‘Door mijn paniekaanval dacht ik dat ik dood ging’
Het gebeurde op een zaterdagavond. Ik was alleen thuis en daar had ik me erg op verheugd. Eindelijk een ontspannen avondje waarin ik helemaal zelf kon bepalen waar ik behoefte aan had. Ik had al een ontspannen badsessie met een wijntje gehad en liep wat door het huis, bedenkend wat ik eens zou gaan doen.
Plotselinge pijn
Ineens merkte ik dat de ontspanning naar de achtergrond verdween en er een onheilspellend gevoel in mijn buik ontstond. Het verbaasde me en ik vroeg me af wat dit voor gevoel was. Voordat ik het wist, begon ik me ineens heel onrustig te voelen en mijn hart begon steeds luider te bonzen.
Bang
Ik werd benauwd en duizelig en het zweet brak me uit. Het leek of de hele kamer veranderde, alsof ik in een soort film zat. Ik voelde me vreselijk en raakte er steeds meer van overtuigd dat ik dood zou gaan. Het was heel erg eng en ik was helemaal alleen. Ik wist zeker dat het nooit meer goed zou komen.
Wachten
Ik probeerde mijn vriend te bellen, maar hij was een avondje uit en nam zijn telefoon niet op. Wat was ik bang. Ik ben in mijn bed gaan liggen met mijn kussen tegen me aan en daar heb ik liggen wachten tot het vreselijke gevoel weg zou gaan. Dat gebeurde uiteindelijk ook. De dagen daarna was ik uitgeput en voelde ik me depressief.
De druppel
Achteraf bleek dat ik een paniekaanval had gehad. Ik heb nog maandenlang moeite gehad om alleen thuis te zijn. Iedere keer was ik bang dat ik wéér een paniekaanval zou krijgen. Ik besloot dat het tijd werd om eens naar een psycholoog te gaan, want zo kon ik niet verder. Ik kwam terecht bij Hanneke en zij heeft mij heel goed geholpen. Achteraf gezien was de oorzaak van mijn klachten heel logisch. Ik was té lang over mijn grenzen gegaan, zowel op mijn werk als in mijn sociale leven. Altijd stond ik voor anderen klaar, maar waar bleef ik zelf? Mijn lichaam had zoveel stress te verduren gehad; de paniekaanval leek de druppel.
Achteraf gezien was de oorzaak van mijn klachten heel logisch
Confrontatie
Ik was nog nooit bij een psycholoog geweest en vond het best spannend. Ergens schaamde ik me ook, want was het niet heel zwak van mij? De eerste sessie viel me echter enorm mee. Hanneke is ook gewoon maar een mens, een heel aardig mens zelfs! De sessies waren soms best confronterend, maar ik kan zeggen dat het me heel veel gebracht heeft.
Een nieuw gevoel
Ik ben niet langer bang voor een paniekaanval en ik heb geleerd dat ik ‘nee’ mag zeggen. Ik heb het gevoel dat ik mijn leven steeds meer in eigen had heb en daardoor voel ik me zelfverzekerder en sterker. Een nieuw gevoel, waar ik steeds meer van kan en durf te genieten.
Klachten
Herken jij je in dit verhaal en heb je last van paniekaanvallen? Angst en Trauma Gouda kan je verder helpen. Eigenaresse Hanneke Plaizier is gezondheidszorgpsycholoog en gespecialiseerd in de behandeling van volwassenen met lichte tot matig ernstige angststoornissen en traumaklachten.
-
Wanneer je een trauma ervaart, lijkt het alsof je brein op tilt slaat. Spanning en stress hopen zich op tot het punt waarop je niet meer normaal lijkt te functioneren.
-
Het kan zijn dat een nare gebeurtenis uit het verleden je nu nog steeds dwarszit. Soms ben jij je er zelf niet eens bewust van dat er iets naars plaatsgevonden heeft, maar merk je op dat je bepaalde gewoontes of gedragingen hebt die je wel belemmeren in je dagelijks leven.
-
Trauma is eigenlijk niets anders dan een gebeurtenis die te snel, te veel of te overweldigend is geweest. Ook de huidige coronacrisis valt hieronder. De wereld verandert dan opeens heel snel en je wordt overvallen door een onverwachte gebeurtenis waar je op de een of andere manier mee moet leren omgaan.
-
Pijn is een belangrijk mechanisme van je lichaam. In beginsel is het een signaal dat er iets mis is, zodat je actie kunt ondernemen. In onze westerse maatschappij zijn we het echter verleerd om naar ons lichaam te luisteren. We denderen maar door.
-
Die paar minuten hadden haar hele leven veranderd. Van die vrolijke, open en zelfbewuste vrouw was weinig meer over nadat ze oog in oog had gestaan met de overvaller die haar onder bedreiging de gehele dagopbrengst had laten overhandigen.
-
Waarschijnlijk hebben de meeste mensen het idee dat het best goed met je gaat. Dat je de narigheid die je is overkomen een plek hebt kunnen geven.
-
Het verwerken van een traumatische gebeurtenis is niet altijd even makkelijk. Vaak wil je iets dergelijks het liefst zo snel mogelijk vergeten en probeer je de draad van je vertrouwde leventje weer op te pakken.
-
Pijnlijke, vervelende en ingrijpende gebeurtenissen in je leven. Soms blijven ze je maar achterna zitten en laten ze een steen op je maag achter. Ook al is het al jaren geleden. Je hebt al van alles geprobeerd om de nare gebeurtenis of gebeurtenissen een plekje te geven.
-
Elke keer weer is er die faalangst. Je wordt er steeds opnieuw mee geconfronteerd. Ergens diep in je onderbewuste zit de oorzaak, al heb je daar zelf geen idee van.
-
Je hoort dat ene nummer op de radio en ineens ben je weer even terug in de tijd. Je ervaart weer dat geluk, hebt zin om te dansen, ruikt de zee en voelt opnieuw die vlinders in je buik. Je beleeft als het ware weer heel even die gebeurtenis van toen.