Een zorg minder voor nabestaanden
Soms bezoek je een uitvaart waar alles klopt. Ondanks het verdriet heeft het bijna iets bemoedigends. Gewoon, omdat de uitvaart zo perfect past bij de overledene. Omdat je zijn of haar persoonlijkheid in elk detail van de plechtigheid kunt voelen. Bijna alsof deze dierbare die je helemaal niet kunt en wilt missen weer even bij je was, een arm om je heen sloeg en je geruststelde: ‘Stil maar, alles komt goed.’
Wensenlijst
Steeds meer mensen willen een uitvaart een persoonlijk karakter geven: ‘zoals men was, gaat men…’ Om dit voor elkaar te krijgen, is het voor nabestaanden dus erg belangrijk om op de hoogte te zijn van de wensen van hun dierbare. Zijn die duidelijk, dan betekent dit voor nabestaanden een zorg minder. Zij hoeven dan niet zelf te bedenken ‘welke muziek moeder graag ten gehore zou willen brengen’ of ‘welke mensen pa per se níet aan zijn graf duldt’. Vooral ook wanneer nabestaanden niet met elkaar op één lijn zitten, biedt een wensenlijst – een wilsbeschikking – uitkomst.
Onenigheid onder nabestaanden
Van der Putten & Dunweg Uitvaartzorg verzorgt al sinds jaar en dag begrafenissen en crematies in de Duin- en Bollenstreek. De vier uitvaartverzorgers die het team van Van der Putten & Dunweg vormen, zijn Toos Hermans, Astrid Warmerdam, Marc Seijsener en Inge Aartman. Toos: ‘Zoals opvalt dat steeds meer werk gemaakt wordt van de uitvaart, komt het helaas ook veel voor dat onenigheid in de familie een smet werpt op het laatste afscheid. Vooral in samengestelde gezinnen ontstaan of verergeren ruzies, omdat men het maar niet met elkaar eens kan worden.’
Persoonlijk gesprek
Het team van Van der Putten & Dunweg merkt in de praktijk dat het maken van een wilsbeschikking duidelijkheid en gemoedsrust geeft aan de persoon in kwestie. Vooral ook doordat, bij het in kaart brengen van de wensenlijst met een van de medewerkers, tevens de bijbehorende kosten worden beraamd. Men krijgt zo een redelijk goed beeld van wat de uitvaart zal gaan kosten. Heeft men er geen verzekering voor afgesloten, of wil men dat niet, dan kan men ervoor gaan sparen of, voordeliger nog, het geld in een depositofonds storten.
De goden verzoeken?
Veel mensen vinden het eng om na te denken over de dood en het afscheid dat daarbij hoort; laat staan dat men een en ander op papier zet. ‘Dat is de goden verzoeken’, zeggen sommigen. Maar je kunt er ook anders tegenaan kijken: nadenken over het laatste afscheid, is niet nadenken over de dood, maar eerder… nadenken over het leven!
Veel mensen vinden het eng om na te denken over de dood en het afscheid dat daarbij hoort
Mooie herinneringen
Wat zijn de mooie momenten uit je leven waar je graag de nadruk op zou willen leggen? Wellicht heb je fijne herinneringen aan je trouwdag, aan dat mooie nummer waar je samen met jouw grote liefde op danste. Hoe mooi is het om dan juist dát nummer tijdens jouw uitvaart te laten terugkomen! En weet iedereen dat ze je wakker kunnen maken voor een heerlijk saucijzenbroodje? Hoe passend zou het dan zijn om tijdens de condoleances dit broodje terug te laten komen. Het is allemaal mogelijk.
Vrijblijvend en kosteloos
Inge Aartman: ‘Geld speelt geen rol bij het vooraf bespreken van uitvaarten. Een persoonlijk gesprek waarbij de wilsbeschikking opgesteld wordt, is gratis en volledig vrijblijvend. We kunnen bij de mensen thuis langskomen, maar het gesprek kan ook hier op kantoor plaatsvinden.’
Depositofonds
Om anderen niet met de rekeningen van jouw uitvaart te laten zitten, maakt het Dunweg Depositofonds het mogelijk om hiervoor vooraf op voordelige wijze geld te reserveren. Ook als aanvulling op een bestaande uitvaartverzekeringen is een depositofonds een prima optie. Marc Seijsener: ‘Het Dunweg Depositofonds zelf is géén verzekering, en dat is gunstig. Het komt er met een depositofonds namelijk op neer, dat wanneer iemand komt te overlijden, het volledige bedrag van het deposito per direct vrijkomt. Uitvaartkosten kunnen hier dus meteen mee betaald worden. Voor nabestaanden een hele zorg minder!’
-
Wanneer het einde van het leven nadert, kunnen gedachten over de eigen uitvaart naar de oppervlakte komen. Hoewel dit onderwerp voor velen gevoelig is, is het van groot belang om uw wensen duidelijk vast te leggen en te bespreken met uw naasten.
-
We verzekeren ons voor van alles en nog wat en over de ene verzekering denken we liever net wat langer na dan de andere. Toch denken en praten we liever nog niet altijd over een uitvaartverzekering. Ook al praten we er niet veel over, zo’n 70 procent van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering afgesloten.
-
Heb jij weleens nagedacht over rouwvervoer? Meestal wordt een rouwauto gebruikt om de overledene naar de laatste rustplaats te vervoeren, maar er zijn nog zoveel meer mogelijkheden.
-
Een groene uitvaart: waarom zou je daar, wanneer je altijd milieubewust leeft en duurzame keuzes maakt, niet voor kiezen? Er zijn veel mogelijkheden om de impact van jouw afscheid op het milieu zo klein mogelijk te maken.
-
Ooit heb je er eentje afgesloten: een uitvaartverzekering. Maar weet je eigenlijk (nog) wel voor welke soort verzekering je hebt gekozen?
-
Ieder mens is uniek en waarom zou iedere uitvaart daarom ook niet uniek zijn? Waar vroeger ‘standaard’ nog de norm was, mag een uitvaart nu bijzonder zijn. Passend bij de persoon die is overleden.
-
Als afscheidsfotograaf kan ik jou heel goed vertellen waarom je als nabestaande een afscheid moet laten vastleggen, maar het is nog beter als je hoort wat andere nabestaanden hiervan vinden. De mensen die al eerder de keuze hebben moeten maken om het afscheid van hun dierbare te laten fotograferen. Want dat is het natuurlijk. Al krijg ik ook wel eens de vraag waarom je zoiets triests zou laten fotograferen.
-
Kinderen en rouw. Dat zijn twee begrippen die je het liefst niet naast elkaar ziet staan. Kinderen zouden een onbezorgde jeugd moeten hebben en daar hoort de dood, en dus ook rouw, niet in thuis.
-
Hoe vaak beginnen we in ons leven niet aan iets nieuws? We willen allemaal weleens iets anders of zijn toe aan iets nieuws. Soms is die drang zó sterk dat er echt iets móét veranderen en er een frisse wind door je leven moet waaien, omdat het plezier of de passie uit je leven verdwenen is.
-
Wanneer je de wens hebt om na je dood begraven te worden, kun je kiezen voor een algemene begraafplaats, maar ook voor een natuurbegraafplaats. Bij een algemene begraafplaats is er een bepaalde looptijd waarin je graf in stand wordt gehouden.