De loopkoets: stil en waardig uitvaartvervoer
Eén van de bekendste manieren om een overledene in te vervoeren is de rouwauto. Maar wist je dat er ook andere -mogelijkheden zijn om een dierbare naar zijn laatste rustplaats te brengen? Een heel persoonlijke en mooie wijze is de loopkoets: waardig en betrokken. De loopkoets stelt je in staat om de overledene wandelend en in stilte zelf naar de begraafplaats te brengen. Vanuit ons afscheidscentrum De Engel naar begraafplaats De Haarhof komt dat neer op zo’n 400 meter lopen. Een wat langere afstand van 2 of 3 kilometer, wanneer de afscheidsdienst plaatsvindt in één van de nabijgelegen kerken, is ook goed te doen met de loopkoets. De koets is makkelijk wendbaar, eenvoudig te bedienen en voorzien van een handrem.
Loopkoets
Zodra de koets, met daarop de kist, in gang is gezet, is deze zo makkelijk te duwen, dat zelfs kinderen dit alleen zouden kunnen doen. Voor hen zit er aan de achterkant dan ook een speciale duwstang, zodat ze mee kunnen helpen. Aan weerszijden zitten stangen waarmee minimaal vier volwassenen de koets kunnen voortduwen én waarop eventueel nog bloemstukken kunnen worden geplaatst.
Symboliek
De symboliek van de loopkoets is treffend. Jarenlang hebben jullie samen opgelopen. Bij het afscheid komen veel herinneringen naar boven. Samen hebben jullie veel beleefd. Samen hebben jullie veel meegemaakt. Jullie hebben lief en leed met elkaar gedeeld. De dood heeft aan dit samenzijn een einde gemaakt, maar met de inzet van de loopkoets kun je dit laatste stukje, tot aan het graf, toch nog samen oplopen. Stil en ingetogen, als een waardig afscheid.
Met de loopkoets kun je dit laatste stukje toch nog samen oplopen
Mogelijkheden
Uiteraard kan de loopkoets ook worden ingezet op andere locaties. Deze is beschikbaar voor de rouwstoet van afscheidslocatie naar begraafplaats. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de loopkoets door professionele dragers te laten rijden.
Grijze koets in Nederland
Vrijwel alle loopkoetsen zijn zwart. Als enige uitvaartonderneming in Nederland heeft Besems Uitvaartzorg voor een antracietgrijs exemplaar gekozen. Met een dergelijk vervoermiddel wordt de tocht naar het graf gedenkwaardig en persoonlijk.
-
Wanneer het einde van het leven nadert, kunnen gedachten over de eigen uitvaart naar de oppervlakte komen. Hoewel dit onderwerp voor velen gevoelig is, is het van groot belang om uw wensen duidelijk vast te leggen en te bespreken met uw naasten.
-
We verzekeren ons voor van alles en nog wat en over de ene verzekering denken we liever net wat langer na dan de andere. Toch denken en praten we liever nog niet altijd over een uitvaartverzekering. Ook al praten we er niet veel over, zo’n 70 procent van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering afgesloten.
-
Heb jij weleens nagedacht over rouwvervoer? Meestal wordt een rouwauto gebruikt om de overledene naar de laatste rustplaats te vervoeren, maar er zijn nog zoveel meer mogelijkheden.
-
Een groene uitvaart: waarom zou je daar, wanneer je altijd milieubewust leeft en duurzame keuzes maakt, niet voor kiezen? Er zijn veel mogelijkheden om de impact van jouw afscheid op het milieu zo klein mogelijk te maken.
-
Ooit heb je er eentje afgesloten: een uitvaartverzekering. Maar weet je eigenlijk (nog) wel voor welke soort verzekering je hebt gekozen?
-
Ieder mens is uniek en waarom zou iedere uitvaart daarom ook niet uniek zijn? Waar vroeger ‘standaard’ nog de norm was, mag een uitvaart nu bijzonder zijn. Passend bij de persoon die is overleden.
-
Als afscheidsfotograaf kan ik jou heel goed vertellen waarom je als nabestaande een afscheid moet laten vastleggen, maar het is nog beter als je hoort wat andere nabestaanden hiervan vinden. De mensen die al eerder de keuze hebben moeten maken om het afscheid van hun dierbare te laten fotograferen. Want dat is het natuurlijk. Al krijg ik ook wel eens de vraag waarom je zoiets triests zou laten fotograferen.
-
Kinderen en rouw. Dat zijn twee begrippen die je het liefst niet naast elkaar ziet staan. Kinderen zouden een onbezorgde jeugd moeten hebben en daar hoort de dood, en dus ook rouw, niet in thuis.
-
Hoe vaak beginnen we in ons leven niet aan iets nieuws? We willen allemaal weleens iets anders of zijn toe aan iets nieuws. Soms is die drang zó sterk dat er echt iets móét veranderen en er een frisse wind door je leven moet waaien, omdat het plezier of de passie uit je leven verdwenen is.
-
Wanneer je de wens hebt om na je dood begraven te worden, kun je kiezen voor een algemene begraafplaats, maar ook voor een natuurbegraafplaats. Bij een algemene begraafplaats is er een bepaalde looptijd waarin je graf in stand wordt gehouden.