slapen

Beter slapen: het effect van voeding op je slaap

Een goede nachtrust ondersteunt en reflecteert je gezondheid. Wanneer je slecht slaapt, kan dit te maken hebben met stress, een verstoring in het slaap-waakritme of een tekort aan melanine. Daarnaast zijn sommige mensen gevoelig voor omgevingsfactoren zoals licht of geluid. Tijdens de klamme zomermaanden, wanneer het lang licht blijft, kan het nog eens moeilijker worden om de slaap te vatten. Maar ook voeding heeft invloed op onze slaap.

Kleine maaltijden

Wat je eet in de laatste uren voordat je naar bed gaat, draagt bij aan de slaapkwaliteit. Een van de grootste valkuilen is het eten van een grote maaltijd voor het slapengaan. Dit zorgt er namelijk voor dat de lichaamstemperatuur omhoog gaat. Het lichaam wordt zo actiever, waardoor het moeilijker wordt om in slaap te komen. Voor een optimale nachtrust is een licht verteerbare maaltijd met koolhydraten en eiwitten dus het beste.

Slaperigheid opwekken

De juiste koolhydraten kunnen slaperigheid opwekken. Denk hierbij aan een volkoren cracker of knäckebrod, boterham, ei of havermoutpap. Chips en snoep zorgen juist voor een piek in je bloedsuikerspiegel, die de slaap tegenhoudt. Ook de welbekende glas warme melk voor het slapengaan heeft wel degelijk effect. Melk bevat namelijk melatonine en tryptofaan, een hormoon en aminozuur dat ons helpt in slaap te komen. Eiwitrijk voedsel kan er daarnaast voor zorgen dat je langer slaapt.

Nodige voedingsstoffen

Voor een goede nachtrust is onder andere vitamine B3, B6, B12, magnesium, aminozuren en vetzuren nodig. Vis bevat bijvoorbeeld veel vitamine B6, waardoor je meer melatonine aanmaakt. Andere bronnen van melatonine zijn uien, bananen, rijst, haver en kersen. Donkere bladgroente, noten en zaden bevatten magnesium, waardoor de spieren zich ontspannen. En tryptofaan vind je in dierlijke producten als yoghurt, kaas, kalkoen, kip en eieren, bonen, maar ook in tomaat en avocado.

Gevoelige maag

Het is ook mogelijk dat een gevoeligheid voor bepaalde voedingsstoffen of voedselintoleranties de nachtrust verstoren. Zo maken uien, peulvruchten en koolsoorten de darmen onrustig. Vet, bewerkt en gekruid eten zijn bekende boosdoeners, net als melkproducten, chocola, vis, noten en tarwe. Mensen die gevoelig zijn voor cafeïne, kunnen ‘s middags beter geen koffie meer drinken. Maar ook zwarte of groene thee, cola, chocola en alcohol kunnen je wakker houden en zorgen voor een verminderde slaap.

Wil je weten welke voedingsstoffen je slaap beïnvloeden?

Beweging en ontspanning

Gezond en gevarieerd eten is dus belangrijk. Maar hoewel de juiste voeding kan bijdragen aan een betere slaap, lost dit slaapproblemen niet zomaar op als je levensstijl niet in balans is. Zorg dus overdag voor voldoende beweging en ontspanning en ga op zoek naar omgevingsfactoren die het slapen kunnen ondersteunen. Blijft de slapeloosheid toeslaan? Laat dan onderzoeken of er iets anders aan de hand is, zoals een slaapstoornis.

Wisselwerking

Om te compenseren voor het gebrek in energie, nuttigen we vaak meer cafeïne, suikers en (verkeerde) koolhydraten. Door slaapgebrek kun je te vermoeid zijn om een gezonde maaltijd te bereiden, waardoor je teruggrijpt naar fastfood. Deze slechte eetgewoonten houden de slaapproblemen echter in stand. Je kunt dit patroon dus omdraaien door te beginnen met gezond eten.

Over A Love 4 Health

Wil je de balans weer terugvinden en meer energie ervaren? Je kunt dan bij A Love 4 Health terecht voor voedingsadvies en gezondheidstips om een vitaler leven te leiden. Door de juiste combinatie van voeding en bewegen, herstel je de balans en ontwikkel je een gezonde levensstijl die bij jou past.

Datum: 18 augustus 2020