De échte reden waarom je niet kunt stoppen met roken
Denk je erover om te stoppen met roken of heb je juist al enkele pogingen gedaan? Stoppen met roken is een goed idee voor je gezondheid: betere doorbloeding van je lichaam, meer smaakbeleving en minder rimpelvorming om er een paar te noemen. Maar soms lukt stoppen niet omdat je het letterlijk niet kan. Ik bedoel hiermee niet het verslavende effect van nicotine, maar een effect wat bijna niemand kent. Roken beschermt je namelijk tegen stressprikkels.
Angstremmer
Nicotine verhoogt een stofje in de hersenen dat GABA heet. Dit hormoon werkt als een angstremmer en geeft een gevoel van structuur en rust. Een typisch GABA-tekort geeft vaak onrust en angst, maakt dat je moeilijk nee kunt zeggen en geeft je de neiging jezelf weg te cijferen. Veel mensen die HSP hebben (Hoog sensitieve Persoonlijkheid) missen zowel de GABA-buffer als vitamine B12. Als je jezelf hierin herkent is het goed om eerst je B12 en GABA aan te vullen, wanneer je stopt met roken.
Rookgordijn
Beiden kun je goed als supplement gebruiken. Jezelf ritme en routine geven verhoogt ook je GABA, net als groenten eten. GABA wordt hiermee gemaakt in de darmen door darmbacteriën. Overzicht en structuur brengen in je dagelijkse bezigheden verhoogt ook je GABA. Vitamine B12 brengt een beschermende laag op je zenuwen waardoor de prikkels niet zo hard binnen komen. Psychologisch gezien is een rookgordijn opwerpen hiermee wel heel toepasselijk, want juist de gevoelige mensen kunnen moeilijk stoppen met roken. Kies daarom een moment om te stoppen uit wanneer je minder stress ervaart om je kans op slagen te vergroten.
Nicotinevervanger
Een ander stofje wat veel op nicotine lijkt is vitamine B3: nicotinamide. Deze vitamine heeft een pijnstillende en antidepressieve werking, vandaar de pijnstillende werking van nicotinepleisters. Als je erg pijngevoelig of somber bent zodra je stopt met roken kun je een goede multi overwegen die minimaal 50 mg vitamine B3 bevat, of een los supplement hiervan gebruiken met een hogere dosering.
Nicotine verhoogt een stofje in de hersenen dat GABA heet
Schildklierhormoon
Een ander effect van nicotine is dat het ons schildklierhormoon stimuleert, waardoor we eenvoudig afvallen, warm worden en energie hebben. Veel personen met een trage schildklierwerking hebben nergens last van zolang ze roken. Maar daarna neemt je gewicht toe en kom je sterk aan. Je schildklier heeft jodium, selenium en zink nodig om een schildklierhormoon te maken. Al deze mineralen komen voor in zeevoedsel zoals vis en mosselen. Ben je hier niet zo’n fan van, dan kun je een multi gebruiken of een supplement dat je schildklier ondersteunt zoals het kruid Ashwagandha.
Iets om te freubelen
Een laatste effect van roken is dat je iets om handen hebt, een houding en een bezigheid. Natuurlijk kun je tegenwoordig gewoon je telefoon pakken en een bericht versturen. Maar alles werkt om mee te “freubelen”. Haken, breien, schrijven of koken. Wat je handen maar bezighoud op dat moment. Wanneer je een tekort hebt aan voedingsstoffen is het ontzettend moeilijk om met roken te stoppen. Loop gerust eens langs bij adviesdrogisterij De Rode Pilaren. Hier word je goed geadviseerd in jouw unieke geval. Kies altijd voor kwaliteitsproducten want een goed product is uiteindelijk altijd de moeite waard.
-
Het kan best een uitdaging zijn om een cadeau te vinden waar de ontvanger echt blij mee is. Of het nu gaat om een verjaardag, jubileum, feestdag of gewoon als blijk van waardering, je wilt een cadeau geven dat echt in de smaak valt.
-
Langzaam loopt het getalletje op je weer-app alsmaar een beetje op en maakt het regenwolkje plaats voor een stralend zonnetje. Heerlijk!
-
Je hebt vast weleens van manuele lymfatische drainage gehoord. Dat heeft verschillende positieve effecten op allerlei processen in je lichaam.
-
Voor de zoveelste keer rinkelt je telefoon weer. Het is je baas of collega die een nieuwe opdracht voor je heeft. Dit terwijl je agenda al vol staat met vluchtige aantekeningen en tijden voor andere afspraken.
-
Ouder zijn is een fulltime job: je hebt zóveel te doen.
-
Iedereen krijgt weleens te maken met stress. Wanneer je moet praten voor een grote groep mensen, wanneer je een eerste date hebt of wanneer de deadline voor die éne grote opdracht eraan komt; spanning zit in de kleinste hoekjes.
-
Je staat er misschien niet direct bij stil dat kinderen ook stress kunnen ervaren. Bij stress denk je misschien vooral aan een overvolle agenda en te veel dingen moeten.
-
Bijna iedereen herkent het. Momenten waarop het je even allemaal te veel wordt. De werkdruk die je maar niet kunt loslaten, kinderen die ruziën en een partner die zijn of haar verhaal bij je kwijt moet… Plotseling overstroomt het je.
-
Plotseling is het dagelijks leven van bijna iedereen ontzettend veranderd. Sinds het coronavirus zich over de wereld uitspreidt, zijn er veel ingrijpende maatregelen genomen waaraan we ons moeten aanpassen.
-
Elke dag houd je rekening met allerlei afspraken uit verschillende agenda’s: die van je werk, je privé, van je partner en van je kinderen. Zo komt het meer dan eens voor dat je de hele dag van hot naar her aan het rennen bent. Je jongleert werk, huishouden, sport, ouderavonden en sociale aangelegenheid.