Au! Hielspoor doet pijn
Buitenspelen, fietsen of voetballen in het park. Kinderen zijn altijd in de weer. Het is dan ook niet gek kan kindervoeten veel hebben te verduren. Heeft jouw zoon of dochterwel eens last van zijn of haar voeten? Hielspoor ligt al snel op de loer!
Hielspoor
Hielspoor bij kinderen komt zeer regelmatig voor en is anders dan hielspoor bij volwassenen. Kinderen zijn nog niet volgroeid en daardoor bevindt zich op de plek waar de achillespees zich vasthecht aan het bot een groeischijf. Wanneer de kuiten worden aangespannen trekken deze aan de achillespees. Hier zit alleen nog maar weinig rek in, waardoor de trekkracht ontstaat op de groeischijf. Bij teveel trekkracht of overbelasting kan de groeischijf geïrriteerd raken. Het gevolg? Pijn aan de hiel. Deze blessure kan voorkomen in één of beide voeten en wordt vaak geconstateerd bij kinderen tussen de 8 en 14 jaar.
Fanatieke sporters
Morbus Sever is een voetblessure die veel lijkt op hielspoor. De symptomen zijn identiek, maar de oorzaak is anders. De hielschijf bij kinderen maakt een snelle groei door. Wanneer deze door overbelasting geïrriteerd raakt, veroorzaakt dit hielpijn. Kinderen overbelasten hun hielschijf door veel en intensief te sporten. Denk aan voetbal of volleybal. Sporten waar veel gerend en gesprongen moet worden.
De oorzaken van hielspoor
De hoofdoorzaak van hielspoor is intensieve belasting van de kuiten. De volgende aspecten kunnen dit in de hand werken:
- Korte kuitspieren: korte kuitspieren geven een grote trekkracht aan de achillespees.
- Een groeispurt: een snelle groeispurt in een korte tijd kan een verkorting van de kuitspieren veroorzaken.
- Platvoeten: de voet kantelt naar binnen waardoor de voet aan één kant wordt belast.
- Holvoeten: de voet heeft een te hoge wreef en dat zorgt voor veel druk op de onderkant van de voet.
- Overgewicht: overgewicht geeft meer druk en belasting op de achillespezen.
Hielspoor kan verminderd worden door rust te nemen
Eerste hulp bij hielspoor
In het 14de levensjaar zal de groeischijf sluiten en de pijn verdwijnen. Tot die tijd met pijn rondlopen is niet nodig! Hielspoor kan verminderd worden door (waar nodig is) rust te nemen en het rennen, springen en sprinten zoveel mogelijk te vermijden. Daarnaast worden veel kinderen geholpen door podotherapeutische zooltjes in hun (sport)schoenen. Dit zorgt voor een betere drukverdeling in de voet.
Podotherapeut
De zomerperiode is een goede periode om hielklachten bij kinderen op te lossen. Door de zomerstop bij de meeste sporten hebben de kindervoeten meer rust en in combinatie met podotherapeutische zolen kunnen kinderen na de zomer weer pijnvrij sporten! Voor andere klachten rondom hielen of voeten kun je terecht bij de podotherapeut.
-
Een fris gevoel is fijn. Voor je hele lichaam, maar ook zeker voor je voeten. Wanneer we te maken hebben met onaangename geurtjes, voelen we ons al snel ongemakkelijk. Begrijpelijk!
-
We kennen de massage als ontspanningsmiddel voor je hele lichaam. Je ziet misschien een ruimte voor je met geurkaarsen, aromatische oliën, een comfortabele ligstoel, kortom: een wellness. Maar een massage heeft meer functies dan enkel ontspanning.
-
Wanneer je last hebt van pijnklachten aan je voeten, hoef je hier niet mee rond te blijven lopen – letterlijk en figuurlijk. Er zijn zoveel mogelijkheden om de pijn te verlichten of volledig te laten verdwijnen. Bijvoorbeeld met een orthese.
-
Pijnlijke, stijve voeten, opgezwollen gewrichten, vergroeiingen in je tenen of andere delen van je voeten. Kun jij deze klachten afvinken? Dan heb je misschien reuma.
-
Je voeten gebruiken is zo vanzelfsprekend. Vaak merk je pas hoe belangrijk je voeten zijn wanneer er een klacht tevoorschijn komt. Een medisch pedicure biedt gelukkig de oplossing voor verschillende voetklachten.
-
De voet bestaat uit 26 afzonderlijke botten, 33 gewrichten, 107 banden en 19 spieren en pezen. Een ingewikkelde samenstelling, waar we zuinig op moeten zijn. Het is vervelend als je pijn hebt aan of in je voeten, enkels, knieën, heupen of rug.
-
Hebben voeten en diabetes iets met elkaar te maken? Jazeker, de diabetische voet is kwetsbaar en heeft daarom extra aandacht nodig.
-
Een tennispartij, een voetbaltoernooi, een rondje wielrennen of hardlopen. Sporten is naast gezond ook leuk!
-
Winterhanden en -voeten zijn geen pretje. Roodheid, jeuk dan weer een blauwe kleur die gepaard gaat met wisselingen in temperatuur. Vooral wintertenen komen vaak voor.
-
Wij vrouwen zijn er dol op: schoenen kopen. Het liefst hebben we bij elke outfit een passend paar. Kekke kleurtjes, hoge hakken of stoere boots. Wij zijn daarbij vooral geneigd om naar het uiterlijk van het schoeisel te kijken.