Alles wat je moet weten over uitvaartverzekeringen
Om er zeker van te zijn dat je later de uitvaart krijgt die je wenst, is het goed om een verzekering af te sluiten. Een uitvaartverzekering zorgt er ook voor dat je nabestaanden zo min mogelijk omkijken hebben naar het regelen van de begrafenis of crematie. Het is voor hen al moeilijk genoeg om een familielid of partner te verliezen. Bezorg ze liever zo min mogelijk stress en regel de uitvaart op tijd. Een uitvaartverzekering helpt je hierbij.
Wat is een uitvaartverzekering?
Een eenvoudige uitvaart kost al snel zo’n 7.500 euro. Spaargeld dekt dan niet altijd de volledige kosten van zo’n uitvaart. En misschien zijn er wel speciale wensen rondom het overlijden. Dan betaal je meer dan het genoemde bedrag. Met een uitvaartverzekering dek je deze kosten, voordat je komt te overlijden. Het is bijvoorbeeld mogelijk om twintig jaar vooraf een verzekering af te sluiten. Je betaalt dan iedere maand een klein bedrag. Dit is makkelijker te behappen dan een groot bedrag in één keer. Laat dus niks aan het toeval over en kies voor een goede uitvaartverzekering.
Waarom een uitvaartverzekering?
Met een uitvaartverzekering voorkom je dat nabestaanden voor de kosten opdraaien als er onvoldoende spaargeld is. Maar ook als er genoeg spaargeld is, kun je alsnog voor een uitvaartverzekering kiezen. De nabestaanden hoeven dan de uitvaart niet voor te schieten. Bij overlijden kunnen zij namelijk niet direct bij je spaargeld. Bank- en spaarrekeningen van de overledene worden geblokkeerd door de bank of door de executeur-testamentair. Het komt erop neer dat de uitvaartverzekering een potje is voor de begrafenis of crematie.
Een uitvaartondernemer kan je helpen bij de verzekering
Voor welke uitvaartverzekeringen kun je kiezen?
Er zijn verschillende typen uitvaartverzekeringen om uit te kiezen. Zo kun je bepalen welke het beste bij jouw situatie past:
1. De naturapolis
De naturaverzekering is de bekendste uitvaartverzekering. Voordat je overlijdt, betaal je maandelijks een premie. Je verzekert niet een vast geldbedrag. De verzekeraar keert bij overlijden het bedrag uit in de vorm van diensten en objecten. Denk hierbij aan vervoer, catering en de rouwauto. Het voordeel hiervan is dat alles goed is geregeld voor de nabestaanden. Zij hoeven nog aan weinig dingen te denken. Alleen voor bijzondere wensen moet meestal extra worden betaald, zoals een grafsteen.
2. De kapitaalverzekering
Samen met de naturaverzekering wordt de kapitaalverzekering het meeste gekozen. Deze verzekering sluit je wel af voor een bepaald bedrag. De verzekeraar keert de som geld uit bij overlijden. Soms bouw je als verzekerde extra kapitaal op. Bij een kapitaalverzekering heb je meer vrijheid met invulling van de uitvaart, want je zit niet vast aan een bepaald pakket. Zo kun je zelf bepalen met welke uitvaartondernemer je zaken doet. De uitvaart is beter af te stemmen op de laatste wensen van de overledene. De mate van vrijheid is de reden om voor dit type verzekering te kiezen. De waarde van een kapitaalverzekering moet jaarlijks aangegeven worden in Box 3 van de belastingaangifte.
3. Combinatiepolis
De combinatie-uitvaartverzekering combineert een naturaverzekering met een kapitaalverzekering. Verzekeraars spelen hiermee in op het fenomeen dat veel mensen uit eigen beweging zowel een natura- als kapitaalverzekering afsluiten. Met een combinatie-uitvaartverzekering zijn er diensten gedekt zoals het vervoer, de opbaring en de druk van rouwkaarten. Bovendien wordt er een bepaald bedrag uitgekeerd dat door nabestaanden vrij gebruikt kan worden. Dit bedrag kan gebruikt worden voor aanvullende diensten of bijvoorbeeld een mooiere kist en bloemen.
Waar helpt de uitvaartondernemer bij?
Als uitvaartondernemer regel je niet alleen de kist en de auto. Het gaat tegenwoordig veel verder dan dat. De wensen voor een uitvaart zijn de laatste jaren steeds bijzonderder geworden. Er is steeds meer mogelijk om de laatste dag geheel naar de wensen van de overledene te maken. Vind je dit als nabestaande erg moeilijk? In dat geval treedt de uitvaartondernemer ook op als bemiddelingspersoon. Sommige ondernemers hebben vaste contacten bij verzekeringsmaatschappijen en nemen zelfs dit gedeelte voor je uit handen. Bij Uitvaartzorg Boerhaave staan we altijd voor je klaar.
-
Wanneer het einde van het leven nadert, kunnen gedachten over de eigen uitvaart naar de oppervlakte komen. Hoewel dit onderwerp voor velen gevoelig is, is het van groot belang om uw wensen duidelijk vast te leggen en te bespreken met uw naasten.
-
We verzekeren ons voor van alles en nog wat en over de ene verzekering denken we liever net wat langer na dan de andere. Toch denken en praten we liever nog niet altijd over een uitvaartverzekering. Ook al praten we er niet veel over, zo’n 70 procent van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering afgesloten.
-
Heb jij weleens nagedacht over rouwvervoer? Meestal wordt een rouwauto gebruikt om de overledene naar de laatste rustplaats te vervoeren, maar er zijn nog zoveel meer mogelijkheden.
-
Een groene uitvaart: waarom zou je daar, wanneer je altijd milieubewust leeft en duurzame keuzes maakt, niet voor kiezen? Er zijn veel mogelijkheden om de impact van jouw afscheid op het milieu zo klein mogelijk te maken.
-
Ooit heb je er eentje afgesloten: een uitvaartverzekering. Maar weet je eigenlijk (nog) wel voor welke soort verzekering je hebt gekozen?
-
Ieder mens is uniek en waarom zou iedere uitvaart daarom ook niet uniek zijn? Waar vroeger ‘standaard’ nog de norm was, mag een uitvaart nu bijzonder zijn. Passend bij de persoon die is overleden.
-
Als afscheidsfotograaf kan ik jou heel goed vertellen waarom je als nabestaande een afscheid moet laten vastleggen, maar het is nog beter als je hoort wat andere nabestaanden hiervan vinden. De mensen die al eerder de keuze hebben moeten maken om het afscheid van hun dierbare te laten fotograferen. Want dat is het natuurlijk. Al krijg ik ook wel eens de vraag waarom je zoiets triests zou laten fotograferen.
-
Kinderen en rouw. Dat zijn twee begrippen die je het liefst niet naast elkaar ziet staan. Kinderen zouden een onbezorgde jeugd moeten hebben en daar hoort de dood, en dus ook rouw, niet in thuis.
-
Hoe vaak beginnen we in ons leven niet aan iets nieuws? We willen allemaal weleens iets anders of zijn toe aan iets nieuws. Soms is die drang zó sterk dat er echt iets móét veranderen en er een frisse wind door je leven moet waaien, omdat het plezier of de passie uit je leven verdwenen is.
-
Wanneer je de wens hebt om na je dood begraven te worden, kun je kiezen voor een algemene begraafplaats, maar ook voor een natuurbegraafplaats. Bij een algemene begraafplaats is er een bepaalde looptijd waarin je graf in stand wordt gehouden.