zweetvoeten

Help, ik heb zweetvoeten!

Oké, heel fijn hoor dat zonnetje. Maar er zitten toch echt wat nadelen aan het vrouw-zijn in de zomer. Je áltijd moeten scheren bijvoorbeeld, uitgelopen make-up bij hitte en een permanente kledingcrisis (‘Is deze rok niet te kort?’). Maar het allerergste? Die zwetende voeten en die nare geurtjes in je schoenen!

Zweetvoeten

Zweetvoeten kunnen iedereen overkomen, vooral in de zomer. Niet alleen kun je er last van krijgen als je bijvoorbeeld dichte sneakers draagt. Ook in sandalen, slippers of pumps kan het probleem zich voordoen. Bij de één is het alleen iets meer dan bij de ander. Je hoeft je dus zeker niet te schamen!

Erge stank

Toch kunnen zweetvoeten erg vervelend voor jou (en je omgeving) zijn, zeker wanneer de stank zó erg is dat het ook nog met schoenen aan kan worden geroken. Echt niet dat jij nog ergens je schoenen durft uit te trekken, of naar die leuke nieuwe date durft te gaan. Gelukkig hoeft het niet zover te komen!

Terug in de schoolbanken

Hier volgt een klein lesje biologie. Daarna snap je helemaal hoe zweetvoeten ontstaan. Over je hele lichaam zitten zweetklieren. Wordt je lichaam verwarmd, dan geven deze klieren vocht af, ofwel zweet. Dit vocht zorgt ervoor dat je hele lichaam door verdamping afkoelt, en het niet oververhit raakt.

Hyperhidrosis

Zweet je overmatig, dan wordt dit ook wel ‘hyperhidrosis’ genoemd. De zweetklieren worden snel getriggerd, waardoor ze sneller dan normaal al actief worden en gaan zweten. Omdat je vaak schoenen draagt, kan het zweet van je voeten moeilijker verdampen. In combinatie met lichaamswarmte blijft het zweet in je schoen hangen. Een perfecte omgeving voor bacteriën en schimmels is geboren. Deze bacteriën en schimmels voeden zich met zweet en dode huidschilfers, en laten een vieze geur achter. En daar begint het probleem: stinkvoeten!

De oorzaak aanpakken!

Maar nu rest natuurlijk nog de vraag: ‘Wat kun je er dan aan doen?’ De desinfecterende werking van PediFris® zorgt ervoor dat het zweetvoeten verholpen worden. Deze behandeling is er op gericht om de oorzaken bij de bron aan te pakken en je zweetvoeten voorgoed te bestrijden.

Báh! Wat ruik je toch?

Poeder

Hoe het precies werkt? Het is eigenlijk heel simpel! Voordat je je schoenen aantrekt, strooi je gewoon een theelepeltje PediFris® in je schoen. Vervolgens schud je eventjes met je schoen, zodat het poeder zich goed verspreid over de binnenste schoenzool. Het poeder zal oplossen tijdens het dragen van je schoenen. Dit proces herhaal je een paar dagen. Je neemt dus definitief afscheid van je stinkende schoenen en van je zwetende voeten.

Wist je dat…

op je voeten zo’n 250.000 zweetklieren zitten? Deze kunnen per dag wel één glas vol zweet produceren.

Datum: 15 juni 2018