloeistof spoelt in de nacht door de hersenen om deze troep op te halen en af te voeren, je brein uit. Een nacht slecht slapen is alsof je vuilnisbak overloopt en de gootsteen volstaat in de keuken terwijl je nog moet koken.

Verschillende soorten

Je hebt voornamelijk twee soorten slaapproblemen: inslapen en doorslapen.
Inslaapproblemen hebben te maken met een tekort aan het slaaphormoon melatonine. Dit hormoon wordt geproduceerd door de pijnappelklier in ons brein uit serotonine, een geluksstof. Heel vaak is de oorzaak van inslaapproblemen een darmprobleem, want de maagcellen, darmcellen en darmbacteriën produceren 90% van onze serotonine voorraad.
Serotonine beschermt je hersenen tegen te sterke emoties. Hevige emotionele ervaringen zoals tegenslagen, een laag zelfbeeld, trauma of gebrek aan plezier zijn “serotonine-slurpers”. De derde oorzaak van een serotoninetekort is het hebben van een ontsteking, want immuuncellen zijn gek op serotonine.

Wist je dat steeds meer mensen met slaapproblemen kampen?

Slaapproblemen

Heel soms kunnen inslaapproblemen ook komen door te veel licht in de slaapkamer of te veel warmte. Boven de 24 graden slaap je niet goed in en zonder duister maak je geen melatonine aan. Niet kunnen doorslapen kan ook te maken hebben met een leverprobleem, omdat de lever in de nacht te veel warmte produceert en er wakker van wordt. Je ziet dit ook terug bij het drinken van te veel alcohol, wat funest is voor je nachtrust. Ook een vochttekort of zuurstofgebrek kan de oorzaak zijn, waarbij je met een zwaar gevoel in je hoofd wakker wordt.

Pieker niet!

Niet kunnen doorslapen heeft te maken met gebrek aan veiligheid en structuur. Als je veel last hebt van piekeren of zorgen komt het door een tekort aan de stof “GABA”. Deze stof werkt samen met serotonine en geeft je dat gevoel van veiligheid. Het remt namelijk overmatige prikkels van je zenuwstelsel. Te snelle veranderingen in je leven of te veel onrust kost veel GABA. Je brein krijgt te weinig energie en je gaat vervolgens piekeren. Ook geen nee kunnen zeggen kost veel GABA, dus zorg voldoende voor jezelf.

Kom langs

Zowel voor inslapen als doorslapen zijn producten verkrijgbaar. Deze kunnen bestaan uit een kruidencomplex op natuurlijke basis zónder vervelende bijwerkingen. Bij Drogisterij De Rode Pilaren weten we er alles van dus loop gerust eens binnen voor een persoonlijk advies!

Datum: 11 augustus 2022