hielspoor

Au! Hielspoor doet pijn

Buitenspelen, fietsen of voetballen in het park. Kinderen zijn altijd in de weer. Het is dan ook niet gek kan kindervoeten veel hebben te verduren. Heeft jouw zoon of dochterwel eens last van zijn of haar voeten? Hielspoor ligt al snel op de loer!

Hielspoor

Hielspoor bij kinderen komt zeer regelmatig voor en is anders dan hielspoor bij volwassenen. Kinderen zijn nog niet volgroeid en daardoor bevindt zich op de plek waar de achillespees zich vasthecht aan het bot een groeischijf. Wanneer de kuiten worden aangespannen trekken deze aan de achillespees. Hier zit alleen nog maar weinig rek in, waardoor de trekkracht ontstaat op de groeischijf. Bij teveel trekkracht of overbelasting kan de groeischijf geïrriteerd raken. Het gevolg? Pijn aan de hiel. Deze blessure kan voorkomen in één of beide voeten en wordt vaak geconstateerd bij kinderen tussen de 8 en 14 jaar.

Fanatieke sporters

Morbus Sever is een voetblessure die veel lijkt op hielspoor. De symptomen zijn identiek, maar de oorzaak is anders. De hielschijf bij kinderen maakt een snelle groei door. Wanneer deze door overbelasting geïrriteerd raakt, veroorzaakt dit hielpijn. Kinderen overbelasten hun hielschijf door veel en intensief te sporten. Denk aan voetbal of volleybal. Sporten waar veel gerend en gesprongen moet worden.

De oorzaken van hielspoor

De hoofdoorzaak van hielspoor is intensieve belasting van de kuiten. De volgende aspecten kunnen dit in de hand werken:

  • Korte kuitspieren: korte kuitspieren geven een grote trekkracht aan de achillespees.
  • Een groeispurt: een snelle groeispurt in een korte tijd kan een verkorting van de kuitspieren veroorzaken.
  • Platvoeten: de voet kantelt naar binnen waardoor de voet aan één kant wordt belast.
  • Holvoeten: de voet heeft een te hoge wreef en dat zorgt voor veel druk op de onderkant van de voet.
  • Overgewicht: overgewicht geeft meer druk en belasting op de achillespezen.

Hielspoor kan verminderd worden door rust te nemen

Eerste hulp bij hielspoor

In het 14de levensjaar zal de groeischijf sluiten en de pijn verdwijnen. Tot die tijd met pijn rondlopen is niet nodig! Hielspoor kan verminderd worden door (waar nodig is) rust te nemen en het rennen, springen en sprinten zoveel mogelijk te vermijden. Daarnaast worden veel kinderen geholpen door podotherapeutische zooltjes in hun (sport)schoenen. Dit zorgt voor een betere drukverdeling in de voet.

Podotherapeut

De zomerperiode is een goede periode om hielklachten bij kinderen op te lossen. Door de zomerstop bij de meeste sporten hebben de kindervoeten meer rust en in combinatie met podotherapeutische zolen kunnen kinderen na de zomer weer pijnvrij sporten! Voor andere klachten rondom hielen of voeten kun je terecht bij de podotherapeut.

Datum: 23 mei 2018