
Yoga: een sport voor jou?
Wat komt er in je op als het woord ‘yoga’ hoort? Wellicht denk je aan een vorm van bewegen waar je superlenig voor moet zijn. Of misschien vind je het zweverig overkomen. Wellicht vind je het iets voor rustige types en hou je van intensief bewegen; écht sporten.
Yoga vooroordeel
Yoga-docent Gerry Douw: ‘Ik begon zelf ook aan yoga met een vooroordeel. In 2007 werkte ik in een sportschool en daar gaf mijn super-zencollega yoga. Toen zij graag van avond wilde wisselen, vroeg mijn leidinggevende of ik yoga wilde geven. Ik reageerde met ‘Nee joh, dat is niets voor mij. Veel te rustig. Ik doe alleen sport waarbij veel zweetdruppels vrijkomen.’
Proberen
‘Hij bleef aandringen en haalde me over om het toch gewoon een aantal keren te proberen. En na een aantal keren meegedaan te hebben, merkte ik direct verschil: ik had minder spierpijn en voelde me altijd heel relaxed na de les.’
Vrij bewegen
”O Gerri, dus jij geeft yoga? Daar moet je zeker heel lenig voor zijn? Niets voor mij, want ik ben zo stijf als een hark!’ Jazeker doe je oefeningen die gericht zijn op flexibiliteit; alleen hoef je niet flexibel te zijn. Belangrijk is dat jij je lichaam in allerlei richtingen beweegt, zodat je je vrij kunt bewegen in het dagelijks leven. ‘
Wist je dat je door yoga volledig kunt ontspannen?
Langdurige fysiotherapie
‘We brengen de dag vaak door in eenzijdige lichaamshoudingen. Je lichaam wordt stijf van veel hetzelfde. Voorover, achterover, zijwaarts, draaien: al deze bewegingen houden je wervelkolom jong en zo ook de rest van je lijf. Het beoefenen van yoga en pilates is als langdurige fysiotherapie. Het werkt ook preventief voor als je ouder wordt en je lichaam de neiging heeft om brozer te worden. Het gaat er absoluut niet om hoe de houding die je oefent eruitziet; het gaat erom dat je oefent. En dan kan het zomaar zijn dat je als bijwerking wat leniger wordt…’
Niet zweverig
‘Maar is dat dan niet zweverig? ‘Zweverig’ betekent ‘vaag’ of ‘onduidelijk’. We willen graag alles begrijpen en doorgronden, en wanneer iets niet direct begrepen wordt, kunnen we soms verward raken: ‘Hoe zit dat nu precies?’ ‘Waar is deze houding dan goed voor?’ ‘Waarom doe ik dit?’ ‘Ik weet niet zeker of het me helpt…’
Beide benen op de grond
‘Sluit je ogen en adem rustig. Wat voel je dan? Wanneer je jezelf even uitrekt, wat voel je dan? Rol maar even je schouders naar achter en voren en zo doe je al stiekem yoga! Bepaalde activiteiten in je leven doe je omdat het simpelweg goed voelt en dat hoef je niet uit te leggen. Onderweg kan het soms confronterend zijn omdat je ergens last van hebt; alleen na afloop voel je je altijd een beter mens. Helemaal niet zweverig, maar gewoon met beide benen op de grond.’
Yoga vormen
Prettige vormen om mee te beginnen:
- Hatha Yoga is een rustige vorm van yoga, gericht op de ontspanning. Er wordt tijdens de les veel aandacht besteed aan de adembeweging. Bij Hatha Yoga gaat het er niet om een prestatie neer te zetten, maar dat je in de oefening net zover gaat als voor jou goed voelt.
- Pilates is ontwikkeld om de ‘core’ te versterken van je lichaam. Het hele lichaam heeft daar voordeel van. Door de veilige, gecontroleerde en per individu aan te passen intensiteit van oefeningen kan iedereen deelnemen aan Pilates, ongeacht het niveau.
-
Sportscholen worden drukker bezocht dan ooit. Waar vroeger de gym alleen voor de echte bodybuilders was, doet tegenwoordig bijna iedereen (zo nu en dan) wel eens aan krachttraining. Ook de thuisgym wordt steeds populairder.
-
Een fitnessruimte aan huis hebben is een droom voor veel mensen. Het biedt gemak, privacy en flexibiliteit om op elk gewenst moment te sporten. Maar niet iedereen heeft de luxe van een extra kamer in huis om als fitnessruimte in te richten.
-
Met een blessure of aandoening ken je de vier muren van de huisarts waarschijnlijk als je eigen woonkamer. Je huisarts stelt een operatie voor, maar eigenlijk voel je je daar helemaal niet zo prettig bij.
-
Zwaar werk, sporten en ongetrainde “gekke” bewegingen uitvoeren: ons lichaam kan er wat van. Beweging werkt als volgt: onze spieren zitten vast aan banden en pezen. Banden zorgen ervoor dat alles op zijn plaats blijft en pezen geven de beweging door aan de botten.
-
Is een personal trainer alleen geschikt voor topsporters?
-
Vind je het leuk om te sporten, maar heb je geen zin of tijd om telkens naar de sportschool te gaan? Dan kan het een idee zijn om je sportsessies gewoon thuis uit te voeren. Om dit optimaal te doen, kan het verstandig zijn om gebruik te maken van de juiste fitnessapparatuur.
-
De sportscholen zijn sinds 18 december gesloten. Heel Nederland kreeg een déjà vu van het afgelopen jaar. Ook eind 2020 sloten de sportscholen om pas weer in mei 2021 open te gaan. Natuurlijk hopen we allemaal van harte dat het de komende maanden sneller zal gaan. Maar er is niemand die hier antwoord op kan en wil geven.
-
We verzinnen maar al te graag doelen voor onszelf, maar we laten het er ook vaak bij zitten. Gedachten als ‘het goede moment om te beginnen komt nog wel’ zorgen ervoor dat we maar blijven uitstellen. Maar zoals het afgelopen jaar liet zien, is de toekomst niet zo vanzelfsprekend.
-
Er wordt druk geklust in het fitnesscentrum dat zo onderhand een totale metamorfose lijkt te hebben ondergaan. ‘Dat is allemaal onderdeel van onze visie om ons binnen vijf jaar te onderscheiden van andere fitnesscentra’, glundert eigenaar Hans Eekhof niet zonder trots. ‘In de toekomst willen we ons niet meer profileren als een sportschool, maar als een sportclub.
-
Is het je ooit opgevallen wat je doel is in je leven, waar je de warmte kunt voelen, de rust kunt horen en het geluk kunt zien? Nee? Precies, we ‘vallen af’ in onze dagelijkse bezigheden.