Beter slapen: het effect van voeding op je slaap
Een goede nachtrust ondersteunt en reflecteert je gezondheid. Wanneer je slecht slaapt, kan dit te maken hebben met stress, een verstoring in het slaap-waakritme of een tekort aan melanine. Daarnaast zijn sommige mensen gevoelig voor omgevingsfactoren zoals licht of geluid. Tijdens de klamme zomermaanden, wanneer het lang licht blijft, kan het nog eens moeilijker worden om de slaap te vatten. Maar ook voeding heeft invloed op onze slaap.
Kleine maaltijden
Wat je eet in de laatste uren voordat je naar bed gaat, draagt bij aan de slaapkwaliteit. Een van de grootste valkuilen is het eten van een grote maaltijd voor het slapengaan. Dit zorgt er namelijk voor dat de lichaamstemperatuur omhoog gaat. Het lichaam wordt zo actiever, waardoor het moeilijker wordt om in slaap te komen. Voor een optimale nachtrust is een licht verteerbare maaltijd met koolhydraten en eiwitten dus het beste.
Slaperigheid opwekken
De juiste koolhydraten kunnen slaperigheid opwekken. Denk hierbij aan een volkoren cracker of knäckebrod, boterham, ei of havermoutpap. Chips en snoep zorgen juist voor een piek in je bloedsuikerspiegel, die de slaap tegenhoudt. Ook de welbekende glas warme melk voor het slapengaan heeft wel degelijk effect. Melk bevat namelijk melatonine en tryptofaan, een hormoon en aminozuur dat ons helpt in slaap te komen. Eiwitrijk voedsel kan er daarnaast voor zorgen dat je langer slaapt.
Nodige voedingsstoffen
Voor een goede nachtrust is onder andere vitamine B3, B6, B12, magnesium, aminozuren en vetzuren nodig. Vis bevat bijvoorbeeld veel vitamine B6, waardoor je meer melatonine aanmaakt. Andere bronnen van melatonine zijn uien, bananen, rijst, haver en kersen. Donkere bladgroente, noten en zaden bevatten magnesium, waardoor de spieren zich ontspannen. En tryptofaan vind je in dierlijke producten als yoghurt, kaas, kalkoen, kip en eieren, bonen, maar ook in tomaat en avocado.
Gevoelige maag
Het is ook mogelijk dat een gevoeligheid voor bepaalde voedingsstoffen of voedselintoleranties de nachtrust verstoren. Zo maken uien, peulvruchten en koolsoorten de darmen onrustig. Vet, bewerkt en gekruid eten zijn bekende boosdoeners, net als melkproducten, chocola, vis, noten en tarwe. Mensen die gevoelig zijn voor cafeïne, kunnen ‘s middags beter geen koffie meer drinken. Maar ook zwarte of groene thee, cola, chocola en alcohol kunnen je wakker houden en zorgen voor een verminderde slaap.
Wil je weten welke voedingsstoffen je slaap beïnvloeden?
Beweging en ontspanning
Gezond en gevarieerd eten is dus belangrijk. Maar hoewel de juiste voeding kan bijdragen aan een betere slaap, lost dit slaapproblemen niet zomaar op als je levensstijl niet in balans is. Zorg dus overdag voor voldoende beweging en ontspanning en ga op zoek naar omgevingsfactoren die het slapen kunnen ondersteunen. Blijft de slapeloosheid toeslaan? Laat dan onderzoeken of er iets anders aan de hand is, zoals een slaapstoornis.
Wisselwerking
Om te compenseren voor het gebrek in energie, nuttigen we vaak meer cafeïne, suikers en (verkeerde) koolhydraten. Door slaapgebrek kun je te vermoeid zijn om een gezonde maaltijd te bereiden, waardoor je teruggrijpt naar fastfood. Deze slechte eetgewoonten houden de slaapproblemen echter in stand. Je kunt dit patroon dus omdraaien door te beginnen met gezond eten.
Over A Love 4 Health
Wil je de balans weer terugvinden en meer energie ervaren? Je kunt dan bij A Love 4 Health terecht voor voedingsadvies en gezondheidstips om een vitaler leven te leiden. Door de juiste combinatie van voeding en bewegen, herstel je de balans en ontwikkel je een gezonde levensstijl die bij jou past.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Een hele nacht slapen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. In de maand maart staan we daarbij stil op de Internationale Dag van de Slaap.
-
Een goede nachtrust is ontzettend belangrijk voor onze algehele gezondheid en welzijn, vooral in het drukke leven dat velen van ons leiden. Een goede nachtrust zorgt niet alleen voor een goede fysieke gezondheid, maar zorgt ook voor een betere mentale gezondheid. Toch hoor je steeds vaker dat veel mensen moeite hebben om voldoende slaap te krijgen.
-
Veel fysieke klachten zijn te wijten aan een slecht bed. Lang niet iedereen beseft dat voldoende, met als gevolg dat men blijft doorlopen met klachten, die eigenlijk heel simpel te verhelpen zouden zijn. In dit artikel behandelen we de meest voorkomende fysieke klachten die veroorzaakt worden door te slapen op een bed dat niet bij je past of dat zodanig versleten is dat het een gevaar vormt voor je gezondheid.
-
De wekker naast je bed geeft 03.17 uur aan. Pff, er zijn nog maar drie minuten verstreken sinds je de vorige keer keek. Je draait je maar weer eens op je andere zij.
-
We slapen wat af. Bijna een derde van ons leven verkeren we in dromenland terwijl de wekker op scherp staat om ons weer het dagelijkse leven in te trekken. Het lijkt bijna tijdverspilling, totdat je een tijdje slecht slaapt.
-
Rusteloze benen zijn geen feest. Wanneer je probeert te slapen, voelt het alsof er een mierenkolonie door je benen loopt. Prikkels, steken of kriebelen maken dat je een onbedwingbare drang krijgt om je benen te bewegen.
-
Elke avond is het weer hetzelfde liedje. Je maakt je klaar voor het slapengaan in de hoop dat je dit keer wel een goede nachtrust tegemoet gaat. Maar al snel malen de piekergedachten weer door je hoofd en is je lichaam te onrustig om de slaap te vatten.
-
Ben jij iemand die ‘s nachts onrustig in bed ligt te woelen, piekerend over van alles en nog wat? Word jij om de haverklap wakker, om vervolgens niet meer in slaap te kunnen komen?
-
Herken je dat? Je staat op met een zeurderige hoofdpijn en een vermoeid, protesterend lijf. Met veel moeite weet je jezelf uit bed te slepen. Op het werk aangekomen, word je gelijk overspoeld door vragen van je collega’s en kom je terecht in de dagelijkse sleur.